Po více než dvou dekádách se vrací sci-fi válečná deskovka Risk 2210 A.D.
Novinka zdroj: Renegade Game Studios

Po více než dvou dekádách se vrací sci-fi válečná deskovka Risk 2210 A.D.

22. 4. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Bezmála 70 let stará válečná deskovka Risk patří k těm nejúspěšnějším hrám vůbec, což znamená, že se napříč desetiletími dočkala nejrůznějších podob. Kupříkladu v roce 2001 se vydala do daleké budoucnosti s dílem Risk 2210 A.D., který se po letech vrátí na trh.

O jeho návrat se stará Renegade Game Studios, které se rozhodlo provést jen minimální změny, aby současným hráčům zprostředkovalo původní zážitek. To znamená, že jde stále o bitvu strojů, jimž rozkazují lidští velitelé vyznačující se svými vlastními speciálními schopnostmi.

Risk je přístupná válečná hra, v níž se každá armáda roztahuje po mapě světa (v tomto případě je k dispozici i Měsíc, a na mapě světa jsou dokonce podmořské lokace), hojně se v ní hrají karty a do výsledku jednotlivých bitev promlouvají kostky.

V Renegade provedli opravdu jemné změny oproti původní, 13 let staré hře. Tou největší je časový limit – nové vydání se bude hrát striktně na 5 kol, díky čemuž bude dobojováno za 2 až 3 hodiny. Nicméně v krabici nebude chybět materiál a pravidla umožňující odehrát původní zážitek, kde ale v plném počtu pěti hráčů počítejte už se 4 a více hodinami.

Jinak došlo k obecným a logickým vylepšením, kdy se například z jednostranných žetonů udělaly oboustranné a v krabici jsou plastové pytlíky na uložení komponent. A těch opravdu není málo – přes 100 karet, vyšší desítky žetonů a 455 plastových figurek.

Lehce omlazený Risk 2210 A.D. se vrátí již v průběhu května za v přepočtu 1 400 korun (vydavatel bohužel neposílá do Čech, takže musíme doufat, že si hra na naše stoly najde jinou cestu skrz místní obchody).

Nejnovější články