Deskovka Clans of Caledonia – recenze poctivé ekonomické strategie pro eurohráče
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Deskovka Clans of Caledonia – recenze poctivé ekonomické strategie pro eurohráče

Název:
Clans of Caledonia
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
30-120 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

9. 11. 2022 16:40 | Deskovky | autor: David Navrátil |

Psal se rok 2017, když na Kickstarter přišel žádat o peníze na svoji hru Clans of Caledonia v podstatě neznámý autor Juma al-JouJou. Bylo to ještě v době, která by se dala označit jako zlatý věk crowdfundingu: Tehdy i na hru bez figurek bylo možné získat téměř 400 tisíc eur. Stačilo, aby její mechanismy zněly opravdu skvěle. Pamatuji se, že v té době o hře básnil jeden kamarád, který o ní dokonce sepsal preview. A mě taky zaujala. Sušší eurohry jsou ostatně můj šálek kávy.

Deskovka z roku 2017? Jak včerejší noviny, nebo…?

Jenže pod návalem dalších a dalších nových lokalizovaných her jsem na hru dočista zapomněl, s čímž se odmítli smířit v Tlama Games. Hra s hodnocením 8,0 na BGG zněla prostě až moc lákavě na to, aby ji nezkusili přinést na český trh. Udělali to ale chytře, podobně jako s dalšími hrami před ní či po ní (např. Babylonia, Nidavellir, Brass: Birmingham): Do cizojazyčné krabice hry přibalili česká pravidla, české karty s nápovědou a přelepili spodek krabice. Nemuseli tak čekat na výrobu a riskovat plnohodnotný print run.

Clans of Caledonia jsou středně hutné euro z prostředí skotských klanů v 19. století, které se snaží prohospodařit k maximální prosperitě, vylepšit bilanci zahraničního obchodu a transformovat zemědělskou zemi na průmyslovou vývozní velmoc. Za tyto klany si ve hře mohou zahrát až čtyři hráči, spodní hranice je jeden. Ano, už v roce 2017 progresivní tvůrci mysleli na sólo hráče a já za to tleskám!

Už při výběru klanu jste ponořeni do hry. Klany mají totiž výrazně odlišné speciální schopnosti a troufám si napsat, že na eurohry až odvážně rozdílné. Jeden klan výrazně lépe pracuje s alkoholem, dalšímu se zase daří na vodních plochách, jiný umí plnit více zakázek zároveň. Klanů je celkem devět. Zkušení hráči se v této fázi mohou příjemně zaseknout, nováčci si ale mohou klan v klidu vylosovat a jeho taje objevovat v průběhu hry. Spokojené budou obě skupiny.

Clans of Caledonia 1 zdroj: Vlastní foto autora

Byznys, který voní dřevem i chlebem

Hra nachystána, uprostřed herního prostoru je mapa složená ze 4 dílů (variabilní setup možný), herní deska s nabídkou vývozních zakázek a počítadlem bodů a deska s tabulkou cen surovin. Každý hráč pak má před sebou vlastní destičku s vyskládanými dřevěnými komponentami, které mu zakrývají produkční políčka, zásobu peněz a destičku klanu.

Hra se hraje na 5 kol a každé z nich má velmi podobný průběh: Hráči se střídají v tazích, dokud všichni nezahlásí „pass“. Jakmile se tak stane, dojde k vyhodnocení cíle daného kola, produkci, bodování, menší údržbě a jede se nanovo. Jádro hry spočívá ve volbě jedné z akcí, přičemž téměř všechny se týkají hráčské desky. Najdete mezi nimi třeba rozšiřování, při kterém kupujete krávy a stavíte pekárny, získávání a plnění zakázek, nakupování surovin či vylepšování technologií.

Shrnu-li to více pocitově, v Clans of Caledonia jde o to mít dostatek surovin na plnění zakázek, topit se v penězích, abyste se mohli co nejvíce rozšiřovat a hrát v každém kole co nejvíce tahů, mít zabraných hodně území, protože to znamená, že vaše produkce bude silná, a zlepšovat svoje schopnosti, aby každá vaše akce měla co největší sílu a efekt.

Clans of Caledonia zdroj: Vlastní foto autora

Klenot v ošklivém kabátku

Jako v každé správné eurohře, i v Clans of Caledonia vede k vítězství nespočet různých cest. Můžete se vrhnout na jednoduché a rychle splnitelné zakázky, můžete obětovat prvních pár kol budování obřího enginu, který vám v druhé půlce hry umožní ovládnout celou Kaledonii, můžete jít cestou průzkumnickou, tedy obsadit více menších oblastí na mapě, nebo se pyšně vydáte na cestu vytyčenou vám vašimi předky, kteří v něčem tak excelovali, že z toho máte speciální schopnost.

Možností je spousta a všechny jsou nesmírně zábavné! Boduje se mnoho kategorií: Body za úkoly na konci kola, body za splněné zakázky, body za zahraniční zboží, body za počet osad na konci hry, body za zbylé suroviny, atd. Promyslet vše a najít efektivní cestu je opravdová výzva, která vás ale, pokud jste aspoň trochu euro-pozitivní, naprosto pohltí. Velkým pozitivem je i velmi příjemná míra vzájemné hráčské interakce. Dochází k ní při zabírání území, při nákupu a prodeji surovin, při porovnávání množství zahraničního zboží. Mňam!

Pro mě jsou Clans of Caledonia adept na překvapení roku. Hra pro mě osobně trefila naprosto dokonalý sweetspot mezi náročností a hratelností a nemůžu si ji vynachválit. Je dostatečně přemýšlivá, ale ne paralyzující, je dostatečně uspokojivá a odměňující, ale ne plýtvající, je přehledná a přímočará, ale má skvělou hloubku. Jedinou menší vadou na kráse je pro mě osobně grafický styl, který je německy ošklivý, jeho výhodou však je bezchybná přehlednost hry.

Název:
Clans of Caledonia
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
30-120 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

Verdikt:

Téměř dokonalá eurohra s perfektní hratelností, variabilitou a doladěnými mechanismy. Naprostá nutnost pro všechny příznivce ekonomických strategií.

Nejnovější články