Blackfire vydá skvělé Trekking Through History a opičí After Us
Novinka zdroj: Catch Up Games

Blackfire vydá skvělé Trekking Through History a opičí After Us

15. 8. 2023 10:43 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

České vydavatelství Blackfire oznámilo další dva tituly, na jejichž lokalizaci už se v tuto chvíli pracuje. V obou případech jde o kompetitivní karetní hry, přičemž na jedné straně je to výlet do celé historie lidstva zvaný Trekking Through History a na straně druhé krásný protiklad – výlet do vzdálené budoucnosti po zániku lidstva v After Us. Mám vaši pozornost? Tak si o nich pojďme něco povědět!

V Trekking Through History se díky stroji času třikrát vydáte na výlet do historie. V této hře se skutečně pracuje s časem, kdy si z nabídky karet vybíráte událost, kterou chcete navštívit, přičemž vždy vás to stojí nějaký čas – posun po stupnici hodin. Vždy je na tahu hráč, který utratil nejméně času a není neobvyklé, že odehraje klidně několik tahů po sobě, pokud volí úsporné výlety.

Ve hře se snažíte dělat logické časové posloupnosti z nasbíraných karet, zatímco jejich symboly vás posouvají po stupnicích k vítězným bodům a speciálním krystalům, jimiž můžete ohnout předivo času a tolik s ním neplýtvat.

Trekking Through History zdroj: BoardGameGeek

Hru jsem měl celkem nedávno možnost vyzkoušet a bez mučení se přiznám, že mě okamžitě pohltila a hned jsem začal doufat v její českou lokalizaci. Je přístupná, ale dá se toho v ní hodně vymyslet, průběh je hladký a svižný, to, co v ní děláte, dává tematicky smysl a navrch skvěle vypadá.

Trekking Through History byste určitě měli mít v hledáčku. Ostatně i americká Mensa ji letos v dubnu zařadila do výběru pěti her, které vám zaručeně protrénují logické myšlení a jsou obecně velmi kvalitní.

After Us zdroj: Catch Up Games

After Us je pak takovým tematickým opakem. Odehrává se v roce 2083 dávno poté, co lidstvo vymřelo a příroda si podobně jako ve videohře Horizon už dávno vzala zpět, co jí dříve patřilo. Nepřítomnost lidí dala prostor jinému druhu v rozvoji a pokud jste četli/viděli Planetu opic, budete tu jako doma.

Každý z hráčů se ujme kmene opic, který s pomocí deckbuildingu a engine-buildingu přivede k vyšší inteligenci. Na začátku váš kmen tvoří pouze tamaríni, jejichž karty kombinujete pro zisk zdrojů a vítězných bodů. Časem se k vám přidají silné gorily, vynalézaví orangutani, všestranní šimpanzi či moudří mandrilové.

S překladem After Us se pojí jedna velmi příjemná skutečnost – na obálce hry se bude skvět některá z českých památek. Ostatně to tak je se všemi jazykovými mutacemi. Zatímco Američané se musí spokojit s Eiffelovou věží (jde o francouzskou hru, ale možná je to ta v Las Vegas?), tak ve Velké Británii mají Big Ben, v Itálii Koloseum, v Polsku Palác kultury a vědy, v Německu Braniborskou bránu a ve Španělsku katedrálu v Santiago de Compostela. Kterou z českých památek byste volili vy?

Nejnovější články