Představujeme starter set hry Gods of War: Togo – námořních bitev z dob páry a ocele
Dojmy zdroj: GM Boardgames

Představujeme starter set hry Gods of War: Togo – námořních bitev z dob páry a ocele

7. 6. 2023 17:00 | Wargaming | autor: Štěpán Jura |

Gods of War: Togo je polská námořní wargamingová hra, která se zaměřuje na historické bitvy odehrávající se na přelomu 19. a 20. století a zpracovává tak události jako bitvu u Cušimy či bitvu u Santiaga de Cuba. Toto období bývá ve wargamingu velmi opomíjené. A nutno dodat, že neprávem!

Většinou jsou hry zaměřené na jednotlivé světové války či ještě dále do minulosti na souboje plachetnic. A přitom doba přelomu století obsahuje jedny z nejpodivnějších (a tedy modelářsky nejlepších) designů lodí, kdy vojenská námořnictva experimentovala s tím, jak má vypadat moderní bitevní loď. Nemluvě o tom, že námořní bitvy této doby nasměrovaly vývoj dějin, kterým se ubíralo následně celé dvacáté století.

Hra Gods of War: Togo nabízí (zatím) čtyři flotily: americkou, španělskou, japonskou a ruskou. Každá flotila obsahuje detailně zpracované modely lodí ve velikosti 1:1200, které jsou vytištěné pomocí 3D tisku. Pátá, britská flotila (spolu s pravidly v angličtině) je právě teď na Kickstarteru a svůj cíl ve výši 82 tisíc korun vybrala hned první den. 

V tuto chvíli je téměř na svém dvojnásobku a stává se tak druhou úspěšnou kampaní studia GMBoardgames, které dříve zafinancovalo přes Kickstarter anglické vydání své předchozí hry Gods of War: Robert E. Lee zaměřené na americkou občanskou válku v 6mm.

Gods of War: Togo zdroj: Vlastní foto autora

S novou hrou tvůrci slibují hráčům prožít napínavé bitvy v relativně jednoduchých pravidlech, kdy se zaměříte více na taktiku velení lodím než na mechaniky pravidel. Což na první pohled zní hezky a v teorii by to mohlo přinášet podobný zážitek jako třeba námi nedávno recenzovaný Crossfire

Nám se v rámci spolupráce s tvůrci dostal do rukou (mírně okleštěný) starter set s loděmi na historickou bitvu u Santiaga de Cuba, která prakticky ukončila španělské koloniální impérium a nastartovala dráhu USA jako světové velmoci. Ten jde i případně koupit přes Kickstarter v rámci Rear Admiral podpory za 2 600 korun. 

V setu je vše, co člověk potřebuje k hraní: pěkné 3D vytištěné tokeny, MDF kolečka na rozkazy v podobě stylového kompasu, šablony pohybu, výseče zbraní a úhlů pro manévrování lodí. Je trošku škoda, že starter set pro dva hráče má jen jednu knihu pravidel, ale tento nešvar je prakticky skoro u všech startovních setů napříč různými hrami.

Gods of War: Togo zdroj: Vlastní foto autora

K lodím kromě podstavců a modelů obdržíte i referenční karty, kde na jedné straně jsou staty a pravidla pro loď (jak jsme u takových karet zvyklí) a na druhé straně je historická fotka lodi a doprovodný text o její historii. Což je herně sice zbytečné, ale je to pěkná přidaná hodnota.

Ona pravidlová strana obsahuje pancíř, životy a všechny zbraně včetně toho, jakými pravidly se řídí na různé vzdálenosti, tedy vše, co potřebujete k ovládání dané lodi. Karty navíc přechováváte v přiložených obalech, které nejsou určené jen k tomu, aby se karty hraním nepoškodily, ale předně slouží k zaškrtávání fixkou poškození lodi!

Samotné modely lodí jsou resinový 3D tisk a je už na vás, zda máte vytištěné modely rádi, či je nesnášíte. Modely jsou na svoje měřítko pěkné, mají ostré detaily, i když mají občas vidět nějaké vrstevnice. Ale ty se po nabarvení většinou ztratí a jak můžete vidět na fotkách, v mém rychlém tabletop nátěru nevypadají vůbec špatně, i když jim věnujete jenom speedpaint.

Gods of War: Togo zdroj: Vlastní foto autora

Vzhledem k tomu, že jsou to herní modely a ne modelářské sety na poličku, chybí některé křehké detaily, které by se u hraní či transportu mohly olámat. Což pro někoho může být škoda, pro mě osobně je to výhoda.

V plnohodnotném prodejním starter setu pro dva hráče navíc dostanete i referenční papír s pravidly, tabulky pro dělostřelbu a samotná pravidla v barvě, které ale já nemám, jelikož ještě nejsou v tisku. 

Ale netřeba se bát nějakého zdlouhavého dodání po kampani. Tvůrci slibují doručování odměn už v letošním říjnu až listopadu, což vzhledem k tomu, že kromě Britů už se modely lodí prodávají (polská verze vyšla loni v září) a jde s nadsázkou jen o vytištění pravidel v angličtině, bych jim v tom věřil.

Gods of War: Togo zdroj: Vlastní foto autora

Jinak nějakého složitého stavění army listu se netřeba bát, protože Gods of War: Togo má i online aplikaci na budování armád, byť zatím jenom v polštině... Každopádně z ní vyplývá, že tvůrci do budoucna počítají s opravdu mnoha národy.

V kampani se navíc odemklo již několik dodatečných cílů. Můžete se těšit na dva modely majáků, které nebudou jen na ozdobu, ale mají i vlastní pravidla. Nadto si flotilu rozšíříte o další dvě lodě a terén doplní dvojice pevností. Další dva modely lodí teprve čekají na své odemčení.

Sice jsem se nedostal ještě ke hraní, ale zatím jsem z kvality herních pomůcek a modelů nadšený a Gods of War: Togo vypadá minimálně po téhle materiální stránce velmi dobře a stojí dle mého za podporu. Ostatně já už si ke svému boxu na Kickstarteru taky něco přihodil…

Nejnovější články