Odstartovala crowdfundingová kampaň české hry Statera
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Odstartovala crowdfundingová kampaň české hry Statera

8. 2. 2023 8:48 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Pokud nás pravidelně sledujete, pak jistě o české hře Statera neslyšíte poprvé. V opačném případě se můžete začíst do mých loňských dojmů z prototypové verze hry a pustit si teprve týden starý BoardGame Club #36, v němž jsme vyzpovídali jednoho z autorů a hru představili na kameru.

V krátkosti se jedná o hru pro 1 až 4 hráče, která je založená na unikátních scénářích, které diktují, jaké ze čtyř stran se zúčastní nadcházejícího střet, jaké jsou podmínky vítězství a případná unikátní pravidla pro daný scénář týkající se například funkčních vah.

Statera je silně asymetrická hra, přičemž jedna asymetrie je mezi bohy a jejich uctívači a druhá asymetrie mezi dvojicí bohů a mezi dvojicí kmenů, které k těmto bohům vzhlížejí. Ve hře tak pocítíte poměrně ojedinělý pocit provázanosti jednotlivých hráčů, jejich určité kooperace, ale nenechte se zmýlit, jedná se o silně kompetitivní hru, v níž vyhraje jen jeden.

Pokud vás hra zaujala, teď je vaše chvíle. Její tvůrci ze studia FATboardgames včera večer odstartovali crowdfundingovou kampaň na Gamefoundu, kde potřebují na vznik hry vybrat 45 tisíc eur, tedy zhruba 1 milion korun.

Tvůrci jsou zároveň velmi otevření ohledně svého podnikání a jak v BoardGame Clubu, tak v blogových příspěvcích na Gamefoundu zdůrazňují, že tento cíl je reálný a pokud bude tato částka vybrána, nedojde ke zrušení kampaně a hra by měla s největší pravděpodobností vzniknout a dostat se k podporovatelům (nikdy nevíte, jaká další pohroma otřese světem).

Tvůrci zároveň prozradili, že prvních 24 hodin kampaně je nejzásadnějších. Čím víc lidí kampaň podpoří, tím spíš bude Gamefound hru propagovat, takže pokud chcete pomoct českému týmu, ale nejste si jistí vyloženě koupí hry, můžete si hned teď zakliknout „Back this project“, jako byste si hru chtěli koupit, ale pak svou podporu kampaně před jejím koncem beztrestně odřeknout. I tak ale tvůrcům pomůžete se zviditelněním kampaně.

V době psaní této zprávy se zatím podařilo vybrat přes 17 tisíc euro, tedy lehce přes 400 tisíc korun. Základní verzi hry pořídíte za přívětivých 57 eur (1 350 korun), ale máte možnost i deluxe edice za 79 eur (1 900 korun), v níž dostanete dřevěné váhy místo kartonových a dvouvrstvé hráčské desky místo jednovrstvých.

Ke hře si můžete přikoupit i několikero doplňků, ať už je řeč o mini rozšíření nebo art booku a je možné odemknout dodatečné cíle jako upgrade komponent a slevu na dopravě. Ta mimochodem pro Evropskou unii činí 20 až 22 eur podle edice (470 až 520 korun), budete si muset zaplatit i daň a hra by vám v případě úspěšné kampaně měla dorazit v únoru roku 2024.

A přestože jde o českou hru, tak Statera je v kampani nabízená pouze v anglickém jazyce, přičemž důvody zaznívají v našem rozhovoru v BoardGame Clubu. Kampaň poběží ještě 22 dní.

Nejnovější články