Kniha Blanche: The Rise of Grimdark nabídne náhled do mysli jednoho z klíčových tvůrců světa Warhammeru
Novinka zdroj: Warhammer Community

Kniha Blanche: The Rise of Grimdark nabídne náhled do mysli jednoho z klíčových tvůrců světa Warhammeru

28. 11. 2023 17:13 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Rozlehlé světy univerz Warhammer a Warhammer 40,000 patří mezi neochvějné pilíře nejen stolních her, ale popkultury jako takové. Obrovské množství hráčů se neustále pouští do jejich útrob, kde vytváří monumentální bitvy a příběhy doplňující oficiální lore. Někteří hráči jsou do značky navíc tak moc ponoření, že se v jistém směru jedná o jejich „náboženství“. Proto by tento druh fanoušků mohla zajímat chystaná kniha Blanche: The Rise of Grimdark.

Blanche: The Rise of Grimdark zdroj: Wombat Wargames

Jde o docela unikátní výpravu do mysli jednoho z klíčových tvůrců těchto světů – Johna Blanche. Jestli vám jeho jméno není známé, nebude kniha asi úplně pro vás. Uvedu však, že jde o ilustrátora a modeláře, který společnosti Games Workshop pomáhal utvářet podobu obou univerz během jejich vzájemné čtyřicetileté spolupráce (autor ze společnosti odešel letos). Kromě toho ještě stihl ilustrovat několik gamebooků včetně těch ze známé série Fighting Fantasy.

Nová kniha na 218 stranách nabídne pohled na Blanche jako člověka, stejně jako na některé jeho ikonické ilustrace včetně několika doposud nezveřejněných. Přirozeně však nechybí ani pohled na jeho miniatury, které daly vzniknout unikátnímu stylu, jemuž se nyní říká blanchitsu. Pomyslným bonusem je několik jeho osobních fotografií, jež pojednávají o jeho běžném životě a rodině.

Johnova kariéra, do níž patří bezprecedentní čtyřicetiletá spolupráce se společností Games Workshop, trvá již půlku století. Za tu dobu jeho práce zdobily spoustu knižních obálek, pohlednic a plakátů, zároveň sloužily jako koncepty pro celou řadu válečných miniatur, které často inspirovaly nové řady figurek. John Blanche je jedním z nejpozoruhodnějších a nejplodnějších ilustrátorů fantasy a science-fiction své generace a vlastně i kterékoli jiné. Tato kniha, jeho oficiální a autorizovaný životopis, vypráví příběh samotného mistra a vizionáře, kterým je John Blanche,“ stojí v oficiálním popisu knihy.

Knihu z většiny sepsala dvojice John Wombat a Ruth Moreira a mezi další přispěvatele patří samotný Blanche a mnoho dalších významných jmen z komunity Warhammeru, jako je Alan Merrett, Rick Priestley a Tuomas Pirinen. Zkrátka půjde o rozlehlé ohlédnutí za zajímavým člověkem, jenž se dneska dá považovat za významného vizionáře.

O vydání knihy Blanche: The Rise of Grimdark se 1. prosince na Amazonu postará společnost Wombat Wargames, která si ji cení v přepočtu zhruba na 1 100 korun.

Nejnovější články