Poslední souhrn českých novinek přináší severského Odina, nová virtuální Krycí jména, Žižku, Similo či návrat Kabo
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Poslední souhrn českých novinek přináší severského Odina, nová virtuální Krycí jména, Žižku, Similo či návrat Kabo

20. 12. 2023 15:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Je to tady – poslední český novinkový souhrn tohoto roku. Byla to cesta dlouhá, občas trnitá, ale hlavně plná různých oznámení, které jisto jistě budou pokračovat i dalším rokem. A i když je konec roku přece jen trochu klidnější, i tak se urodilo několik zajímavých zpráv.

Například herní obchod Hras naskladnil malou karetní hříčku Odin, která je i přes zasazení do drsného severu určená především do rodinného kruhu, v němž dva až šest členů vysílá Vikingy do velkolepé bitvy. To dělají tak, že se zbavují karet na ruce jejich vykládáním na stůl, čímž přebíjejí čísla těch již vyložených. To celé v rámci jedné partie trvající zhruba 15 minut, takže jde vyloženě o filler, čemuž odpovídá i cena pohybující se kolem 300 korun.

Ze severu se přesuneme do Čech, kde byla koncem minulého roku spuštěná mobilní verze Krycích jmen, velepopulárního projektu Vlaady Chvátila. Součástí této varianty byly i komunitní denní výzvy, jichž hráči už stihli vyluštit přes 10 milionů. Jejich popularita proto tvůrcům vnukla nápad na spuštění nové hry zvané Krycí jména: Výzvy.

Tu naleznete ve svém webovém prohlížeči a je dostupná zdarma. Každý den zájemcům nabídne tři hádanky (a jednu bonusovou), které čekají na své vyluštění. V daný den všichni řeší stejné zadání, proto každý své výsledky může jednoduše sdílet a porovnat s ostatními luštiteli. Zkrátka ideální denní jednohubka pro všechny příznivce křížovek, sudoku a hlavolamů.

Kabo zdroj: Mindok

To by k vyloženým novinkám bylo vše, ale rozhodně to neznamená, že by se souhrn blížil ke svému konci. Mindok má skvělou zprávu pro každého, na koho nezbyla hra Kabo. Ta je už nějakou dobu vyprodaná kvůli ztrátě práv na hru u zahraničního partnera, kterému zůstala jen práva na grafiku.

Mindok získal novou možnost hru dotisknout a z grafického hlediska přistoupil k moc hezkému kroku – uspořádal soutěž na umělecké škole, takže nové Kabo se bude těšit z ilustrací žákyně Kláry Svačinové.

Hra se navíc bude vyrábět v České republice, díky čemuž na ní nebudete čekat dlouho – odhadem by mohla vyjít už v březnu. Co říkáte, hned není moc důvod závidět ostatním jejich starší edici, no ne?

Kacíř: Zkáza Roanoke zdroj: Rexhry

S několika zprávami přišlo třeba vydavatelství Rexhry, které opět potěšilo nadšence do výborného Cthulhu: I smrt může zemřít. Kromě započetí překladu třetí sezóny, o kterém jsme informovali v minulém souhrnu, se třetí sezónou navíc dorazí i menší rozšíření, jež přinese severského prastarého jménem Ithaqu společně s jeho přisluhovači šantaky.

Kdybyste ale spíše chtěli vyrazit na čarodějnice, pomalu můžete od vydavatelství začít vyhlížet dvojkovku Kacíř: Zkáza Roanoke. Její kompletní produkční vzorek dorazil do společnosti, což znamená, že zájemci dostali jak jeho fotku (výše), tak hrubé datum vydání mířené na březen 2024.

Tohle všechno jsou až větry budoucí. Několik novinek si ale můžete koupit a zahrát už nyní. Jmenovitě jde třeba o očekávanou českou hru Jan Žižka: Zrod vojevůdce, o jejíchž kvalitách se můžete přesvědčit v naší recenzi. Kromě ní si Albi ještě těsně před Vánoci přichystalo Similo: Pán prstenů, tedy oblíbenou kooperační hru, tentokrát využívající postavy ze Středozemě. No a milovníci hazardu se mohou vydat do adrenalinových dostihů ve hře Sázky, prosím! od TLAMA games.

Nejnovější články