Cáklé safari je rozjuchanou výplňovkou pro celou rodinu
Novinka zdroj: Tlama Games

Cáklé safari je rozjuchanou výplňovkou pro celou rodinu

27. 11. 2023 12:58 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Každý deskovkář dobře ví, že ve chvílích, kdy se pořádají dlouhé víkendové, či dokonce týdenní herní seance, je dobré těžké a náročné tituly na několik hodin prokládat něčím nenáročným. Od toho tu jsou tzv. výplňovky (v orig. filler), které odehrajete do několika minut, pravidla se naučíte rychlostí blesku a většinou umožní vašemu mozku odpočinout. Přesně do této kategorii spadá i nově představená hra od TLAMA games s přeloženým názvem Cáklé safari.

To, že nepůjde o komplexní titul, jednoduše poznáte už podle krabice a ceny, která nepřekračuje 400 korun (v předobjednávce seženete ještě levněji). Do jisté míry to též lze odtušit z vyloženě dětského vizuálu, jenž upomíná na to, že v tomto případě půjde o titul, který si užije celá, až šestičlenná rodina s dětmi klidně už od pěti let. Pro ty rozhodně bude příjemné i to, že partie trvá pouhých 90 vteřin.

Během nich se hráči snaží postavit svou vlastní řeku. Budují ji s pomocí karet dílků, které se nachází na hromádce uprostřed stolu lícem dolů. Vždy, když si takový dílek někdo vezme, otočí ho a přiloží ho na konec své řeky. Tyto dílky však musíte volit pečlivě, jelikož řeku chcete postavit podle určitých podmínek, respektive podle vyobrazených zvířátek. Musíte proto při výběru být pohotoví, ale zároveň pečliví.

Skládání navíc ozvláštňují dílky s cákanci. Jakmile ho získáte, je potřeba takovou skutečnost oznámit všem přísedícím u stolu a následně všichni pošlou aktuálně držený dílek hráči po levici. Tímto způsobem hra pokračuje, dokud nevyprší čas. Poté se ověří, že jsou řeky poskládané správně a spočítají se body podle jedné ze 4 zvolených obtížností.

Cáklé safari vyšlo v zahraničí už v roce 2022 pod názvem Safari Splash! Jde o španělský produkt studia 2Tomatoes Games a docela zběhlé dvojice návrhářů složené z Eugeniho Castaña a Eloia Pujadase. Naopak v pozici ilustrátorů se představili nováčci v oboru – Oliver Cereto a Clémentine Descamps. Příliš mnoho ohlasů se ke hře nedá dohledat, ale pokud se vám to povede, většinou se mluví o příjemně nenáročné zábavě. O pravdivosti tohoto tvrzení se tuzemští hráči budou moci přesvědčit už v následujících dnech, kdy vyjde česká/slovenská varianta.

Nejnovější články