Nová edice Ascending Empires vyjde pod novým vydavatelstvím od veteránů průmyslu
Novinka zdroj: Play to Z

Nová edice Ascending Empires vyjde pod novým vydavatelstvím od veteránů průmyslu

14. 12. 2023 9:10 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Nejen v naší kotlině, ale i ve světě neustále vznikají nová vydavatelství s nemalými ambicemi, což v případě Play to Z platí dvojnásob. Za tímto vydavatelstvím totiž stojí celá řada veteránů z deskoherního průmyslu, jejichž prvním projektem bude návrat deskovky Ascending Empires od Iana Coopera z roku 2011.

Takzvanou Zenith Edition oznámilo v polovině roku 2022 studio WizKids s datem vydání ve třetím čtvrtletí roku 2023. Tak se ale nestalo a má to součinnost s tím, že v polovině letošního roku ze studia po sedmi letech odešel šéf tamějšího vývoje Zev Shlasinger, který je zároveň zakladatelem 24 let starého vydavatelství Z-Man Games.

Shlasingerovi se zjevně podařilo odnést si s sebou i projekt Ascending Empires: Zenith Edition, jelikož to bude první vydaná hra jím založeného nového vydavatelství Play to Z. S jeho založením mu navíc pomohl Stephen Buonocore, tedy zakladatel jiného velkého vydavatelství Stronghold Games.

Ascending Empires: Zenith Edition zdroj: Play to Z

V radě a na dalších význačných pozicích ve studiu je i designér a tvůrce knih o herním designu Geoff Engelstein, pořadatel BGG.conu Jeff Anderson či herní vývojáři David Gordon, Isaac Shalev, Scott Brady a Marcus Ross.

A jakou hru že to vydají? Ascending Empires je vesmírná 4X strategie pro 2 až 4 hráče na 60 až 90 minut, v níž všemožnými způsoby dobýváte vesmír. Ale tím nejzajímavějším na celé hře je pohyb – nejsou tu žádná políčka, nepoužívají se ani měřidla jako ve wargamingu… Figurky tu jednoduše cvrnkáte po plánu a snažíte se tak dostat do blízkosti nových planet a nepřátel.

Nová edice bude materiálově vylepšená a nabídne dvě neoprenové podložky, přes 120 figurek a zásobníky na hráčské komponenty, tedy mimo jiné. Vydavatelství Play to Z se s touto vylepšenou edicí vydá v prvním čtvrtletí příštího roku na Kickstarter a už teď víme, že to nebude úplně levná záležitost.

Podle Shlasingera bude doporučená maloobchodní cena činit 140 dolarů, tedy zhruba 3 150 korun. Jak to ale běžně bývá, hry jsou na Kickstarteru nabízené levněji, tak třeba to bude případ i Ascending Empires. Shlasinger je zároveň velmi optimistický, co se vydání hry týče – míří na srpnový Gen Con, přičemž nejzazším termínem je říjnový Essen.

A co se budoucnosti vydavatelství Play to Z týče, tak Shlasinger si dává stejné cíle jako v případě svých starších projektů, tedy vydávat ty nejzábavnější a unikátní hry. Tak snad si nespálí prsty hned se svou první deskovkou…

Nejnovější články