Na Kickstarteru se točí velké peníze a stolní hry si z nich ukrajují víc než pětinu
Novinka zdroj: Cephalofair Games

Na Kickstarteru se točí velké peníze a stolní hry si z nich ukrajují víc než pětinu

15. 12. 2022 10:06 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Crowdfundingovou platformu Kickstarter zná jistě spousta hráčů stolních her. Právě na ní totiž dochází k neustálému financování jednotlivých kampaní, v nichž se autoři různých titulů snaží oslovit co možná největší publikum a proměnit svůj chystaný deskoherní projekt ve skutečnost. Každopádně tím, jak platforma od svého vzniku v roce 2009 rostla, se i čím dál více zvětšoval počet zdejších projektů, a zároveň se začalo točit opravdu velké množství peněz. Kolik, ptáte se? Tak přesně na tohle odpovídá jeden z nejnovějších článků přímo od Kickstarteru.

Z článku vyplývá, že jednotlivé projekty na platformě od lidí dohromady vybraly už více než 7 miliard amerických dolarů, což je v přepočtu téměř 160 miliard korun. Z pohledu dalších čísel bylo dále prozrazeno, že se zde podařilo úspěšně zafinancovat přes 230 000 kampaní, které byly podpořené více než 21 miliony podporovatelů, z nichž 7 milionů pomohlo více než jednomu projektu.

Jak to ale vypadá přímo u stolních her? Přesně tohle zajímalo i web Dicebreaker, který se od zástupců dozvěděl, že různé druhy stolní zábavy se zasloužily o více než pětinu z této celkové částky. Mluvou přesnější sumy zde celkově vybraly zhruba 1,57 miliard amerických dolarů, tedy téměř 36 miliard korun. Celkově pak mělo být spuštěno přes 36 000 kampaní spadajících do této kategorie, které hlásí 65% úspěšnost (to je mnohem více než celostránkový 40% průměr), jelikož se úspěšně zafinancovalo zhruba 23 500 z nich.

Každopádně v samotném článku na Kickstarteru byl z deskovek vypíchnutý jeden titul, a to konkrétně rodinná hra Kaskádie od Randyho Flynna (u nás vyšla díky Mindoku), kde se hráči snaží složit krajinu pacifického severozápadu a my jsme si ji chválili i v naší recenzi. Nejedná se sice o titul, který by vybral nějakou závratnou částku, ale je to skvělý příklad úspěchu i po Kickstarteru, když jenom u nás je v obchodech již několikátý náklad.

Optikou titulů, které vybraly hromadu peněz, pak můžeme zmínit očekávaný Frosthaven (pokračovatel Gloomhavenu), Kingdom Death: Monster či Avatar Legends: The Roleplaying Game. Z pohledu velkého počtu podporovatelů zase nesmíme zapomenout na populární Výbušná koťátka, jejichž tvůrci už v dnešní době vydávají podobně laděné hry ve velkém.

Nicméně až budoucnost ukáže, jestli si Kickstarter ponechá svou dominanci a jeho čísla budou růst i nadále. Ostatně, tlak z pohledu konkurence se neustále zvětšuje, když vedle již poměrně ustáleného Gamefoundu nedávno otevřel crowdfundingové brány i BackerKit, k němuž „uteklo“ už několik zajímavých tvůrců, a to včetně společnosti Cephalofair Games, tedy výrobce nejlépe hodnocené hry na BoardGameGeeku – Gloomhavenu, která zde v dubnu odstartuje kampaň na chystané RPG z toho univerza.

Nejnovější články