Essen Spiel 2023 se nezadržitelně blíží. Podívejte se na stovky vystavovaných her
Novinka zdroj: Essen Spiel

Essen Spiel 2023 se nezadržitelně blíží. Podívejte se na stovky vystavovaných her

10. 7. 2023 16:48 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

I letos na podzim se – stejně jako už tolik let předtím – uspořádá herní veletrh Spiel v německém městě Essen, který platí za jeden z největších svého druhu na světě. Během něj dochází k udělení prestižní ceny Spiel des Jahres (viz letošní nominace) a velká spousta vydavatelství cílí s uvedením svých her na trh právě na dobu konání veletrhu.

Pro návštěvníky je to obrovský svátek. Stovky nejnovějších her jsou tu nejen k prohlednutí a vyzkoušení, ale také rovnou k zakoupení a často jde o skvělou příležitost, jak na některých titulech ušetřit ve velkých slevách, případně se dostat k exotické zahraniční produkci. Rovněž jde o závod, protože ty nejžhavější tituly se často vyprodají doslova během pár vteřin.

Samotné události předchází lákání na jednotlivé hry, které na výstavě nebudou chybět a s tím už tradičně vypomáhá server BoardGameGeek a jeho Spiel ‘23 Preview, tedy seznam her a vystavovatelů, kteří si letošní Essen nenechají ujít.

V době psaní článku je na seznamu bezmála 300 her. Zdá se vám to jako hodně? Tak vězte, že je to teprve začátek. Seznam loňského ročníku se nakonec zastavil až na 1 200 hrách, díky čemuž je jeho procházení a vytipování těch nejzajímavějších her poměrně náročné.

A protože to je do Essenu z České republiky poměrně kousek (autem jste tam za nějakých osm hodin, tedy stejně jako k moři do Itálie či Chorvatska), tak se můžete těšit i na zástup Čechů. Ty uslyšíte nejen v davu mezi návštěvníky, ale jsou tu i jako vystavovatelé.

Nebude chybět stánek společnosti Albi s hrami Karak II a Jan Žižka, letos také poprvé bude mít svůj stánek Dino s novinkami Základna a Aldebaran Duel. Czech Games Edition přivezou Kutnou horu a rozšíření pro Arnak, zatímco Delicious Games Vládi Suchého představí svou novinku Evacuation a remake Loděnice.

Letmým průletem seznamem mé oči upoutala třeba hra Tucana Builders, tedy pokračování vynikající zakreslovačky Stezky tukanů, v němž tužku vystřídají hexové dílky. Určitě bych nevynechal stánek Salt & Pepper Games s hrami Štvanice a Witchcraft! A rozhodně bych se chtěl dozvědět víc o hře Alpaca, když mě i manželku tolik berou lamy, byť seznam slibuje jen italskou edici…

Určitě uděláte nejlíp, když si celý seznam projdete sami (a čas od času se k němu vrátíte, protože bude jenom bobtnat) a následně vyrazíte na samotnou výstavu, která se uskuteční od 5. do 8. října. Lístek na jeden den stojí v přepočtu 500 korun a na všechny čtyři dny 1 360 korun. Více informací na oficiálních stránkách.

Nejnovější články