Rapscallion přináší pirátské dobrodružství poháněné apokalypsou
Novinka zdroj: Magpie Games

Rapscallion přináší pirátské dobrodružství poháněné apokalypsou

4. 4. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Michal Krupička |

Piráti je téma, které prostě neomrzí. Je něco kouzelného na tom se vypravit na širé moře s posádkou, zažívat dobrodružství v kůži romantizovaných korzárů, kteří stojí proti pravidlům a hledají bájné poklady nebo se snaží zbavit děsivých prokletí a uniknout zlým představitelům nových pořádků.

Piráti jsou o volnosti, dobrodružství i přátelství. Moc dobře si to uvědomují i Magpai Games, kteří přišli na Backerkit se svou nejnovější hrou Rapscallion. Ta je postavená na systému Powered by the Apocalypse stejně jako třeba Masky: Nová generace nebo Příšera týdne.

Všichni, kdo znají hry založené na tomhle systému, budou jako doma. Každý typ postavy má svou vlastní příručku, která jim určuje speciální schopnosti a tahy, statistiky jsou pojmenované pěkně tematicky jako krev, ocet a podobně. Můžete se díky tomu snadno a rychle stát kapitánem, navigátorem i magickou bytostí postiženou lykantropií, homunkulem nebo čarodějem, který se po smrti změní v džina a hráč tak může pokračovat ve hře.

zdroj: Magpie Games

Možností je rozhodně spousta, protože jak už to u PbtA bývá, každá postava se dá uchopit hromadou způsobů a upravit její příběh a schopnosti podle svého. Ke stmelení družiny slouží zase sada otázek, které jsou pro jednotlivé příručky vystavěné na míru a dotvoří celkové příběhové pozadí.

Co by to ale bylo za pirátskou hru bez lodi? Ta by se vlastně dala označit za dalšího člena družiny. Má vlastní příručku, tahy i pravidla. Je na vás, zda vyplujete na už známé lodi nebo třeba na bárce, ve které si svou slávu budete muset teprve vydobýt. Vaše loď zkrátka bude mít svou vlastní osobnost, stejně tak členové posádky z řad NPC,s nimiž mohou vaše postavy navazovat vztahy, oblíbit si je nebo nesnášet. I jednotlivé tahy pro lodní akce vypadají zábavně a filmové souboje, ať už s dalšími korzáry nebo monstry z hlubin, působí opravdu dobře.

Rapscallion zdroj: Magpie Games

Poslední, co stojí za to zmínit, je samotný svět Rapscallionu. Podobně jako třeba v Maskách vám kniha dá základ a jeho témata. Je ale na vás, jak přesně bude fungovat společnost, její nálada vůči pirátům a spousta dalších věcí. Třeba i mapa je zpočátku jen slepá a hráči do ní zakreslí lokace ze svého příběhu a zbytek odhalování na ně bude teprve čekat.

Máte zkrátka ve své režii, zda svět Rapscallionu bude připomínat spíš Piráty z Karibiku, nebo se vrhnete směrem k přepálenějšímu One Piece. Nechybí samozřejmě pověrčivost, osudovost a další věci, které k takovým příběhům neoddělitelně patří, ale prázdná místa si vyplníte prostě sami dle vlastní potřeby.

PDF verzi knihy můžete v rámci kampaně pořídit za 470 korun, fyzickou verzi v pevné vazbě za 940 korun. A teď se dostáváme k trochu pochybné části kampaně. Pokud totiž chcete i odemčené fyzické odměny (k předchozím dvou verzím jsou jen ty digitální), musíte přispět na úrovni Officier, která stojí už 1 600 korun. A pak je tu ještě deluxe verze s alternativním přebalem, hedvábnými záložkami, pouzdrem a odemčenými bonusy za 2 340 korun. K ceně je třeba ještě přičíst poštovné od 450 do 560 korun.

Naštěstí jsou ale odměny vyvážené svou hodnotou. Už teď se kromě nových tříd postav, frakcí i lokací odemkla zástěna pro vypravěče, speciální kostky nebo třeba házecí miska. Víc o tom, jak systém vypadá a funguje, si můžete přečíst v pravidlech pro rychlou hru dostupných zdarma. Vydání hry se chystá na březen nebo duben roku 2025.

Nejnovější články