Mezi řádky – recenze „knižního Dixitu“
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Mezi řádky – recenze „knižního Dixitu“

Název:
Mezi řádky
Počet hráčů:
2-6
Herní doba:
60 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

8. 3. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Znáte Dixit? To je ta hra, ve které dáváte slovní nápovědy na velice bláznivé obrázky tak, aby nebyly ani příliš návodné, ani příliš zcestné. Tento kousek si oblíbily miliony hráčů, dočkal se obrovského množství rozšíření o odvozených her.

Dnes to ale nebude o Dixitu, byť deskovka Mezi řádky s ním má leccos společného. Přesto je zcela svá, velice unikátní a pokud jste vášniví čtenáři knih, pak byste rozhodně měli zpozornět. Vaše knihovna totiž najde úplně nové uplatnění.

Na počátku byla kniha

Mezi řádky je kooperativní hra pro 2 až 6 hráčů, která může skončit za pár desítek minut. Jedná se o nádherně ilustrovanou deskovku s velmi netradičně vypadajícími komponentami. V nevelké krabičce najdete přes 80 karet, na jejichž formát asi jen těžko seženete obaly – mají totiž tvar běžných záložek do knížky, což nemá jen estetický důvod.

Některé z nich totiž skutečně budou plnit herní funkci záložek a 32 z nich oplývá – podobně jako ten Dixit – nádhernými a leckdy velice bláznivými ilustracemi. Rovnou tady musím dát hře velký bod k dobru, protože když vás náhodou omrzí a měla by ležet dlouho ve skříni, tak máte rázem hromadu nádherných záložek pro své knihy.

Mezi řádky zdroj: Vlastní foto autora

Ale zpátky ke hře, která se vlastně nevyrábí kompletní. K jejímu hraní totiž potřebujete skutečnou knihu ze své knihovny, která má alespoň 120 stran. Jiné podmínky tu nejsou, takže je jen na vás, zda sáhnete po nějakém hororu od Kinga, Pánovi prstenů, 50 odstínech šedi, Foglarovce, ale může to klidně být i encyklopedie, deník, manuál…

Prostě cokoliv, co se zrovna válí po ruce a dá se tím listovat (čtečka je v tomto případě spíše nežádoucí). Představivosti se meze nekladou a jedním z největších kouzel hry je právě zjišťovat, jaký zážitek skýtá ta která kniha.

Jdeme číst!

Máte vybranou knížku? Tak ji otevřete na náhodné stránce, založte záložkou tábora a záložkou průvodce, o 50 stránek dál umístěte záložku Ztraceného města a jdeme na to! Vaším úkolem coby celé skupiny je dostat se až ke Ztracenému městu, k čemuž vede cesta plná čtení a nefalšovaného smíchu.

Mezi řádky zdroj: Vlastní foto autora

Vždy jeden z hráčů je pro dané kolo vypravěčem. Podívá se na hromádku obrázkových karet (říká se jim karty průzkumu) položených uprostřed stolu lícem dolů, vezme si knížku do ruky a od záložky tábora přesune záložku průvodce o tolik stránek, jaké číslo je na rubové straně na vršku balíčku karet průzkumu.

Záložkou průzkumu si jakoby podtrhne šestý řádek shora na pravé straně nalistované dvojstránky a v duchu si pro sebe přečte prvních šest řádků, ať už řádky klidně začínají či končí v půlce věty, v čemž je ostatně velká sranda.

A s tímto kratičkým, zcela náhodným úryvkem postrádajícím kontext udělá následující – podívá se na čtyři vyložené karty průzkumu na stole a vybere si tajně tu, která podle něj svou ilustrací nejlépe odráží daný úryvek. Tuto kartu budou ostatní hráči hádat.

Vypravěč jen jednou jedinkrát přečte nahlas vybraný úryvek a pak už jen doufá, že se všichni ostatní hráči shodnou na té správné ilustraci. Pokud ano, kartu získáte coby kořist, pokud ne, musíte si vybrat jeden z postihů: odhodíte dvě získané karty misí; odhodíte jednu misi a 6 písmen; odhodíte 12 písmen.

Posluchačova mise

Písmena jsou vaše životy a máte jich 26, s jednou misí začínáte hru a další můžete plnit v každém kole. Zatímco si vypravěč v duchu čte úryvek a přemýšlí, na jakou kartu sedí nejlépe, ostatní hráči se společně domlouvají, jaké přijmou mise z nabídky.

Každý si může vzít jednu a jedná se o dodatečné poslechové pravidlo. Hlavní je vždy poslouchat obsah úryvku a na jeho základě správně odhadnout vypravěčem zvolenou obrazovou kartu, ale s přijatou misí se zároveň budete snažit soustředit i na větnou skladbu.

Mezi řádky zdroj: Vlastní foto autora

Znění mise může být například takovéto: „V úryvku se vyskytují nejméně 4 věty“ nebo „V úryvku se vyskytuje alespoň 1 slovo dlouhé 10 a více písmen“ nebo „V úryvku se vyskytuje jen 1 odpověď od postavy nebo 1 citace“.

A věřte mi, že dokud to nezkusíte, jen těžko si představíte, jak obtížné je soustředit se na počty konkrétních písmenek v úryvku a zároveň s tím vnímat i jeho obsah. Každý u stolu tak pochytí jen něco, utkví mu třeba jen jeden konkrétní slovní obrat, k němuž upne veškeré své argumenty pro jeden z obrázků, zatímco na jiného posluchače udělala dojem jiná část úryvku.

Misi můžete v jednom kole splnit jen jednu, takže i na tom se spoluhráči musí dohodnout a rovněž tím riskují, že danou misí nesplní (v úryvku například není dostatečně dlouhé slovo), což znamená ztrátu tří životů. V opačném případě ale získáte obranu před větší ztrátou životů v případě neuhodnutí obrázku.

Mezi řádky zdroj: Vlastní foto autora

Čtivá zábava

Aby toho nebylo málo, tak ještě než se vypravěč pustí do čtení, může si i on ztížit úkol přijetím náhodné karty výzvy. Díky tomu se sice posune o více stránek směrem k hledanému Ztracenému městu, ale zároveň tím značně ztíží poslechové podmínky pro posluchače.

Karty výzev totiž mohou diktovat věci jako: „Přečtěte úryvek šeptem a vynechejte první a poslední slovo každé věty“ nebo „Každý řádek zakončete ozvěnou“ nebo „Při čtení vynechávejte jména postav a zájmena“.

Ale i bez těchto humorných doplňků se jedná o hru, s níž si užijete plno srandy. On je ten koncept totiž velice potrhlý, když čtete jen náhodných šest řádků někde z prostředka knížky a máte z toho vyvozovat nějaké souvislosti.

Někdy se trefíte do zcela smysluplného rozhovoru, jindy ani po celém odstavci textu nebudete tušit, co jste si to zrovna vyslechli. Některé knížky jsou na to vhodnější než jiné a Mezi řádky trochu naráží na jednu překážku.

Pokud sáhnete po knížce, kterou jste četli několikrát a máte ji pořádně zajetou, pak hrozí, že si i z takového úryvku odvodíte kontext a budete mít výhodu oproti hráči, který knihu nezná. Proto se nám osvědčilo vybírat takové knihy, které ideálně ještě nikdo nečetl (spoustu srandy jsme si užili třeba s Jurským parkem).

Už samotný výběr knihy ještě před partií je tedy poměrně klíčový a nemyslím si, že by hra byla univerzální zábavou úplně pro každého, jako to může platit u Dixitu. Můžete se totiž setkat se stydlivostí, kdy se některým hráčům nebude chtít do čtení před ostatními, když u toho mají huhlat jako s rýmou.

Mezi řádky zdroj: Vlastní foto autora

Když ale najdete partu stejně naladěných lidí, kteří se před sebou nestydí a umějí se zasmát, když jeden druhého nepochopí, je to zábava. Podle základních pravidel hra není ani těžká, vždy se nám podařilo dojít až ke Ztracenému městu, kdy je vaším úkolem uhodnout ještě jeden úryvek s jednou z konečných speciálních podmínek.

Těch by dle mého mohlo být víc. Zatímco výzev je 16 a misí 28, tak závěrečných Ztracených měst jen 5, takže se vám velmi brzy začnou opakovat. Nakonec je ale zábavný hlavně průběh hry a její závěr už jen rychlým vyvrcholením.

Navíc vám deskovka odhalí takzvané skryté sdělení celé knihy. Jednoduše se podíváte na všechny uhodnuté obrázky a vyberete ten, který nejvíc sedí na název knihy. Podle čísla na jeho rubové straně zalistujete knihou jako obvykle a první celá věta je skrytým sdělením knihy. Na hru už to nemá vliv, výhru již máte za sebou, ale je to krásná tečka, kdy se nám několikrát dostalo velice hluboké myšlenky v jedné jediné, náhodně vybrané větě.

Mezi řádky zdroj: Vlastní foto autora

Mezi řádky je docela náhodná hra silně odvislá od typu knihy a nalistované stránky, ale protože má takový párty podtext, tak je to naprosto v pořádku a budete se k ní neustále vracet nejen proto, jak dobře se u ní člověk baví, ale už z čiré zvědavosti, co vám odhalí další knížka.

A další partie si navíc můžete obohatit několika dodatečnými moduly, z nichž jeden jen upravuje obtížnost, druhý vám dá postavu se speciální schopností a třetí dává novou možnost odhození mise podle jejího typu při nesprávném hádání obrázku.

Jsou to příjemné, takové malé dodatky, které hru nečiní nijak zvlášť komplikovanější, ale rozhodně o chlup zajímavější. Nakonec jsme ji ale stejně hráli v její základní, nejčistší verzi a skvěle se u toho bavili. Je to velice ojedinělý zážitek, který rozhodně doporučuji zažít.

Název:
Mezi řádky
Počet hráčů:
2-6
Herní doba:
60 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Verdikt:

Mezi řádky je hra, která se opravdu jen tak nevidí. Ke hraní potřebujete libovolnou knihu ze své knihovny, na níž vystavíte neotřelý zážitek plný smíchu a nepochopení se s ostatními. Je citlivá na naladění hráčů, danou knihu a její znalost mezi hráči, ale když to nebudete brát moc vážně, můžete v ní najít velmi neotřelou zábavu, ke které se budete s chutí vracet.

Nejnovější články