Šifry Emila Holuba – recenze luštění mapujícího legendární českou výpravu
Recenze zdroj: Vlastní

Šifry Emila Holuba – recenze luštění mapujícího legendární českou výpravu

Název:
Šifry Emila Holuba
Počet hráčů:
1-5
Herní doba:
60-120 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

25. 10. 2022 18:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Je to již 150 let od první české výpravy do Afriky pod vedením slavného Emila Holuba a u této příležitosti vzniká česká stolní luštící hra Šifry Emila Holuba. Pokud znáte jiné hry ze sérií jako Exit, Únikovka či třeba Odemkni, pak vám toho nemusím mnoho vysvětlovat, jelikož edice Šifry spadá do jejich kategorie.

V opačném případě vězte, že máte před sebou nevelkou krabičku s pár komponenty, které slibují jednu až dvě hodiny plné dešifrování hádanek. V tomto případě za projektem stojí společnost Cryptomania specializující se na šifrovací hry všeho druhu. Sám jsem měl možnost vyzkoušet jejich kolekci Výlety za šiframi, které vás protáhnou po městech i přírodou s hádankami navázanými přímo na prostředí kolem vás.

S Šiframi Emila Holuba se nikam vydávat nemusíte, tím spíš ne do Afriky. Stačí vám usadit se kolem stolu a pustit se do hry. Ale než tak učiníte, musíte se zaregistrovat. Právě po vzoru jiných šifrovaček této společnosti se i v případě deskové hry musíte ubrat na internet, bez kterého se opravdu neobejdete – webová aplikace kontroluje správnost vašich výsledků a poskytuje zadání a příběh dalších šifer.

Zatímco v krabičce najdete mapku, pár obálek a žetonky, tak v mobilním telefonu, tabletu či počítači se dozvíte, kdy máte otevřít jakou obálku a co byste tak zhruba s jejím obsahem měli dělat. Zároveň je zde příběhové pozadí, u nějž jistě oceníte, že ho nemusíte číst. Můžete, ale stejně tak si můžete nechat přehrát nadabovanou ukázku, což považuji za obzvlášť pohodlné.

Šifry Emila Holuba 1 zdroj: Vlastní

Podle krabice jsou Šifry Emila Holuba určené začátečníkům a mohu to jedině potvrdit. Pokud už máte několik obdobných her za sebou, nebudete s luštěním mít větší problémy. I přes vaše zkušenosti vás může jedna z hádanek vyloženě překvapit svou nápaditostí, ale k vyloženému záseku by dojít nemělo. A pokud náhodou ano, v aplikaci nechybí nápověda či možnost zobrazit řešení, takže hru je za všech okolností možné dotáhnout do konce.

Z podstaty věci se tu bohužel nemohu rozepsat o konkrétní náplni hry, ale vězte, že všech devět hádanek je více či méně navázaných na zjednodušeně podané události, které českou výpravu v Africe potkaly. A je to moc příjemné – nejprve si vyslechnout děsuplné události a pak si v klidu vyluštit další hádanku.

Je to svižné, pěkně zpracované, dabér má příjemný hlas a u některých hádanek se možná až zasmějete. Má to celé jen jednu obrovskou nevýhodu, s níž se u tohoto typu her setkávám úplně poprvé – nemožnost zážitek opakovat.

Šifry Emila Holuba 4 zdroj: Vlastní

Jistě, všechny únikovky a obdobné zážitky jsou jednorázové. Některé hry přistupují vyloženě k ničení komponent, ale něco takového se dá buď obejít, nebo existuje možnost si zničené herní prvky vytisknout. Většinu her je proto možné sdílet s přáteli, předat jim odehranou hru a společně si pak porovnat zážitky.

Ale Šifry Emila Holuba toto neumožňují. V krabičce totiž naleznete kód, který vám umožní zaregistrovat do systému právě jeden tým a odehrát jednu hru. Bez kódu není možné dostat se k jednotlivým šifrám a příběhům, což znamená, že hru můžete po odehrání buď vystavit do poličku na věčnost, nebo vyhodit.

Chápu, že se tvůrci únikových her snaží bojovat s bazary, když jsou k tomu jejich jednorázové hry de facto předurčené, ale tady bohatě stačilo umožnit zakoupení dalšího kódu třeba z 50 korun. Takto mi puká srdce, když tento zážitek nemohu dopřát kamarádům a krásné herní komponenty jsou po jediném zahrání už naprosto k ničemu. A protože prostor není nafukovací, hra nakonec opravdu skončí v kontejneru na papír.

Je to neduh, který celé hře ubírá na kráse. Pokud jste ale s tímto faktem smíření a nečiní vám žádné problémy, dostanete ve hře Šifry Emila Holuba příjemný vstupní zážitek do únikových deskovek se zajímavým příběhovým pozadím a několika chytře vymyšlenými šiframi. Nic revolučního, ale rozhodně zábavného a funkčního.

Název:
Šifry Emila Holuba
Počet hráčů:
1-5
Herní doba:
60-120 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Verdikt:

Šifry Emila Holuba jsou fajnovou vstupní hrou do světa šifrovaček, ale zkušení luštitelé tu výzvu nenajdou. Hra potěší hlavně nadabovanými příběhy a zpracováním, zklame nemožností hru předat dál a obšťastnit tak jejím zážitkem někoho dalšího.

Nejnovější články