Spousta novinek do Warhammeru 40,000, Kill Teamu, Underworlds a dalších
Novinka zdroj: Warhammer Community

Spousta novinek do Warhammeru 40,000, Kill Teamu, Underworlds a dalších

27. 1. 2023 12:25 | Wargaming | autor: Aleš Smutný |

Las Vegas Open je každoroční svátek firmy Games Workshop, série velkých turnajů v… ano, Las Vegas, kde jsou představovány i nové modely, boxy s modely a další modely. Letošek není výjimkou a rozhodně s novinkami nešetří, byť tu nejočekávanější a největší – návrat loajalistického (?) primarcha Liona El´Johnsona, ještě GW z rukávu nevytáhlo. I tak je tu ale dost nového pro Warhammer 40,000, Warhammer Underworlds, Kill Team, Age of Sigmar, Warcry či Horus Heresy.

pejsek zdroj: Games Workshop

Warhammer 40,000

Současná dějová linka se točí kolem pokračujícího plánu Abaddona zničit Impérium, větší roli Angrona, když už dostane svůj nový model a hlavně Vashtorra, který dostane jak svůj model, tak velmi, velmi zajímavý příběh. Vashtorr je démon, který se nehlásí k žádnému z bohů Chaosu. Naopak, s trochou nadsázky si k němu chodí bohové Chaosu, či jejich pohůnci, pro výbavu, jelikož Vashtorr není ani tak na nějaké stahování z kůže a nebo svádění, které končí strašlivými muky. Vashtorr je démon, který se specializuje na techniku a šéfuje Forge of Souls, což je místo ve Warpu, kde se vyrábí všechny stroje poháněné démonickou energií. Chcete Helldrakea či Forgefienda? Jděte za Vashtorrem.

Ve skutečnosti je Vashtorr problém i pro bohy Chaosu, jelikož sám aspiruje na to stát se pátým z nich a jakožto stvoření, které čerpá sílu ze všech vynálezců, nápadů apod., mu k tomu chybí jen pár krůčků – které by chtěl docupitat s pomocí Abaddona. Jeho krásný model už byl představený dříve, ale teď se představuje i box, v jehož rámci si jej budete moci pořídit (počítám, že bude k dispozici i samostatně). A kdo ví, třeba se brzy dočkáme i Dark Mechanicum frakce.

vashtorr2 zdroj: Games Workshop

Box se jmenuje Wrath of the Soul Forge King, ale odehrává se na Rocku, domovském světě Dark Angels (vidíte, Lion bude!) a v jeho rámci najdete hezký set jednotek pro Chaos a Dark Angels, respektive Space Marines, pokud se rozhodnete nepoužít sprue pro Dark Angels a z Azraela uděláte… výstředního kapitána.

Podle mne půjde o typický box, který si koupí dva hráči a obsah si rozdělí, protože není špatný pro obě strany. U Chaosu najdete Vashtorra, dva Obliteratory, deset kultistů a Venomcrawlera. To už je hodně dobrý základ či upgrade armády. Za Dark Angels je tu šéf kapituly Supreme Grand Master Azrael, už ve své Primaris verzi. K němu deset Intercessorů a pět Terminátorů, k tomu všemu sprue s insigniemi Dark Angels.

Warhammer 40,000 Wrath of the Soul Forge Kingd zdroj: Warhammer Community

Tím ovšem novinky pro Warhammer 40,000 nekončí, byť se radovat budou jen hráči Space Marines. Přichází totiž další box Strike Force Agastus s novými jednotkami, kde najdete opravdu nadupaného Dreadnoughta a nové jednotky Primaris mariňáků s raketomety, kteří by měli konkurovat původním Devastátorům. Možná. Zatím víme jen to, jak vypadají, jejich statistiky neznáme.

Nejprve nový Brutalis Dreadnought, který má za úkol běžet k nepříteli stylem Hulkbusteru a než se do něj pustí svými dvěma power fists/claws, může střílet ze dvou protileteckých Ironhail stubberů, heavy bolterů, bolt rifles a nebo multimelt. Takže opak klidného Redemptora, který vás poklidně kropil ze střední vzdálenosti. Vedle pana „jsem Primaris verze close combat Leviathana“ tu jsou zmínění Primaris raketometčíci alias Desolation Squad. Ti si mohou vzít Castellan Launchery, které umí střílet i na cíle, které nevidí (ale nemáte rozkazy, kterými byste postihy za to kompenzovali, haha – pozn. Ursula Creed) a nebo pěkné rotační raketomety na superfrag a nebo superkrak rakety.

Takže zřejmě zase raketomety, které něco dělají. A nebylo by to nové vydání, kdyby se neobjevil i nový Primaris Lieutenant. Těch je už tolik, že si z toho dělá GW otevřeně vtipy, někteří mají krásné modely a tenhle… inu, tenhle má mít asi nejlepší sprue, protože nabízí flexibilitu v rámci vybavení, takže si na něj můžete nahodit takřka vše, co chcete a konečně i tu tolik žádanou Power Fist. A já dodám své catoóvské „a doufám, že v pravidlech konečně GW udělá, aby mohl Reiver poručík skákat s Reivery a ne jim fandit na dálku!“

A tím jsme s Marínou i WH40K ohledně oznámení skončili, tedy alespoň do chvíle, kdy se třeba ukáže zmíněný Lion.

Kill Team

Oznámení, o kterém se vědělo pár dnů a spekulovalo pár týdnů. Do Kill Teamu konečně přichází Adeptus Arbites, tedy vesmírní policisté, které nenajdete na velkých bojištích, ale při zásazích proti zločincům, kultistům, nedejbože xenos. Najdete je v novém boxu pro Kill Team jménem Soulshackle, kde proti nim budou stát Dark Eldar Kabalisté.

Modely Arbites jsou vážně krásné, ostatně jako většina Kill Teamů a jsem si celkem jistý, že zase pár lidí k téhle skirmishové hře přilákají. Dokonce s sebou mají obrněného mastifa K9, no neberte to! Hráče Dark Eldarů určitě nové modely pro Kabal Warriors potěší a je třeba říct, že jde o opravdu pěkný tým, který lidé budou kupovat asi spíš kvůli specialistům do Kill Teamu, případně jako větší variabilitu vzhledu do WH40K.

Nečekám, že by tu došlo k naprostému rozdělení zájmu jako u minulého boxu, který všichni kupovali kvůli Kasrkinům (kteří snad konečně budou v samostatném boxu a spekulanti na Ebayi ostrouhají) než rozpačitému týmu Necronů. Najdete zde i další kusy terénu, který můžete využít jak na Kill Team, tak na Necromundu, „čtyřicítku“ a nebo i její novou variantu s abordáží. Za mne palec nahoru a kdybych si něco mohl přát, tak solidní pravidla pro Arbites i do čtyřicítky, kde by mohli jít hrát jako Agents of the Imperium.

Warhammer Underworlds

Skvělá skirmishovka Underworlds s kartičkami ze světa Age of Sigmar naštěstí nezůstala opomenuta, byť je otázka, zda hráči netoužili po něčem unikátnějším…a hezčím. Tady se vyjadřuji jako člověk, který Underworlds nehraje, ale pokukoval po nějakých týmech a Gryselle´s Arenai, tedy další variace na Witch Elfky, tentokrát s fluffem gladiátorek, na mne nepůsobí příliš hezky a vizuálně zajímavě. Ale posuďte sami.

Age of Sigmar

Nový box přichází i do Age of Sigmar a potěší hráče Seraphonů, tedy vesmírných mayských ještěrů. V rámci boxu je desítka Saurus Warriorů, pět Raptadon Hunterů a především nový Slann Starmaster, hezky vypasený ještěr na létajícím kamenném trůnu, kterému asistují dva skinkové a jde jinak o mocného mága.

Warhammer Warcry

Jak mne osobně zklamal tým do Underworlds, tak nový box pro Warcry jménem Bloodhunt má v zásobě dost pěkných modelů z dvou soupeřících skupinek. První jsou Askurgan Trueblades, což jsou mniši, které ovšem bez ohledu na jejich zbožnost postihla upíří kletba. Jenže místo toho, aby se vrhli po pannách, panicích a vlastně čemkoliv s čerstvou krví, se tihle upíří mniši rozhodli lovit monstra a krmit se z nich. Výsledkem jsou stylové modely, kterým sice chybí kousek do topu v podobě Soulblight Gravelords z Cursed City, ale i tak vypadají skvěle.

Proti nim pak budou bojovat bestiální kultisté u Claws of Kharanak, kteří uctívají Slaaneshe a jde vizuálně o povedené modely, alespoň dle mého subjektivního vnímání, které klidně najdou místo i v jiných systémech. A jako vždy bude v boxu další kus terénů pro Gnarlwood, který považuji v rámci terénů od GW za ten nejlepší, protože narušuje občasnou monotónnost hrobek, arén apod.

Warhammer: The Horus Heresy

No a nakonec se do Horus Heresy aka WH30K došinul krásně plastový Cerberus Heavy tank Destroyer, což je protitankové monstrum na šasi Spartana, které má vepředu výmluvnou čtyřhlavňovou neutron laser battery. Sice někdy může radiací uškvařit posádku, ale kdo by to nevyměnil za monstrum, které krájí keramit jako máslo? A můžete si pro chuť přidat i dva lascannony.

A to je, zatím, z LVO 2023 vše. Je možné, že se objeví ještě nějaká oznámení, ale onen očekávaný Lion nakonec nemusí být zrovna tady, protože by trochu vzal vítr z křídel Angronovi, ale uvidíme.

Nejnovější články