Warhammer 40,000: Horus Heresy – Legions Imperialis přináší nové, nejepičtější bitvy se stovkami figurek
Novinka zdroj: Warhammer Community

Warhammer 40,000: Horus Heresy – Legions Imperialis přináší nové, nejepičtější bitvy se stovkami figurek

14. 7. 2023 17:00 | Wargaming | autor: -Katcher- |

Dlouho očekávaná nová hra v reáliích Horus Heresy, o které se už pár let spekulovalo, je skutečností! Jmenuje se Warhammer: The Horus Heresy – Legions Imperialis a jde o nástupce starého Epicu, což byl Warhammer 40,000 v měřítku 6 mm (klasický Warhammer je v 28 milimetrech).

Pro zajímavost: První edice Epicu, která obsahovala Space Marines a Adeptus Titanicus, vyšla již v roce 1989. Hra jako taková se dočkala čtyř edic a poslední update proběhl už v roce 2005 malou kampaní Epic: Swordwind zaměřenou na Orky a Eldary. 

V době své největší slávy obsahoval Epic pravidla pro v podstatě všechny frakce ze světa WH40K, tedy od Gardy až po Tau. Jeho nejhranější iterace, fanoušky udržovaný NetEpic, vychází primárně ze druhé edice Epicu, která je považovaná za nejlepší. A ostatně i ten nový Legions Imperialis jí bude dosti podobný. Proč vymýšlet znovu kolo, že?

A mezi námi, Epic kromě toho, že byl malý, byl opravdu E-PIC-KÝ. To tady jste mohli nasadit proslulé pozemní lodě Squatů, Ordinatus Minoris / Majoris od AdMechu, Tzeenchovu létající Stříbrnou věž a prvního ztvárnění se dostalo i samotným Primarchům. Na obrázku se můžete podívat, jak krásně byli ztvárněni v kovu:

Warhammer Legions Imperialis zdroj: Warhammer Community

Překva... anebo vlastně ani ne? 

Kdo je připravený, není překvapený. Adeptus Titanicus, společně s Aeronauticou, si totiž o následující „velkoprojekt“ vyloženě říkal a debaty byly velice rozvířené ohledně měřítka – moderní hry jsou v měřítku 8 mm, zatímco staré byly v 6 mm. I tak vám ale nebude nikdo bránit, když se rozhodnete hrát se starými modely. Jen byste to neměli tajit před svým soupeřem. A co se tedy ukázalo?

Je toho spousta! Ano, modely budou pěkně v plastu, v pěkně velké krabici a pěkně barvitelné. Základní krabice, která se na trh dostane v průběhu srpna, má vedle pravidel, kostek, žetonků a měřidel obsahovat i 223 figurek. Mariňáky tvoří: 

Warhammer Legions Imperialis zdroj: Warhammer Community

  • 2 jednotky pěchoty, každá po 9 standech. Na standu je průměrně 5 modelů. A teď matika, co? Ukázaly se „upgrady“ jednotky: standy s terminátory či assault marínou. Jednomu standu maminka nabalila hodně plasmy (Support Squad) a dalšímu zase správnou zástavu (Command Squad).
  • Jednotka 3 tanků Predátor
  • Jednotka 4 pidi Contemptor Dreadnoughtů
  • Jednotka 2 tanků Sicaran

Games Workshop samozřejmě garantuje možnost hratelnosti jakékoliv z 18 legií. V základním boxu ale druhou polovinu tvoří Solar Auxilia, tedy profesionální armáda a chlapci, co se toho nebojí a čelí tváří v tvář temnému vesmíru se sekerou v ruce a palebnou převahou tankových brigád. Tedy následující:

Warhammer: The Horus Heresy – Legions Imperialis zdroj: Warhammer Community

  • 2 jednotky pěchoty po 9 podstavcích – jako upgrade jsem zahlédl Flamer sekci, Storm sekci a Command sekci.
  • 1 jednotku 4 podstavců Ogrynů
  • 4 tanky Leman Russ a to minimálně ve 2 variantách
  • 2 tanky třídy Malcador
  • 4 nová kráčedla Aethon Heavy Sentinel – něco jako Sentinel, ale víc pancíře a dakka.   

Jak se zdá, tak s velkým boxem budete mít možnost postavit buď dvě menší armády proti sobě (na což ale tahle hra není úplně zamýšlená, její přednostní jsou obrovité bitvy stovek figurek), nebo si postavit jednu pěknou armádku se spolupracujícími legiemi.

Warhammer: The Horus Heresy – Legions Imperialis zdroj: Warhammer Community Warhammer: The Horus Heresy – Legions Imperialis zdroj: Warhammer Community

Jo a nakonec: 

  • 2 Warhound titány

Ano, v boxu jsou i dva Titáni. Sice té „lehké“ třídy, ale v okamžiku, kdy tam je lehká třída, tak do budoucna snad bude i těžší, ne? Jinak Games Workshop potvrdil i nasazení letadel z Aeronautiky, takže máme najednou cenově dostupné Thunderhawky a další modely.

A co pravidla? Na ty jsem zvědavý asi nejvíc. Studio zatím prozradilo několik věcí, které pro starší hráče nejsou překvapivé, ale nováčky v oboru jistě potěší. Legions mají fungovat na střídavé aktivaci Detachmentů stejně jako starší Apocalypsa. Tenhle formát hry je příjemným odpočinek od „Mlč a uklízej“ neboli I-Go-You-Go systému.

Warhammer: The Horus Heresy – Legions Imperialis zdroj: Warhammer Community Warhammer: The Horus Heresy – Legions Imperialis zdroj: Warhammer Community

Studio již stihlo odpovědět i na nejčastěji kladené dotazy. Díky tomu se dozvídáme, že není v plánu do této hry zahrnout frakce z Warhammeru 40,000. Podstavečky jsou mnohem tenčí, ale zato nepostrádají detaily. Odpovědi dále spíš naznačily, že se dočkáme i nového terénu a nemuseli by chybět ani ti Primarchové

Více novinek ohledně formátu hry zatím prozrazeno nebylo a jsem na ně velmi zvědav. Od toho se také odvíjí to, zda se hra ujme a stane se příjemnější alternativou k měřítku 28mm. Na stole je proto samozřejmě spousta otázek – co pravidla pro “Doplň-oblíbenou-jednotku-z-Horus-Heresy”? A narativní kampaně? Můžeme jen s očekáváním sledovat novinky. 

Nejnovější články