Gamefound odhaluje deskoherní kampaně na začátek roku 2024
Novinka zdroj: This Way !

Gamefound odhaluje deskoherní kampaně na začátek roku 2024

29. 11. 2023 14:56 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Je to skoro až nechutné, ale další rok se rozhodným krokem blíží svému konci. Jak už ale bylo řečeno básníkovi a úspěšnému absolventovi medicíny Štěpánku Šafránkovi, na každém konci je hezké, že něco nového začíná. Ve vodách stolních her to znamená, že se začátkem nového roku fanoušci mohou začít těšit na další porci her a kampaní. A že bude rozhodně z čeho vybírat, prozradil takzvaný Gamefound Feast, ve kterém zástupci známé crowdfundingové platformy odhalili, jaké vyhlížené tituly se na ní chystají.

zdroj: Gamefound

Samotné video je věru bohaté na informace, proto ho doporučuji zhlédnout klidně celé. Jestli však nemáte přes půl hodiny času, jsme tu pro vás s dalším souhrnem.

První hra potěší fanoušky He-Mana, jelikož jde o figurkovou kampaňovku Masters of the Universe: The Board Game – Clash for Eternia (předběžná stránka kampaně). Jeden až pět hráčů se budou v kooperativním nebo asymetrickém režimu jeden vs. mnoho snažit zachránit Eternii od proradného Skeletora (hrát můžete i za zlou stranu). Vydání má na starosti populární CMON a kampaň odstartuje už v lednu.

Další produkt nadchne především nadšence do wargamingu a sci-fi, ale i případné sběratele. Společnost Dwarven Forge chystá svou už 12. kampaň, v níž představí novou kolekci terénu se sci-fi tematikou. Na výběr bude mnoho kusů, které vám přijdou buď nenamalované, nebo ručně namalované. Jejich propojováním jste schopní vytvořit epické kulisy pro všechny typy vesmírných konfliktů. Pokud si novinky rozhodnete pořídit, dodání lze očekávat v lednu 2025.

A ve vesmíru zůstanete i s další kampaní, která se zaměří na Last Light (kampaň). Jde o docela svižnou 4X strategii s rotující herní deskou a 3D planetami, kde ovládáte asymetrické mimozemské frakce a sbíráte světlo před tím, než vyhasne místní slunce. V tomto případě jde o trochu starší kousek, jehož kampaň přinese druhou edici s vylepšenými pravidly na základě zpětné vazby od hráčů. K tomu se ještě přibalí rozšíření, jež mezi hvězdy zavane dodatečné frakce.

Druhou edici dostane také mrazivé I C E (kampaň). Jejím úkolem je trochu zjednodušit zážitek, aby do něj lépe pronikli nováčci. Současně přidává novou herní desku se třemi vrstvami políček a různé mechanismy či novinky obohacující hratelnost o další možnosti. Jinak se ale stále jedná o docela unikátní projekt, kde se v roli archeologů prokopáváte pěti úrovněmi destiček, abyste našli ztracené stavby.

Ve vodách staronového ještě chvíli zůstaneme. Novou verzi dostane totiž i starší hra Wolfganga KrameraColosseum (kampaň). Pod svá křídla si ji vzalo studio Fantasia Games, které přidá opět vylepšená pravidla, herní moduly i prémiové komponenty. Rovněž omladí vizuál, který bude více realistický a vytvoří ho oblíbený Ian O'Toole. Aby toho nebylo málo, ještě se přihodí úplná novinka Colosseum: Ave Titus.

Do ní se pustíte i bez znalosti předchůdce a tentokrát se specificky odehrává v éře císaře Tita, který oslavil otevření kolosea sérii her, jež trvaly 100 dní. Tomuto „veselí“ se začalo přezdívat „Titovy hry“ a bezpečně vešlo do historie díky své okázalé přehlídce zábavy. Proto se je pokusíte v roli impresária zreplikovat a dostat se tak na výsluní.

Jelikož se také blíží už sedmé výročí od vydání manažera zdrojů a karet v ruce v podobě originálně zpracované středověké ekonomické hry Feudum (kampaň), rozhodl se autor Mark K. Swanson vytvořit sběratelskou edici. Láká nejen na naditou krabici plnou komponent, ale také na plechového ústředního giganta, kterého si můžete postavit třeba na stůl nebo do poličky. Navíc půjde o příjemnou možnost, jak se ke hře po letech zase dostat.

Stejně tak se půjde znovu dostat k deckbuildingu Robot Quest Arena (kampaň). Svižná zábava, kde bojují roztomilí robůtci s jejich předmalovanými miniaturami, se taktéž vrátí v novém vydání, které přidá čtyři další roboty a zvětší arénu. Vzhledem k historii společnosti Wise Wizard Games s jejich častým zpožděním dodávek a přemíry dosud nenaplněných kampaní je však na místě alespoň malá obezřetnost.

Dost už bylo nových edic a verzí! Článek by bylo dobré ukončit nějakou novinkou, kterou Fief: England (kampaň) rozhodně je. Jde o pokračování středověké série, která se z Francie přesune do Anglie. Její fanoušci se opět mohou těšit na komplexní historickou převahovku, kde 2 až 4 hráči soupeří o to, kdo ze své rodiny udělá tu nejmocnější v celém království. Pro úspěch musí využít všech dostupných sil v oblasti politiky, ekonomiky i válčení. Při snahách si současně musí dávat pozor nejen na protihráče, ale také na pohromy, jako je špatné počasí, hladomor, černá smrt nebo nájezdy Vikingů.

Novinku v kampani získáte za zhruba 1 660 korun, za něž dostanete základní hru a doprovodné rozšíření. Případně za necelé čtyři tisíce dostanete kompletní balíček, kam patří ještě kovové mince, obří neoprenová podložka a sada miniatur.

Nejnovější články