Cáklé safari – recenze devadesátivteřinové kratochvíle pro děti a rodiče
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Cáklé safari – recenze devadesátivteřinové kratochvíle pro děti a rodiče

Název:
Cáklé safari
Počet hráčů:
2-6
Herní doba:
1 min.
Čeština:
ano
Věk:
6+
Detail hry

16. 1. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Štěpán Jura |

Přiznám se, že mám rád „dětské párty hry“ do kapsy, které stačí jenom vyndat na stůl, za minutku vysvětlíte pravidla a hned se jde na věc. A Cáklé safari od TLAMA games je přesně taková hra! I když by to od ní jeden nečekal, má dokonce i příběhové pozadí – jedete na výletní safari po řece a s přáteli se předháníte, kdo vícekrát vyfotí svoje oblíbené zvíře. 

A na tom je postavená celá mechanika hry. Skládáte si „cestu“ z políček řek, které mají na břehu obrázky zvířátek. Podle obtížnosti hry (dohromady jsou tu čtyři) potřebujete poskládat řeku tak, aby se u ní sešla vaše oblíbená zvířátka, v nejtěžší variantě už řešíte i jejich kombinace.

Zároveň si musíte dávat pozor na to, aby se vám před objektiv nezatoulalo zvíře, které rádi nemáte, protože tím přijdete o body. K tomu musíte myslet ještě na modifikátory za páry, trojice a čtveřice stejných zvířátek u sebe a… to je vše.

Hra trvá jenom 90 vteřin, během nichž si skládáte řeku z hromady dostupných karet ve středu stolu (na jejichž rubu vidíte 3 z možných 2 zvířat, které budou na líci) a po uplynutí časomíry si jenom sečtete body za „svoje“ zvířátka, odečtete body za neoblíbené zvíře a zkontrolujete páry/trojice/čtveřice a hotovo. Můžete jet řeku znovu! 

Cáklé safari zdroj: Vlastní foto autora

Kromě klasických karet s řekou a zvířaty jsou ve hře ještě karty takzvaného šplouchnutí, které znamenají, že při jejich vyložení musíte zakřičet „Šplouch!“ a všichni u stolu si vymění karty z ruky se svými soupeři. A to už je opravdu celé. Žádné další záludnosti či složitosti.

Cáklé safari je rychlá rodinná hra, kdy za minutu a půl se prostě ani nemůžete stihnout nudit. A čím víc her po sobě hrajete, tím víc se vám i pak plete, které že to máte tohle kolo oblíbené zvíře a které nesnášíte, což hře přidává ještě více zábavy. Za půl hodiny máte odehraných 10+ partií a můžete přejít na jinou hru, takže se jedná o ideální filler či fajnová volba pro chvíle, kdy nemáte ani tu půl hodinku.

Hra má vážně roztomilou grafiku, kdy zvířátka jsou vkusná, rozkošná a je na ně zkrátka radost pohledět. Kromě samotných pravidel (které už jsem vám v celé jejich (ne)složitosti stihl vysvětlit) je hra naprosto bez textu, jen s obrázky, takže doporučený věk 6+ sedí a není problém hrát hru s dětmi, které neumí moc číst. Za necelé čtyři stovky je to kvalitní sranda, která pobaví. 

Název:
Cáklé safari
Počet hráčů:
2-6
Herní doba:
1 min.
Čeština:
ano
Věk:
6+
Detail hry

Verdikt:

Celkově vzato Cáklé safari nabízí kvalitní zábavu za přijatelnou cenu, a to jak pro děti, tak i dospělé, kteří hledají rychlé a okamžitě dostupné hry. Díky jednoduchým pravidlům a krátkým partiím je hra vhodná jak pro dětské oslavy, tak i mezi dospělými, kteří potřebují zahnat nudu.

Nejnovější články