CGE se vrací k Alchymistům! Little Alchemists je rodinná verze zaměřená na deduktivní část hry
Novinka zdroj: Czech Games Edition

CGE se vrací k Alchymistům! Little Alchemists je rodinná verze zaměřená na deduktivní část hry

12. 4. 2024 9:16 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Před dávnými 10 lety vytvořil designér Matúš Kotry velice chválenou hru Alchymisté, která byla mezi první, jež se odvážily využít síly moderních technologií. V jádru šlo sice o klasické euro, v němž jste rozmisťovali své dělníky, ale tím nejzábavnějším na celé hře byla originální detektivní prácička.

Sbírali jste tu přísady, které jste pak vždy po dvojici skenovali telefonem, který vám prozradil, co smícháním těchto přísad vznikne. Svá zjištění jste si zaznamenávali do speciálního pořadače na žetony a na papír jste si psali nejrůznější poznámky. Ověřit každou kombinaci nebylo cílem hry – chtělo to přemýšlet a odhadovat.

Jednalo se o poměrně náročný kousek pro velmi zkušené hráče, takže se ona „ověřovací“ složka nerozšířila mezi rodiče a jejich děti. A to se ve studiu Czech Games Edition rozhodli změnit s novou hrou Matúše Kotryho s názvem Little Alchemists.

Little Alchemists zdroj: Czech Games Edition

Jak už název napovídá, jde o rodinnější pojetí původních Alchymistů, které bude vhodné pro děti již od sedmi let. Ve hře odpadá její eurová část s workerplacementem a zůstává to nejzajímavější – míchání přísad.

Stále tedy budete potřebovat mobilní aplikaci, která vám prozradí, co jste smícháním přísad vyrobili (v původních alchymistech se aplikace starala i o to, aby to v každé hře bylo něco jiného a kombinace se tak nešlo naučit).

Nicméně tentokrát půjde o opravdu přístupný zážitek, který se navíc bude vyvíjet napříč sedmidílnou kampaní. Nejedná se ale o legacy, jen postupné přidávání prvků. První hra tak bude vyloženě jednoduchá, ale každá další partie přidá něco nového, co udrží vaši pozornost a dodá hře větší hloubku.

Jakmile hru dohrajete a budete ji mít v malíku, mělo by pro vás být mnohem snazší naskočit do velkých Alchymistů, kteří jsou přece jen náročnější na rozchození a nedohrajete je do půl hodinky jako Little Alchemists, ale spíš za několik hodin.

Na hru se můžete těšit ve třetím čtvrtletí letošního roku (pravděpodobně včas na říjnový veletrh Essen Spiel) a snad můžeme počítat s tím, že se dočkáme i české verze od Mindok, který je dlouholetým vydavatelem českých verzí her od CGE. Bude to Matúšova třetí hra, protože kromě Alchymistů zabodoval i jinou hrou s unikátním využitím mobilní aplikace – Smlouva s ďáblem.

Nejnovější články