Echoes: Tanečnice – recenze unikátní detektivky založené na sluchu
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Echoes: Tanečnice – recenze unikátní detektivky založené na sluchu

Název:
Echoes: Tanečnice
Počet hráčů:
1-6
Herní doba:
60 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

10. 1. 2023 16:55 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Segment „únikových“ her se za poslední roky rozrostl do neskutečných rozměrů a hry, které ho zastupují, se už dávno nepočítají na desítky, ale přinejmenším na stovky. Jejich tvůrci se předhánějí nejen v originalitě samotných rébusů, které stojí mezi hráči a vítězstvím, ale i základních konceptů.

Takových her je zkrátka tolik, že zmlsaného hráče/luštitele už rohlíkem neopijete. Někteří jdou cestou trvalého poškození komponent, jiní se mu vyhýbají. Někteří jdou cestou minimalismu, jiní cestou opulentnosti. Někdo si v rámci snahy o originalitu netradičním způsobem pohrává s komponenty, jiní rovnou přidávají netradiční komponenty jako třeba obrovský plastový stroj kontrolující odpovědi.

Nová série Echoes se řadí ke kapesním hrám, v nichž nedochází k poškozování komponent, takže ten ekolog ve vás si nemusí dělat starosti. A co se originality týče, tak o tu také nemusíte mít strach, protože Echoes na to jdou zase z docela jiného úhlu.

Echoes Tanečnice 1 zdroj: Vlastní foto autora

Minimalismus s doprovodem

Ještě před Vánoci se mi do rukou dostala tajemná krabička Echoes: Tanečnice od Ravensburgeru s baletkou na obálce, která – jak už její název napovídá – láká na práci se zvukem. Ostatně i na obálce najdeme lákadlo v podobě popisku „Tajemná audiohra“.

Po otevření víčka malé krabičky zjistíte, že obsahuje všeho všudy šest bytelných kartonových destiček a 18 karet. Na každé z těchto komponent se skví realistická ilustrace předmětu, o jehož funkci nemáte v danou chvíli nejmenší potuchy. A protože to je úplně vše, nikde žádný text, říkáte si, jak se něco takového asi může hrát?

Odpověď je s pomocí mobilní aplikace. A já vím, že je spousta z vás na používání telefonů v deskovkách alergických, ale jsou případy, kdy se aplikace může postarat o jedinečnou atmosféru a nevšední zážitek. A je to právě případ i Echoes: Tanečnice.

Mobilní aplikace se totiž stane vaším vypravěčem a hlavním nástrojem sloužícím k rozřešení tajuplné zápletky. Jedná se o česky a kvalitně nadabovaný příběh, na jehož začátku stojí záhadná smrt mladé dívky a na jeho konci logické rozuzlení událostí, které k tomu vedly.

Echoes Tanečnice 4 zdroj: Vlastní foto autora

Pšt, ať něco nepřeslechneme!

Jediné, co budete ve hře dělat, je „skenovat“ jednotlivé komponenty a naslouchat zvukovým nahrávkám za nimi ukrytými. Cením si, že se tvůrci obešli bez použití obvyklých a rušivých QR kódů a aplikace snadno rozpozná ilustraci jako takovou a hned se pustí do přehrávání krátkého úryvku.

Nikdo vám do začátku neřekne, co máte dělat. Víte jen to, že máte šest destiček a osmnáct karet, přičemž ke každé destičce ve výsledku patří tři karty, které dohromady tvoří jednu z kapitol příběhu. Vaším úkolem je přiřadit správné karty ve správném pořadí k destičkám, a nakonec samotné destičky seřadit do správného pořadí tak, jak se udály jednotlivé kroky příběhu.

A tak prostě naskenujete první komponentu a vyslechnete si první úryvek. Naskenujete druhou a vyslechnete si druhý úryvek. Začnete si všímat podobných zvuků v pozadí a postupně přicházet na to, jaké úryvky by spolu mohly souviset a tvořit tak jednu kapitolu.

Jakmile jste si jistí správným pořadím tří karet v jedné kapitole, jednu po druhé je naskenujete a aplikace vám buď pogratuluje, nebo sdělí, že ve zvolené kombinaci něco nesedí, ale neřekne vám konkrétně, kde jste udělali chybu. Jen napoví počet karet, které v dané kapitole nemají co dělat.

Echoes Tanečnice 3 zdroj: Vlastní foto autora

Ale není to ve výsledku nic složitého. Některé nahrávky okamžitě snadno umístíte za sebe, jiné vám možná dají trochu zabrat, ale postupně vám vylučovací metodou zapadnou na správné místo. Jak už jsem říkal, dabing je kvalitní, emoce jsou z něj opravdu cítit a zvuky jsou dobře rozeznatelné a nápomocné.

To snad ne, přece to nebude takhle!

A už od samého začátku si začnete utvářet teorie o tom, jak mohlo k tragédii s nádechem mysticismu dojít. A tyto teorie třeba několikrát v průběhu hry přehodnotíte a výsledkem můžete i tak být překvapení, byť pokud se vám podaří správně poskládat všechny kapitoly za sebe, tak už prostě budete vědět, co se stalo a aplikace vás v tom jen ujistí.

Zajímavé ale je, jak se informace dozvídáte v průběhu hry, protože prvotní skenování a úryvky nejsou celistvé. Teprve až správně poskládáte celou jednu kapitolu a přehrajete si ji v jednom kuse, zjistíte, že mezi jejími jednotlivými úryvky je ještě pár detailů navíc poodkrývající postupně mizející roušku tajemství a napomáhající k utváření teorií.

Odpovědi jsou tak dávkované příjemným tempem, hra neustále plyne ke svému konci a ve dvou hráčích s desítkami zkušeností s únikovými hrami jsme byli hotoví za méně než hodinu. A moc jsme si to užili.

Sluch nad zrak

Zapojení sluchových smyslů v úkolu poslepování střípků událostí do správné časové osy bylo vyloženě osvěžující a svým způsobem i odpočinkové. Člověk nemusel řešit složité rébusy. Jen se po nás chtělo, abychom se uklidnili, ztichli, zaposlouchali se, všímali si detailů a malých nesrovnalostí v nahrávkách, diskutovali spolu možný průběh dílčích událostí a společně sledovali, jak se postupně dopracováváme k finální podobě mrazivého příběhu.

Echoes: Tanečnice je prostě další jedinečná hra, která má své místo na poli únikovek/detektivek. Je svižná, rychlá, nenáročná, přístupná a pořádně zajímavá. Po dohraní z logiky věci nemá smysl si dávat opáčko, jak jsme u podobných her zvyklí, ale jelikož se na její komponenty sotva sáhne, můžete ji poslat dál svým přátelům.

Jedná se rozhodně o doporučení hodný zážitek, který mezi stolními hrami nemá takové zastoupení. A je to škoda. S rozmachem aplikací je nasnadě zapojit do herních systémů i zvuky, a to nejen formou hudebního doprovodu a vyprávění, ale i formou gamifikace poslechu tak, jak to dělá právě Echoes

Název:
Echoes: Tanečnice
Počet hráčů:
1-6
Herní doba:
60 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

Verdikt:

Echoes: Tanečnice přináší do zajetého a přeplněného žánru zase něco jiného. Nutnost opravdu naslouchat nahrávkám a snažit se je dát na základě informací i zvuků v pozadí dohromady, je osvěžující. Díky kvalitnímu dabingu a zajímavé zápletce vám maximálně hodinka s touto hrou uteče jako nic a budete z ní odcházet s úsměvem na rtech a smutkem v srdci. Za úsměv může kvalitní zábava, za smutek temná zápletka.

Nejnovější články