Ve válečné hře The Doomed čelí dva hráči nejen sobě, ale i monstrům, s nimiž se vzájemně loví
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Ve válečné hře The Doomed čelí dva hráči nejen sobě, ale i monstrům, s nimiž se vzájemně loví

31. 7. 2023 13:37 | Wargaming | autor: Patrik Hajda |

Studio Osprey Games se chystá vydat novou válečnou hru The Doomed z ranku skirmishovek, která vás zavede do postapokalyptického světa budoucnosti plného nejroztodivnějších běsů. Z hráčů se stanou velitelé skupin lovců, kteří mají tyto běsy jednou pro vždy sprovodit ze světa.

Na první dobrou by to mohlo znít jako kooperace, ale pravdou je, že k jisté rivalitě dochází i mezi lovci. Jinými slovy dva hráči spolu soupeří v rámci scénářů, v nichž je oba zároveň ohrožují monstra, která mají ulovit.

Tvůrce hry Christopher McDowall se dost možná inspiroval ve videoherní sérii Monster Hunter, jelikož každá příšera je jedinečná – má své přednosti, slabosti, různými způsoby ohýbá pravidla hry a v boji s ní využijete jak kradmý postup, tak neskrývavé násilí.

The Doomed zdroj: BoardGameGeek

Průběh hry má být velmi zjednodušený oproti mnohým jiným wargame. Hrajete za jednotku tří až osmi lovců, z nichž každý má jen jednu statistiku zvanou Kvalita – váš vůdce jí má na 3+ a ostatní na 4+ nebo 5+. Číslo jednoduše uvádí, kolik vám musí padnout na šestistěnné kostce, aby postava vykonala libovolnou činnost.

Zároveň je tu jen jedna tabulka pro vyřešení nejrůznějších situací, kdy si hodíte dvěma kostkami a zjistíte, jaké vážné zranění utrpěla vaše postava nebo jak se zachová nepřítel. Dále tu nejsou žádná měřidla (pohyb a dostřel je po přímce na libovolnou vzdálenost) a k hodu může být vždy jen jeden modifikátor.

Kromě jednorázových bitek se navíc můžete pustit do kampaně, v níž si napříč hrami vylepšujete své jednotky, směřujete k jednomu cíli a pokud si nedáte dostatečný pozor, projeví se jedna z pěti zkáz, jenž pomalounku polehounku bují na pozadí kampaně.

The Doomed nemá vlastní figurky. Spoléhá totiž na to, že použijete své vlastní z jiných her, ale její tvůrce přímo vybízí k takzvanému kitbashingu, tedy vytvoření figurek smícháním částí z různých sad (k propagaci hry se rozhodl smíchat různé figurky z Warhammeru 40,000).

Díky tomu za hru neutratíte tisíce. Knihu o 176 stranách, z nichž pouhých 9 jsou pravidla a zbytek vykresluje svět, obsahuje scénáře, kampaň a nástroje, jak tvořit vlastní mise, pořídíte za 35 dolarů (750 korun), případně za pětistovku v digitálním formátu.

Předobjednávky sice najdete přímo u Osprey Games, kteří ale bohužel neposílají jinam než do Ameriky, což by ale v případě PDF, Epub či Mobi nemuselo vadit. Hra vyjde již 3. srpna ve Velké Británii a 8. srpna v Americe, ale třeba si fyzická kniha najde cestu i k nám.

Nejnovější články