Průzkumníci z Delty a Dominion: Pobřeží mohou zkoumat zvířátka v Ptačí říši a Zoo Tycoonu
Novinka zdroj: Blackfire

Průzkumníci z Delty a Dominion: Pobřeží mohou zkoumat zvířátka v Ptačí říši a Zoo Tycoonu

6. 10. 2023 14:05 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Česká vydavatelství nejen oznamují chystané novinky a další překlady, ale současně stíhají vydávat hromadu dříve představených projektů, kterými si průběžně můžete obohacovat sbírku a herní večery. Z posledních několika dní si do svého oblíbeného obchůdku můžete zajít pro následující pětici:

Ptačí říše

Rexhry do výčtu přidávají zajímavost pro milovníky ptactva. Ptačí říše je přístupným sbíráním sad, kde se snažíte vyfotit vzácné opeřence, abyste fotky následně založili do alb, čímž kompletujete jednotlivé sety a získáváte vítězné body. Navíc je vysoce pravděpodobné, že vy sami budete mít nutkání si hru vyfotit, jelikož jí vévodí karty s opravdu nádhernými ilustracemi od Lauren Helton.

Titul seženete za zhruba 800 korun, určený je pro 1 až 5 hráčů od 10 let a odehrajete ho zhruba do 60 minut. Ke hře můžete zdarma získat speciální promobalíček s 10 dalšími kartami.

Zoo Tycoon

A u zvířátek ještě chvíli zůstaneme, jelikož do obchodů konečně dorazila česká verze Zoo Tycoon: The Board Game v režii vydavatelství Blackfire. Jestli jste hráli kultovní videoherní předlohu, bezpečně víte, že vás zde čeká budování vlastní zoologické zahrady. Respektive v tomto případě budou 1 až 4 hráči vylepšovat čtyři městské parky, do kterých postupně přinesou nová zvířátka, čímž je udělají atraktivnější pro návštěvníky, ale současně budou pomáhat s ochranou přírody.

Komu se to na poli sedmi kol (let) povede nejlépe, ten bude mít největší šanci se stát hlavním správcem nově vzniklého centralizovaného parku. Jde o komplexnější a mohutnější strategii, v níž pořizujete nová zvířata, staráte se o mláďata, stavíte výběhy a doplňujete je o dodatečné stánky. Všeobecně by to odrostlejším hráčům mělo zabrat zhruba tři hodiny. Komplexnost reflektuje i cena, jež se pohybuje kolem 2 500 korun.

Delta

O steampunkové kombinaci deckbuildingu a worker placementu Delta jsme informovali už v několika článcích. Ale jelikož ji lidé z TLAMA games konečně naskladnili, jistě se hodí ji znovu připomenout. Se hrou se vydáte do alternativní verze přírodního parku Camargue, kde s týmem zkušených badatelů s unikátními schopnostmi hledáte informace o krystalech, které pohánějí zdroj konstantní energie – neutuchající parní motor.

Zisk těchto informací je teď navíc daleko důležitější, protože krystaly začínají praskat a vynálezkyně stroje se ztratila. Hra patří mezi nejvyhlíženější projekty letošního Essenu a předchází jí docela pozitivní odezva. Určená je pro 2 až 4 hrýče, kteří s ní stráví zhruba hodinu a půl čistého času. Česká verze stojí zhruba 1 500 korun a jestli se zalíbí, můžete si k ní dokoupit třeba obaly na karty nebo sadu skleněných žetonů. Vydavatelství zároveň naskladnilo Bílý hrad, o kterém se víc dočtete v našich předešlých článcích.

Obleva

Jak Mindok sliboval, tak se i stalo. Začátkem týdne se na pultech obchodů objevila očekávaná eurovka Obleva, určená pro ostřílené hráče. Ti se společně s unikátním kmenem pokusí ovládnout herní plán, na kterém aktivují stroje, získávají bonusy, staví továrny, zabydlují prastaré lokace a otevírají nové technologie.

Děje se tak buď v rámci jednotlivých sezeních, nebo v rozlehlé kampani. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob hraní, vždy budou hlavním hnacím motorem karty, jež využíváte různými způsoby. Cena se v tomto případě pohybuje kolem 1 600 korun, zatímco herní doba kolem dvou hodin. Ke stolu usednou jeden až čtyři hráči.

Dominion: Pobřeží

Dominion: Pobřeží zdroj: Albi

Poslední novinka není úplně novinkou. Jde o opětovné vydání vůbec prvního rozšíření pro kultovní deckbuilding Dominion. Pobřeží do základu přináší nové karty království, stejně jako karty dlouhodobé, jimiž získáte výhodu v kolech protihráče. Rovněž zde naleznete tabulky Ostrova, Pirátské lodě a Domorodé vesnice, kam můžete odkládat karty a ukládat naloupené mince. Doporučená cena je 1 199 korun.

Nejnovější články