Albi vydá česky Pivo a chléb a další přístupné novinky
Novinka zdroj: Foto: Albi

Albi vydá česky Pivo a chléb a další přístupné novinky

11. 4. 2023 15:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Albi v pátek 7. dubna zveřejnilo další video z cyklu Albi Update, ve kterém průběžně oznamuje a představuje své chystané novinky ze světa stolních her. Jak už bývá zvykem, zpráv opět nebylo málo. Tentokrát osloví především svátečnější, případně méně náročné hráče.

Prvním představeným titulem se stal Ovčí orchestr a ukradená nota. Mělo by se jednat o zcela ideální zábavu do rodinného kruhu, v níž se 2 až 4 hráči pokusí na poli zhruba půl hodiny vyřešit, kdo z podezřelých vlků ukradl hudební festivalovou cenu – Stříbrnou notu.

Ovčí orchestr a ukradená nota zdroj: Foto: Albi

V duchu spolupráce tak postupně vyslechnete a odměníte ovčí svědky, jejichž výpověď je třeba prozkoumat za pomoci speciálního detektoru pravdy. Jak bude ubíhat čas, vy postupně vyřadíte nevinné vlky a pachatele musíte odhalit dříve, než se mu podaří utéct. Svižná, pohádková záležitost za 700 korun do obchodů dorazí už 20. dubna.

Druhé oznámení se řadí do kategorie „staronové“. Albi se totiž po letech rozhodlo trochu osvěžit Pirátské kostky, které už 11. května (za doporučenou cenu 349 korun) vyjdou ve své lokalizované druhé edici. Ta kromě upraveného vzhledu nepřináší žádné výrazné novinky, takže stále jde o zábavnou „push your luck“ hříčku pro 2 až 5 hráčů, kteří se snaží získat co nejvíce bodů za kombinace hozených kostek a dobrodružných karet.

Pirátské kostky zdroj: Foto: Albi

Vědomostní hry stále táhnou, takže se není čemu divit, že značka Tipni si! se 23. května rozroste o další alternativní variantu. Tipni si! Od nuly do 100 převrací klasická pravidla. To znamená, že v ní nebudete tipovat čísla, která jsou spojená s některou ze světových zajímavostí, ale naopak se pokusíte najít zajímavost, která se nejvíce blíží vybranému číslu (například 50). Jedná se navíc o týmový zážitek, kdy vyhrává ta skupina, jíž jako první zbude pouze jedna karta. To vše za 399 korun.

Tipni si! od nuly do 100 1 zdroj: Foto: Albi

Kreslíte rádi? A máte ve sbírce hru Co to čmáráš? V tom případě vás jistě zaujme, že vydavatelství chystá lokalizaci Doodle Dash pod názvem Co to čmáráš? Expres. Titul důkladně prozkouší kreslířský um 3 až 7 lidí, kteří se pokusí zvěčnit vybrané slovo.

Důležitá je tady rychlost. Pokud totiž budete prvním, kdo obrázek bude mít hotový, a hádající člověk slovo na základě vaší kresby uhodne, získáte body, zatímco ostatní kreslíři nikoliv. Avšak pokud ho neuhodne, o body první kreslíř přijde a šanci dostane druhý. V případě, že se opět nepodaří uhádnout, dostanou šanci i všichni ostatní. Jde tedy o docela zběsilou párty záležitost, která dorazí 22. června za 599 korun.

Co to čmáráš Expres zdroj: Foto: Albi

Jestli se řadíte k fanouškům karetního Krvavého trůnu, spíše byste se měli začít těšit na napínavou Vaalbaru (jde o stejné studio). V té se stanete náčelníkem kmene na bájném titulním kontinentu a za pomoci zisku území se pokusíte dovést svůj kmen ke slávě. Ideálně lépe, než jak to zvládnou soupeři, jejichž snahy je třeba důkladně sledovat. Jednoduchá pravidla, přístupnost a relativní rychlost partie (zhruba kolem 25 minut) zapříčiní, že půjde o příjemnou volbu k výplni času. Na pultech obchodů se octne 16. května za 449 korun.

Vaalbara zdroj: Foto: Albi

Pomyslným vrcholem celého videa se stala strategická karetní dvojkovka Pivo a chléb. Loňská chválená novinka osloví už jenom jménem autora, protože za ní stojí Scott Almes, tvůrce série „Malé velké“. Ve zdejším půlhodinovém snažení se dvě vesnice přátelsky přetahují ve vaření piva a pečení chleba. Každý z hráčů bude představovat jednu z těchto vesnic, a to během doby šesti let, kdy se střídají úrodná a neúrodná období, což ovlivňuje dostupnost surovin a způsob, jak se budou chovat karty ve vaší ruce.

Karty lze použít třemi způsoby a vy musíte objevit ten nejlepší, aby se vám podařilo sladit sklízení a skladování surovin, výrobu, prodej a vylepšování. Když se vám to povede, získáte více bodů než soupeř a vyhrajete. Zní to zábavně? Zakroužkujte si v kalendáři 15. června, kdy Pivo a chléb vyjde s cenovkou 699 korun.

Pivo a chléb zdroj: Foto: Albi

Kromě těchto novinek společnost ještě připomněla další z řady populárních Únikovek, která tentokrát bude sledovat události atentátu na Reinharda Heydricha v Operaci Anthropoid. Na její vydání dojde 26. května, stát bude 399 korun a už tradičně platí, že si ji užijete pouze v prvním průchodu. Následně ji můžete poslat dál.

Nezapomnělo se ani na vědomostně-postřehové Chytré kostky, které vyjdou 4. května ve třech edicích (svět, zvířata a dinosauři) či blížící se Králíkovství (27. dubna) od Richarda Garfielda a Velkou čínskou zeď (25. května). Jestli si navíc hry rádi vylepšujete, Albi na trh brzy přinese nové kovové mince tří variant (základní, sci-fi a trpasličí), které můžete využít podle svých představ. Sci-fi a základní verze bude dostupná od 2. května, zatímco trpasličí až od 6. června.

Nejnovější články