Českou lokalizaci dostane Evakuace Vládi Suchého, logické Donuty i rozšíření Hippokrata
Novinka zdroj: Delicious Games

Českou lokalizaci dostane Evakuace Vládi Suchého, logické Donuty i rozšíření Hippokrata

5. 10. 2023 12:28 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Nebudeme to nijak protahovat, prostě každotýdenní nálož oznámení je tady (jen jsme se ji tentokrát rozhodli rozdělit na teprve oznámené projekty a na ty, pro které už můžete upalovat do obchodů).

Evakuace

Letošní vlajková loď českého studia Delicious Games a jeho autora Vládi Suchého zvaná Evacuation si právě odbíjí svou premiéru na veletrhu Spiel v německém Essenu. Této příležitosti využilo české vydavatelství Fox in the Box, které zcela nepřekvapivě obstará českou verzi pod ještě méně překvapivým názvem Evakuace.

Existuje šance, že byste se mohli dočkat ještě koncem letošního roku, ale stejně tak to může být až začátek toho příštího, takže se k Evakuaci jako vánočnímu dárku radši moc nefixujte. A o co vlastně jde?

Evacuation zdroj: Delicious Games

O další hutné strategické euro s velmi silným tématem a neotřelým průběhem. Hru totiž začínáte na dodělávající, plně rozvinuté planetě s velkými příjmy, ze které se ale musíte evakuovat a obydlet novou planetu.

Za tímto účelem tu starou rozebíráte, její ekonomika slábne a s tím i vaše možnosti. Zároveň se ale začíná nakopávat produkce na nové planetě, takže v ideálním případě během partie začnete v blahobytu, přejdete do chudšího období a skončíte zase v blahobytu. Více se o hře dozvíte ve vývojářském deníčku samotného Vládi Suchého.

Donuty

Donuty zdroj: Blackfire

Další oznámení přichází z vydavatelství Blackfire, které již brzy na náš trh přinese abstraktní logickou hru Donuty od předního světového designéra Bruna Cathaly. Hra se původně jmenovala Insert a zcela postrádala téma, ale v této verzi místo obyčejných kroužků na herní plán pokládáte sladkou pochoutku.

Jedná se ve své podstatě o vylepšené piškvorky, v nichž je cílem mít pět donutů vaší barvy vedle sebe. Nicméně pokládat je nemůžete, kam se vám zachce. Možnosti vám diktuje soupeř políčkem, kam umístí svůj donut – čára na políčků vám odemknu horizontální, vertikální či diagonální směr a vy svým dalším položením samozřejmě určíte možnosti svému soupeři.

Navíc se tu pracuje s „kradením“ donutů. Pokud svůj donut dostanete mezi dva soupeřovy, změníte je na své. Hra je určená přesně dvěma hráčům a odehrajete jí do čtvrt hodinky.

Hippocrates: Agora

Vydavatelství TLAMA games před časem vydalo strategickou hru Hippocrates, v níž jste se stali majiteli nemocnice, najímali jste doktory, přiřazovali k nim pacienty, kurýrovali je s pomocí léků… To vše za přítomnosti kostek ovlivňujících nabídku.

A přesně tato hra se již za dva týdny dočká rozšíření Agora, díky němuž si základní hru obohatíte celkem čtyřmi moduly. S modulem Vůdci se budete snažit brát takové pacienty, kteří pochází ze stejného regionu jako váš vůdce a přiřazený lékař. Asistenty zase můžete přiřadit k lékařům jako pomocníky.

Hippocrates: Agora zdroj: Tlama Games

Dále jsou tu Mecenáši a Aristokraté, kde ti první poskytují trvalou výhodu po celou hru a ti druzí dodatečné body na konci hry. Moduly uzavírají Události, které odměňují nejaktivnější hráče a všem hrozí kalamitami.

Rozšíření Agora pro deskovku Hippocrates pořídíte v předprodeji do 399 korun, případně pokud ještě nemáte základní hru, nabízí TLAMA games balíček obojího, kdy v takovém případě je rozšíření vlastně přibalované zdarma.

Nejnovější články