Na křídlech draků je fantasy verze velepopulárního engine buildingu s ptáčky. V češtině vyjde už za pár měsíců
Novinka zdroj: Mindok

Na křídlech draků je fantasy verze velepopulárního engine buildingu s ptáčky. V češtině vyjde už za pár měsíců

3. 1. 2024 18:31 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Rok 2023 nabídnul pouhé tři dny ze svého výčtu a už tu máme jedno velké představení horké novinky, která se rovnou dočká i českého překladu. Studio Stonemaier Games během dnešního odpoledne představilo hru Wyrmspan, o jejíž tuzemské uvedení se postará Mindok. Ten jí dal název Na křídlech draků a jak jste z toho asi správně usoudili, novinka je novou verzí nesmírně populárního engine buildingu Na křídlech od Elizabeth Hargrave.

Na křídlech draků zdroj: Stonemaier Games

I když ji na postu hlavní designérky vyměnila Connie Vogelmann (Včelín), opět půjde o zábavu pro 1 až 5 hráčů, kteří se však na poli zhruba 90 minut nestanou nadšenými ornitology, nýbrž na sebe vezmou roli amatérského drakologa, jenž se snaží do svého nového podzemního labyrintu nalákat bájné létající ještěry všech tvarů, velikostí i barev.

Každý hráč má svou herní desku se třemi lokacemi, do nichž postupně láká vybrané kusy z celkově 183 dostupných draků s unikátními efekty, jejichž spouštěním získává zdroje a vítězné body. Nalezne se ovšem i několik novinek.

Například draci jsou rozdělení na mláďata a dospělé jedince. Zatímco u dospělého jsou efekty většinou pevně dané, tak mláďata se budou průběhem sezení vyvíjet, čímž nabídnou postupně jiné bonusy a vlastnosti. Současně už neplatí, že v každém kole budou mít všichni hráči stejný počet akcí. V tomto směru titul nabídne větší prostor pro taktizování, podtržený i novým efektem dobrodruha. Díky němu budete chodit figurkou po desce a získávat tak další bonusy.

zdroj: Stonemaier Games

Bonusy získáváte na kruhové desce drakologie, v jejímž prostředku je umístěná destička jednoho ze čtyř bratrstev. Ve chvíli, kdy se svou figurkou obejdete celé kolo, můžete si na takovou destičku umístit kostičku, za kterou dostanete nějakou bonusovou akci, suroviny, ale i vítězné body. Každé ze čtyř bratrství nabízí trochu jiné efekty a na každou hru se vylosuje jedno. To přirozeně ještě doplní úkoly pro jednotlivá kola, v nichž se můžete předhánět s ostatními.

Důležitou změnou je i to, že draky na jednotlivá pole nelze umístit jen tak. Nejdříve je musíte prozkoumat, čímž na desku umístíte kartu jeskyně, jež má při vyložení nějaký bonus. Tyto bonusy jsou často zaměřené na interakci mezi hráči, kteří si díky tomu budou dobírat karty či získávat suroviny. Autoři takto chtěli více akcentovat přítomnost přísedících hráčů, kteří budou o něco více aktivní i mimo svůj tah.

Na křídlech draků vyjde v zahraničí 31. ledna. Anglickou verzi získáte v oficiálním obchodě vydavatelství Stonemaier Games, kde budou časem dostupné i neoprenové podložky či kovové mince (jejich dostupnost u nás není jistá). Česká varianta od Mindoku zatím nemá přesné datum vydání, ale měla by stihnout duben. Cenovka zatím uveřejněná nebyla, nicméně by neměla překročit základní variantu postaršího Na křídlech.

Nejnovější články