Zemřel jeden z tvůrců Warhammeru – Bryan Ansell
Novinka zdroj: Andrew Hallsworth

Zemřel jeden z tvůrců Warhammeru – Bryan Ansell

2. 1. 2024 11:04 | Wargaming | autor: Patrik Hajda |

V uplynulých dnech jsme se nerozloučili jen s rokem 2023, ale opustil nás i jeden z velikánů průmyslu se stolními hrami. V sobotu 30. prosince v 68 letech skonal Bryan Ansell, o čemž informovala jeho žena na společném účtu na Instagramu. Příčina smrti není známá, ale odešel prý poklidně obklopený rodinou.

Bryan Ansell započal svou „herní“ kariéru v roce 1976, kdy spoluzaložil společnost Asgard Miniatures na výrobu kovových figurek poté, co jakožto tvůrce figurek nabral dostatek zkušeností v Conquest Miniatures.

Bryan Ansell zdroj: Diane Ansell

Ve firmě setrval pouhé dva roky, jelikož neodmítl nabídku společnosti Games Workshop, pro kterou vytvořil novou figurkovou odnož Citadel Miniatures. Tím ale jeho přínos slavné firmě teprve započal.

Stal se jedním z tvůrců Warhammeru Fantasy Battles, a od roku 1985 dokonce působil jako generální ředitel celého Games Workshopu, když od jeho zakladatelů Stevea Jacksona a Iana Livingstonea odkoupil celé jejich podíly.

Nicméně ani v Games Workshopu nakonec nevydržel po desetiletí a svůj podíl ve firmě prodal v roce 1991, kdy založil další společnost na výrobu figurek Guernsey Foundry. Zároveň stojí za Wargames Foundry, která dodnes prodává historické figurky.

Vděčíme mu tedy za hromadu figurek, za podobu původního Warhammeru a i za to, že je tato hra pro Games Workshop tím hlavním.

Nejnovější články