Vyšlo Imperium Maledictum – nové RPG ze světa Warhammeru 40,000
Novinka zdroj: Cubicle 7

Vyšlo Imperium Maledictum – nové RPG ze světa Warhammeru 40,000

15. 11. 2023 13:02 | RPG | autor: Michal Krupička |

Pochválen budiž Císař! Dlouho očekávaná kniha pravidel je tu. Warhammer 40,000 Roleplay: Imperium Maledictum neboli prokleté impérium vás tentokrát nepřenese do kůže mocných vesmírných mariňáků, technokněžích nebo eldarských ostrostřelců. Umožní vám totiž poznat obrovské soukolí imperiální mašinérie z jiné strany. Budete jedno z nejmenších koleček, která se starají o jeho chod. I když, nejsou to právě tato kolečka, která způsobí rozpad celého stroje, když selžou?

Základ pravidel vychází ze systému d100 (házíte dvěma desetistěnnými kostkami a děláte z toho procenta), kterého se drží třeba Warhammer Fantasy Roleplay, který u nás v recenzi dostal Zásah! Jedním z důvodů bylo právě to, že dokáže skvěle zachytit cestu od nuly až k… dejme tomu hrdinovi. Pokud se tenhle aspekt povede i novince ze světa temné budoucnosti, má napůl nakročeno k úspěchu.

Vaše postava zde bude tvořená původem, frakcí a rolí. Je milé, že pro neznalce hra netrvá na tom, abyste udávali nebo řešili přesnou planetu, z níž pocházíte. Zeptá se, zda se jednalo o chrámový svět, zda jste se narodili na vesmírných lodích a tak podobně. Frakcí je pak ve hře celkem devět a nechybí mezi nimi kněží v podobě Eklesiarchie, uctívači strojů z Adeptus Mechanicus i námořnictvo, inkvizice nebo recidivisté.

Warhammer 40,000 Roleplay: Imperium Maledictum zdroj: Cubicle 7

Nejzajímavější je asi poslední složka postavy, tedy její role. Pojí se totiž s mechanikou Patrona, který bude vaši družinu zaštiťovat. Jste jeho válečníkem, služebníkem nebo třeba fanatikem. To už je na vás. Tvoření samotného chlebodárce je ale kooperativní činnost mezi celou družinou a vypravěčem, což zní rozhodně zajímavě.

Samotné události vás tentokrát zavedou (podobně jako ve Warhammer 40,000 Roleplay: Wrath & Glory) do sektoru galaxie, který byl vytvořený speciálně pro tuhle hru. Konkrétně se jmenuje Macharian Sector a vypadá to, že o nebezpečí v něm nebude nouze. Kromě Chaosu hrozí Impériu třeba i Orkové a samozřejmě největší hrozbu budou představovat lidé sami sobě.

Jelikož tentokrát nejste neohroženými válečníky, budete se postupně snažit získávat alespoň špetku vlivu a důležitosti. Stejně tak bude vaše postava celkem křehká a boj by se měl podobně jako ve Fantasy Roleplay stát víc brutálním, ale i nebezpečnějším.

Imperium Maledictum vydalo nakladatelství Cubicle 7 digitálně i fyzicky a už teď si ho můžete koupit. Kromě základní knihy, která stojí 1 400 korun, můžete sáhnout i po sběratelské edici s černými koženkovými deskami, na kterých je rytina znaku zakladatele sektoru ve stříbrno-zlaté barvě. Sběratelská edice stojí 2 750 korun.

K oběma je hned při nákupu zdarma poskytnutá PDF verze pravidel přes DriveThruRPG. Osobně se nemůžu dočkat, až se ke knize dostanu, protože kombinace příběhů těch nejpostradatelnějších s pravidly, která je provedou cestou na vrchol, mě neskutečně láká.

Nejnovější články