Naftou nasáklá karetka Arctic Ignited láká na hluboký strategický zážitek v malé krabici
Novinka zdroj: Daedalus Creations

Naftou nasáklá karetka Arctic Ignited láká na hluboký strategický zážitek v malé krabici

18. 1. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

I s malými rozměry a skromnějším počtem komponent se dá zahrát velké divadlo. Jasně to dokazuje třeba estonský tvůrce Florian Pierik s jeho studiem Daedalus Creations, které se zaměřuje na menší karetní strategie s možností domácího tisku. Pravděpodobně nejznámější z nich je prvoválečné Entrenched, ale zmínit lze třeba i sci-fi Aurora Citadel. A velice brzy se k nim přidá dieselpunková Arctic Ignited.

Novinka využívá cesty vydlážděné svými předchůdci, jenom se tentokrát odehrává v alternativním roce 1921, kdy probíhá boj mocností. Ten se nakonec dostal i do mrazivé Antarktidy, která jeho vlivům dlouho odolávala a byla neutrální. Jenomže postupně začalo na povrch vyvěrat, že kontinent skrývá důležité zdroje.

Proto se dostal do hledáčku severských sil, jež je chtějí využít ve svůj prospěch. Z toho vznikl spor, kdy někteří chtějí zachovat neutralitu, zatímco se ostatní chtějí přidat k jedné ze stran.

Dva hráči se v základu zhostí role velitelů a skrze svou pěchotu, mechy a dělostřelectvo se snaží dobýt základnu nepřátel. To se děje na bojišti sestaveném celkově z pěti karet – dvěma základnami a třemi teritorii.

Arctic Ignited zdroj: Daedalus Creations

Po jeho přípravě si vytvoříte balíček rozkazů ozvláštněný jednou ze tří dostupných doktrín, podle nichž se výrazně odvíjí váš herní styl. Jakmile to uděláte, vyhotovíte si ještě balíček s jednotkami a následně se konečně pustíte do tažení, které zpravidla bude trvat maximálně půl hodiny.

Všechna kola se každopádně skládají ze dvou fází, během nichž vyhodnotíte své karty rozkazů, čímž útočíte, dobýváte a rekrutuje jednotky. Tím se před vás rozprostře kombinace strategie, správy karet, náhody a rozmyslu, který po vás vyžaduje adaptaci podle kroků nepřátel. Pro ucelenější obrázek doporučujeme si přečíst kompletní pravidla, případně se podívejte na video, v němž autor vysvětluje jednotlivé principy.

zdroj: Daedalus Creations

I když se prozkoumávají možnosti, jak titul dostat do běžné distribuce, stále nic není jisté. Proto by zájemci neměli otálet a hru si pořídit během probíhající kampaně na Kickstarteru. Její rozměry jsou oproti mainstreamové tvorbě skutečně miniaturní, protože na úspěch se požadovalo necelých 1 300 korun. Tato částka se podařila překonat rychle, jelikož o titul projevilo zájem už 112 zájemců, kteří utratili 57,5 tisíc korun.

Samotné Arctic Ignited vás každopádně ve své standardní verzi vyjde na 300 korun. Případně za 550 korun lze získat dvě krabičky, s nimiž si zahrají čtyři hráči. Přirozeně lze také využít páru výhodnějších balíčků, ve kterých tyto verze zkombinujete i s předchozím Entrenched (600, respektive 850 korun). No a nebo si za 75 kaček pořiďte soubory pro domácí tisk.

Jesliže se rozhodnete pro fyzickou verzi, musíte si připočíst 150 až 225 korun za dopravu. Jak to je s daní z příjmu, není jasné, ale pravděpodobně se jejímu placení vyhnete a můžete tak pouze čekat, až vám hra už během března dorazí.

Na konec pak uvedeme, že tvůrce při tvorbě využil umělé inteligence, kterou použil pro účely zlepšení textu (nejedná se o rodilého anglického mluvčího) a přispěla k vizuální stránce projektu. Podle prohlášení však měl přijmout opatření pro získání souhlasu od vlastníků děl využitých pro tyto účely.

Nejnovější články