Americká Mensa vybrala pět nejlepších her loňského roku
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Americká Mensa vybrala pět nejlepších her loňského roku

26. 4. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Americká organizace Mensa zabývající se lidskou inteligencí již po desítky let vybírá ty nejlepší nové stolní hry pro „chytré lidi“. Je jich vždy pět bez určitého pořadí a loni se k nim zařadily kousky Zahradníci, Akropolis, Výpravy do minulosti, boop. a Mille Fiori.

I letos se ty nejchytřejší lidé sešli, aby společně zahráli, otestovali a vybrali pět her z roku 2023, které si na krabičku smějí dát nálepku Mensa Select a nabízejí dle definice „originální koncept, výzvu, kvalitní design, mají dobrý poměr ceny a obsahu, není těžké se je naučit a jsou samozřejmě zábavné“.

Tři z pěti letošních vítězů si můžete (nebo budete moct) zahrát v češtině. Jmenovitě jsou tu Toulavé věže od Capstone Games, které v češtině vydává Mindok, v nichž figurují hezké 3D věže, s nimiž hýbete a chytáte tak figurky soupeřů, zatímco se svými figurkami snažíte naplnit všechny lektvary a dostat se na cílové políčko.

Další hrou je Údolí věčnosti od Mandoo Games, které u nás teprve vyjde opět díky Mindoku. V tomto případě si zahrajete na lovce monster po vzoru Pokémonů, protože vaším úkolem je 70 různých tvorů pochytat, ale nezabít v rámci originálního karetního systému.

Do třetice všeho dobrého tu máme rodinnou hru Po stopách Darwina od Sorry We Are French, v češtině od Dino, v níž si v rámci logického systému utváříte sady nejrůznějších zvířat v doprovodu naprosto luxusního provedení, o čemž si můžete přečíst víc v naší recenzi.

Čtvrtá hra vybraná Mensou se jmenuje First in Flight od Artana a vrátí vás do dob, kdy opravdu nebylo běžné dopravovat se letadly. Stanete se například bratry Wrightovými a pokusíte se s pomocí deckbuildingu a pokoušení štěstí postavit první funkční letadla a vychytat všechny jejich mušky.

A nakonec je tu ještě hra Abducktion od Evan and Josh's Very Special Games Company, kteří momentálně na Kickstarteru financují svou další hru Bloomchasers (viz novinku). V Abducktion jste stážisty na palubě mimozemské lodi a za vědeckými účely unášíte kachny, které se snažíte s pomocí akčních karet vyskládat do vzorců dle zadání.

Souhlasíte s výběrem těch nejchytřejších lidí na světě? Něco vám v této pětici her zásadně chybí?

Nejnovější články