Critter Kitchen je kuchařský duchovní nástupce Draků v práci
Novinka zdroj: Cardboard Alchemy

Critter Kitchen je kuchařský duchovní nástupce Draků v práci

27. 10. 2023 11:02 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Studio Cardboard Alchemy s největší pravděpodobností znáte díky dvěma hrám – chystanému sci-fi Andromeda's Edge (u nás vydá Mindok) a nekonfliktní čarovné rodinné hře Draci v práci (v češtině vydaly Rexhry). Druhý projekt sice možná dokáže trochu zmást svou čarovnou roztomilostí, ale jedná se o poctivou eurovku, která se i třeba dle recenze Jakuba Špiříka opravdu povedla. Proto se dá očekávat, že obdobnými kvalitami bude oplývat i duchovní nástupce Critter Kitchen.

Ono nástupnictví vám bude jasné už při pohledu na ilustrace. Veselé město plné antropomorfních fantazijních zvířátek zkrátka přetéká magickou a příjemnou atmosférou, o níž se opět postarala Sandara Tang. Změna se ovšem udála na poli designérů, kde se tentokrát vyskytuje Alex Cutler (šéf vývoje studia Pandasaurus Games) a Peter C. Hayward (série malých her Converge). Oba mají s tvorbou bohaté zkušenosti, proto se jim jistě povede stvořit zajímavý herní zážitek.

Ten vás zavede do městečka Bistro Bay, kde se koná Týden restaurací. Na poli sedmi dní proto přední restaurace tvoří své nejlepší pokrmy, které budou součástí sedmichodového nedělního menu, jež přijede ochutnat slavný kritik. Aby mohli dané pokrmy vytvořit, musí své šéfkuchaře vyslat do ulic, kam se každé kolo náhodně umisťují ingredience. Vtip je ale v tom, že hráči místa, kam své svěřence pošlou, plánují tajně. Proto musí doufat, že se k vysněným ingrediencím vůbec dostanou.

zdroj: Cardboard Alchemy

S tím jim pomohou schopnosti jednotlivých kuchařů. Někteří jsou třeba pomalí, ale zase unesou klidně až tři ingredience najednou. Ostatní jsou zase rychlí, ovšem do jejich pomyslných kapes se vejde pouze jedna položka. Kromě toho se každé kolo objeví výzvy, podle nichž daný pokrm můžete vařit. Když to uděláte, získáte určitý počet hvězdiček, které se vám budou hodit v konečném součtu. Nakonec jsou totiž nejdůležitější chuťové pohárky kritika, jehož preference poodkryjete sběrem žetonů drbů. To celé na poli zhruba jedné hodiny a v základu ve 2 až 5 hráčích.

Zní to zkrátka stejně parádně jako v případě předchůdce. I proto se není čemu divit, že Critter Kitchen ve své probíhající kampani na Kickstarteru už zvládlo ukořistit téměř 9 milionů korun od více než 4 700 přispívajících. Jestli se chcete stát jedním z nich, na přispění máte čas až do 16. listopadu.

Critter Kitchen zdroj: Cardboard Alchemy

V případě, že utratíte alespoň 950 korun, si zajistíte standardní edici, k níž dostanete zdarma vybrané bonusové cíle a rozšíření À la carte. Jeho účelem je, že povážlivě rozšíří možnosti už tak bohatého základu o 7 zástupců šéfkuchařů s jejich žetony, dodá další ingredience, a hlavně přidá komponenty pro hraní až v 7 lidech. Bonusy mezitím zajišťují třeba figurky zkrášlené sítotiskem a další postavy, což platí i pro dvě nabízená bezplatná proma.

Pro fajnšmekry si studio připravilo ještě deluxe edici za 1 900 korun, jejímž úkolem je přinést pocit prémiového herního zážitku. Znamená to především vylepšené komponenty, kde se třeba žetony zástupců kuchařů vymění za figurky, kartonové hvězdičky za kov, žetony ingrediencí za dřevo a přidá se úložný systém, jenž podporuje opravdu rychlou přípravu. Navíc se mezi žetony ingrediencí a zvěstí přidá celkově 18 dalších a ještě dostanete plastový hrnec na polívku.

Úplně nejvyšší pomyslnou úroveň poté představuje krabice za 3 760 korun. V ní naleznete všechno zmíněné výše, ale k tomu ještě doplňky. Jde o puzzle z 500 dílků, vykrajovátka na cukroví, utěrky, karty na recepty, podtácky, chňapku, tašku a podložku na rozpálené nádobí. Když už nic jiného, je nutné uznat, že bonusy to jsou stylové. Navíc v případě, kdy se vám podaří vyluštit sedm hádanek na oficiálních stránkách, máte právo na sadu vykrajovátek zdarma.

Podle toho, co všechno se rozhodnete zakoupit, se bude odvíjet i cena za dopravu. Pro Českou republiku se pohybuje v relaci od 520 do 710 korun + daň. Zásilka vám po zaplacení přijde snad někdy v prosinci 2024 – následně hra zamíří i do běžného prodeje. Při čekání si klidně prostudujte pravidla, případně si Critter Kitchen vyzkoušejte na vlastní kůži v Tabletop Simulatoru nebo Tabletopii.

Nejnovější články