Altered je revoluční sběratelská karetní hra, která vám dovolí nechat si vytisknout konkrétní karty
Novinka zdroj: Equinox

Altered je revoluční sběratelská karetní hra, která vám dovolí nechat si vytisknout konkrétní karty

20. 10. 2023 8:48 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Buďme upřímní. Svět sběratelských karetních her se docela jednoduše přesytí a nakonec přežijí jenom ty nejzajímavější a nejúspěšnější projekty. Současně je docela komplikované do zažité podoby přinést unikátní myšlenky či mechanismy. Jak to však vypadá, hře Altered se to daří hned v několika aspektech (děkujeme webu Dicebreaker).

Titul má na svědomí Régis Bonnessée, jehož můžete znát především jako zakladatele studia Libellud, které má ve svém seznamu Dice Forge, Dixit nebo Mysterium. Následně se autor trhnul a založil indie studio Equinox, kde pracuje na zmíněné novince. V tom mu pomáhají zkušení lidé z řad herních veteránů Magic: The Gathering, případně pracovali i na digitálním Hearthstone.

Na první pohled jejich novinka vyloženě nevyjíždí ze zajetých kolejí. V každé partii se utkají dva hráči, kteří se snaží soupeře porazit hraním karet ze svého balíčku. Ten většinou sestává ze 30 karet, které jsou rozdělené do jedné ze šesti frakcí vzniklých na alternativní verzi Země, kterou postihla tajemná událost zvaná Konfluence. Ilustrace zachycují různé lidové hrdiny, skutečné osobnosti z naší historie i několik původních fantazijních postav.

Altered zdroj: Equinox

Altered nicméně nechce podporovat ani zobrazovat násilí, proto karty mezi sebou nebojují a neubírají zdraví soupeři. Místo toho se jedná o pomyslný závod expedic, kdy se váš hrdina snaží dostat na druhou stranu linie karet prostředí (lesy, hory, ostrovy apod.). K tomu mu pomohou unikátních schopnosti, ale také hraní karet z vaší ruky, které přikládáte k lokaci s hrdinou.

Pokud k tomuto biomu vyložíte více karet než soupeř, posouváte se dopředu. Případně dobíráte z balíčku a potom se pohybují oba. Abyste postavy a schopnosti mohli zahrát, potřebujete manu získanou z vyložených karet lícem dolů (podobně jako v Disney Lorcana).

Už z tohoto principu vyplývá, že postavy na stole vydrží kratší dobu, než je běžné, jelikož se vyčerpají po prvním kole. Mnoho karet se však při vyčerpání akorát přesune na speciální místo, odkud je můžete zahrát ještě jednou. Často s tím, že se změní jejich cena i schopnosti. Po druhém zahrání se už vyčerpají napořád.

Autoři počítají s tím, že do hry se nejlépe dostanete se startovními balíčky naceněnými na zhruba 350 korun. K tomu půjde dokupovat boostery za necelých 100 korun. Nabídnou celkově 13 karet – 9 běžných, 3 vzácné a jeden žeton nebo „foiler“. Pokaždé tam bude alespoň jeden hrdina.

A přesně tady se dostáváme k tomu, co je na hře opravdu unikátní – přístup k vyměňování karet. Altered rovnou vyjde s doprovodnou aplikací, kde si stavíte balíčky, spravujete sbírku a přihlašujete se do oficiálních turnajů. Karty do ní přidáte tak, že oskenujete QR kód, který se nachází na fyzické verzi. Tímto způsobem získáte digitální práva, díky nimž si můžete od studia objednat tolik dotisků, kolik jen chcete. Cena za každý kus je kolem 25 korun plus doprava.

Skrze aplikaci současně tato práva půjde volně prodávat jinému hráči, na něhož se tímto způsobem přesune možnost dotisku. Díky tomu by měla zcela odpadnout problematika neustálého nakupování dalších boosterů, kde se snažíte nalézt další kopie nějaké karty, stejně jako případné komplikace při přeprodeji s nespolehlivými hráči.

Každá karta jinak bude existovat celkově ve čtyřech variantách – běžné, dvou vzácných a jedné unikátní. Unikátní verze se nachází zhruba v každém z 8 boosterů a nabídne jedinečný vizuál, schopnosti i statistiky. Většinou je výrazně silnější, proto autoři užití unikátních variant limitují na jednu do celého balíčku.

V aplikaci též využijete i zmíněný foiler. V boosterech nenaleznete foilové karty. Místo toho můžete směnit foiler za to, abyste získali foilovou variantu vámi vybrané kusovky, kterou si zase objednáte přímo u studia. Foilové verze nelze přeprodávat, foilery ano.

Altered opravdu nepostrádá originální myšlenky a bude zajímavé sledovat, jak systém zafunguje v praxi. Leccos prozradí už chystaná kampaň na Kickstarteru, která odstartuje 30. ledna 2024. Objednávky podporovatelům dorazí někdy ve třetím čtvrtletí příštího roku a do běžného prodeje hra zamíří v srpnu. V lednu 2025 vyjde první rozšíření a následně se najede na frekvenci jednoho nového setu za čtyři měsíce.

Nejnovější články