Balíček rozšíření Veiled Fate: Tribunal povážlivě obohatí deduktivní hit
Novinka zdroj: IV Studio

Balíček rozšíření Veiled Fate: Tribunal povážlivě obohatí deduktivní hit

26. 3. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Veiled Fate je deduktivní titul, který si v roce 2020 prošel velmi úspěšnou crowdfundingovou kampaní, která vybrala přes 18 milionů korun. K utracení takových peněz hráče přesvědčilo kromě parádního vizuálního zpracování i docela zajímavě vybrané téma, kde hráči ovládají božskou bytost, jež zplodila poloboha v říši lidí, kterému se skrze zvláštní schopnosti a tajné hlasování snaží získat renomé a uzmout trůn pro sebe.

Jenomže tyto kroky je potřeba dělat s rozmyslem, abyste své cíle příliš brzy neprozradily. K tomu pomáhá, že hráči mohou ovládat činy všech polobohů, nejen toho svého. Takže je možné dělat všemožné akce, jimiž svedete ostatní na scestí. Jde zkrátka o skutečně zajímavý projekt, který se brzy rozšíří o kolekci zvanou Veiled Fate: Tribunal, jež je zrovna na Kickstarteru.

Pod tímto souhrnným označením se skrývají tři velké expanze, které dále rozšíří strategické možnosti, vylepší stránku dedukce a přidají více způsobů, jak si hraní upravit, aby lépe vyhovovalo vaší herní skupině. A podle prvních testů a ohlasů to vypadá, že půjde o ten typ rozšíření, bez kterého si už sezení nebudete schopní představit.

První z větších expanzí se jmenuje Hadria, což je závistivý a pomstychtivý bůh, který na konci hry může anihilovat poloboha, který má více věhlasu než on sám. Proto hráči musí nalézt rovnováhu mezi jeho ziskem a vyhýbání se Hadriovu pohledu. To by mělo pomoct tomu, aby se některý z hráčů neutrhl příliš ze řetězu a jednotlivé partie by měly být ještě zajímavější.

Veiled Fate: Tribunal zdroj: IV Games

Druhé rozšíření se jmenuje Celestials, což – jak napovídá samotný název – jsou nebeské bytosti, které do říše lidí vešly s podlými záměry. Balíček obsahuje celkově sedm těchto bytostí, které mají výrazně asymetrické podmínky pro vítězství. Přidání nebeské postavy do hry znamená, že se maximální možný počet hráčů rozroste z osmi na devět. Takže jestli máte mnoho přátel, jde o výtečný dodatek.

To by však mělo platit i o tom posledním, které se nazývá Servants. Jeho úkolem je do hry přidat tři mohutné titány, kteří se pohybují světem a mají unikátní efekty na region, v němž se zrovna nachází. Jde proto o nový prvek, který podpoří důsledné plánování dopředu a rovněž vás více donutí přemýšlet nad tím, jak se pohybovat a kam zrovna vkročit.

Jestli máte zájem, můžete si všechny efekty a pravidla jednotlivých dodatků přečíst v anglických pravidlech. Kromě této pomyslné trojice získáte ještě čtveřici menších rozšíření, kam patří kostka efektů pro fázi obnovení, nové karty osudu (odměny za plnění úkolů), karty regionů s alternativními efekty a dodatek karet věku a města vytvořený ve spojení s komunitou. To z nabízených produktů stále ještě není vše, jelikož si lze dokoupit i dřevěnou herní desku a krabici, plastovou deluxe verzi města, knihu příběhů, mikinu, odznak nebo třeba obaly.

Mezi ty hlavní odměny přirozeně patří samotná rozšíření, která získáte za 1 150 korun v běžné verzi nebo za 2 080 korun ve variantě s kovovými komponenty. Základní hru společně s novinkami pak dostanete za necelé 3 000 v klasické edici, případně za necelých 4 900 korun v té kovové. Rovněž platí, že titul bude zabalený v exkluzivních kickstarterových krabicích, které mají unifikované rozměry, aby se vedle sebe lépe vešly na poličku.

Za dopravu v tomto případě dáte 550 korun a kompletní částku je potřeba povýšit ještě o daň z přidané hodnoty. Vzhledem k tomu, že nejde o vysloveně levnou věc, můžete si hru před pořízením virtuálně vyzkoušet v Tabletop Simulatoru. Poté se směle přidejte k téměř 6 000 podporovatelů, kteří v nové kampani zanechali už přes 18 milionů korun.

Nejnovější články