Delta – recenze steampunkové eurovky
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Delta – recenze steampunkové eurovky

Název:
Delta
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
60-90 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

16. 11. 2023 17:00 | Deskovky | autor: Michal Suchánek |

Jak víte, je to již více než 150 let, co si vynálezkyně Neutuchajícího parního motoru (NePaM), Louise Delarguová, napsala svůj poslední záznam do deníku těsně před svým zmizením. To, že někdo dokázal vytvořit vynález, který by navždy poháněl celá města a další technologie, aniž by zveřejnil jakékoliv poznatky, zůstává největším vědeckým bláznovstvím v naší éře.

Krystaly jsme brali jako samozřejmost, poněvadž se jejich zásoby zdály nekonečné stejně jako jejich energie. Nicméně jsme podcenili růst populace a touhu po krystalické síle. Bohužel kvůli zvyšující se poptávce a jejich přetěžování se krystaly začaly lámat! Je tedy nutné nabýt nové vědomosti!

Právě proto jste tu vy, abyste prozkoumali oblast, kde Delarguová poprvé ovládla energii krystalů a kde se také navždy ztratila. Pojďte vyřešit energetickou krizi jednou provždy!

Vítejte v deltě Kamarga

Ve hře Delta od TLAMA games se hráči vydávají na expedici přes oblast delty Kamargo, aby se pokusili získat více informací o krystalech, které pohánějí NePaM. Hráči pozorují pozoruhodná mechazvířata, ať už je řeč o želvě, plameňáku, koni či býku. Posílají svou posádku do různých sekcí hrací desky, aby se pokusili maximalizovat své akce, později přidali do svého týmu nové členy a v neposlední řadě podnikli nejrůznější speciální mise.

Snažíte se efektivně spravovat karty dobrodruhů na ruce, shromažďovat dostatek znalostí a stát se vítězem tohoto vzrušujícího steampunkového dobrodružství. Tak nějak by se dala v rychlosti popsat tato novinka Franze Couderce, který se na poli deskových her teprve zabydluje, když dosud vydal jen pár spíše slabších her jako Moon-Bots z roku 2019 a Martial Art z roku 2020.

Deltu můžete hrát ve 2 až 4 hráčích, každá partie vám zabere kolem od 90 do 120 minut (oproti udávaným 60 až 90 minutám) a spočívá ve správném umísťování dobrodruhů do jednotlivých částí mapy v pro vás co nejvýhodnějším pořadí. Vítěze určí vítězné body, které budete získávat nejen během partie, ale také na jejím konci za úkoly, cíle a nabyté vědomosti o mechazvířatech.

Delta zdroj: Vlastní foto autora

Různé edice hry

Jak je poslední dobou zvykem, spousta her vychází v nejrůznějších edicích. Ani Delta není výjimkou a přichází na trh ve třech možných exemplářích. Máte na výběr základní, deluxe a deluxe all-in verzi. Na začátek je důležité říct, že základní verze určitě bude stačit většině hráčů, protože obsahuje kompletní herní materiál a další verze pouze vylepšují kvalitu komponent.

Deluxe verze má kvalitnější karty s černým jádrem, kartonové destičky jsou silnější, některé dokonce dřevěné a v neposlední řadě i potištěné komponenty, jako jsou desky hráčů a hlavní plán.

Oproti tomu deluxe all-in obsahuje neoprenovou herní podložku, obaly na karty a insert s magnetickými krabičkami na uložení karet. Je tedy na každém, co přesně je pro něj to pravé (ať vyhraje komplecionistické srdíčko, či nikoliv). Nám byla na recenzi poskytnutá deluxe edice.

Delta zdroj: Vlastní foto autora

Hurá na výpravu

Během každého herního kola každý hráč vyšle jednoho člena posádky do každé ze 3 částí herního plánu, načež je velmi důležité pořadí, v jakém je využijete. A to je jen a pouze na vás. Rozmístění členové vám získávají zdroje a v závislosti na sekci, do které je umístíte, provádíte další akce.

Kupříkladu v dílně najdete inženýrskou stupnici, která ukazuje stav ozubených koleček každého hráče. Na začátku každého kola, když si hráči vybírají pozici pořadí tahu a odpovídající bonus, má hráč s nejvyšší úrovní na této stupnici jako první na výběr. Stupnice také poskytuje žetony „vážek“ jakožto odměny hráčům, kteří jako první překročí milníky a vítězné body na konci hry dle vašeho umístění.

Pokud pošlete jednoho ze členů své posádky, který má specializaci inženýra, můžete utratit ozubená kolečka za vytvoření vynálezu – vezmete si destičku vynálezu dle svého výběru po zaplacení její ceny. Najdete mezi nimi již zmíněná mechazvířata i jednorázové akce, které můžete vykonat kdykoliv během svého kola.

Na mapě delty zase prozkoumáváte nové ostrovy, abyste umístili své žetony průzkumu (vlajky). Získáváte tak body (či v některých případech i již zmíněné žetony „vážek“) zaplacením požadovaného počtu krystalů zobrazených na vybraném ostrově, ale musíte se ujistit, že máte zároveň k dispozici požadovaný počet vzducholodí a/nebo symbol kapitána, abyste vůbec mohli cestovat z jednoho ostrova na druhý.

Průzkum vám nejen poskytuje okamžité body, ale na pozici vašich žetonů průzkumu také záleží u některých misí a vědeckých prací, které vám na konci hry umožní získat další body navíc.

A pak je tu ještě studovna, tedy jednoznačně nejdůležitější část hry, protože zde můžete získat znalosti studiem mechazvířat. Odhazujete tu kartu z ruky a postupujete dle její ikonky na jedné či dvou (záleží na síle karty) stupnicích, které určují, kolik dostanete vítězných bodů za zahrané karty/destičky zvířat na konci hry.

Delta zdroj: Vlastní foto autora

Můžete zde zahrát karty mechazvířat za flakóny, které mají nejrůznější jednorázové či trvalé efekty. A konečně, ve studovně můžete také utratit flakóny za publikování vědeckých prací, které vám dávají osobní cíle, jimiž získáte vítězné body na konci hry v závislosti na tom, jak jste si vedli. Každé kolo končí fází draftování karet, v níž hráči získávají nové členy posádky, mise a zvířata.

Lehko na bojišti, těžko v boji

Příjemným zjištěním bylo, že Delta má velmi jednoduchá pravidla, díky nimž se snadno chápe i vysvětluje, ale to neznamená, že by neměla onu v dnešní době tak důležitou hloubku! Podstatou hry jsou karty postav, které se využívají několika způsoby – poskytují zdroje, určují iniciativu pro draftování nových členů a můžete je odhodit, abyste postoupili na stupnici výzkumu.

Díky tomu je každá část hry propojená a každá vaše akce ovlivňuje, co můžete či nemůžete dělat později. K tomu si ještě připočítejte separátní odhazovací balíček pro každou sekci, kde si na konci každého kola vracíte pouze jeden z nich a dostane se před vás celkem povedený mozkovar.

Delta zdroj: Vlastní foto autora

Po dlouhé době jsem dal přednost českému vydavateli, abych také trochu kouknul na zoubek kvalitě překladu. Pravidla jsou přeložená s láskou a je vidět, že si překladatel dal záležet. Nicméně trochu se pozastavím nad názvoslovím, které je pro mě subjektivně trochu kostrbaté. Na „Mapě Delty“ můžete najít tři různé regiony: Saliny, Bažiny a Lesy.

Díky znalosti pravidel v angličtině mám však problém s názvem „Saliny“, který je přeložený z názvu „Saltern“, což bych upřímně přeložil spíš jako „Solné písky“ či něco podobného. Navíc pak zamrzí špatně upravený obrázek těchto regionů, který evidentně grafik nezkontroloval. Na druhou stranu je ale celkový překlad velmi zdařilý a určitě dávám palec nahoru.

Poslední připomínka bude k velikosti krabice, která se napříč všemi třemi verzemi hry shoduje, takže pokud nemáte deluxe all-in, budete v ní mít spoustu vzduchu a nezbavíte se dojmu, že v té krabici prostě něco chybí, i když tam je vlastně úplně vše potřebné...

Delta zdroj: Vlastní foto autora

Produkční kvalita a snadná pravidla s potřebnou hloubkou jsou jednoznačné plusy. Pro někoho může být velmi atraktivní steampunkové téma, stejně jako to může být překážkou. Nicméně téma jako takové dělají ilustrace a mechazvířata a upřímně si dovedu představit i úplně jiné téma se stejnými mechanismy.

Hra je zkrátka primárně o tom, jak se hraje a ne o tom, co se snaží „vyprávět“. Tak či tak si myslím, že jde o velmi zdařilou, středně těžkou eurovku, která se na první pohled jeví jako lehká, ale již první hra vás vyvede z omylu. Nakonec zamrzí, že hra nemá žádný oficiální sólový režim, jak je v těchto dnech u tohoto typu her vyloženě standardem.

Název:
Delta
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
60-90 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

Verdikt:

Delta je příjemné euro ze steampunkového prostředí, které ničím nevyčnívá, ale také nikde vyloženě nedrhne. Jednoduchá pravidla skrývají velkou hloubku a tím pádem zaplesá nejedno eurovkářské srdíčko.

Nejnovější články