Historický wargaming By Fire and Sword dostane druhou edici. Bitvy 17. století budou svižnější a přístupnější
Novinka zdroj: Wargamer Games Studio

Historický wargaming By Fire and Sword dostane druhou edici. Bitvy 17. století budou svižnější a přístupnější

6. 4. 2023 15:48 | Wargaming | autor: Ondřej Partl |

By Fire and Sword od Wargamer Games Studio patří mezi historické wargamingové tituly, které vám umožní na stole zrekonstruovat známé bitvy, v tomto případě z druhé poloviny 17. století v prostředí střední a východní Evropy. Titul má na kontě už několik let existence, během nichž studio vydalo hned několik doprovodných publikací a hromadu figurek a terénů. Pomalu ale nadešel čas k nějaké výraznější proměně, kterou bude představovat vydání druhé edice, která aktuálně vybírá peníze na crowdfundingových platformách.

Cílem druhé edice je ze hry vytvořit dynamičtější a rychlejší zážitek, do kterého bude navíc jednodušší naskočit. To samozřejmě za doprovodu hromady dalších miniatur. Autoři si myslí, že v průběhu let se jim podařilo nalézt dobrou rovnováhu mezi věrností, komplexností a požadavky na čas. Díky tomu se bude druhá edice dobře hrát jak doma s kamarády, tak i v rámci kompetitivních turnajích.

Stále ale platí, že velikost figurek není závratná (vytvořené jsou převážně z bílého kovu), takže se vejdou i na relativně rozumně velký stůl. Stejně tak bude zachovaná klíčová složka první edice, kterou je kvalitní výzkum v oblasti historické přesnosti, která ale nebude stát v cestě přístupnějšímu zážitku. Zachovaný také bude systém rozkazů, možnost postavit proti sobě armády různých sil a klíčová role velitelů. No a samozřejmě samo o sobě je lákavé i zasazení.

zdroj: Wargamer Games Studio

Pokud vás zajímají podrobnější změny v pravidlech a jednotlivých aspektech, můžete navštívit kartu hry, kde naleznete všechny potřebné dokumenty. Případně také můžete navštívit YouTube kanál Sosna’s reviews, kde naleznete sérii vysvětlovacích videí. Připomenout se také dá intuitivní Army Creator, ve kterém si docela rychle můžete předem připravit vámi požadované střety. Dobré je, že pokud vlastníte některé figurky a sety z první edice, tak by všechny měly být kompatibilní s novinkami. Jen se stačí trochu adaptovat podle nových pravidel.

Jestli máte o novinky z druhé edice By Fire and Sword zájem, máte aktuálně možnost je získat na Kickstarteru či polském Wspieram.to. Za zhruba 1 300 korun získáte fyzická nová pravidla, playbook a příručky k jednotlivým armádám. Za stejnou cenu také můžete získat startovní set pro jednoho hráče jedné ze čtyř dostupných frakcí (Litva, Transylvánie, Švédsko a Císařství). Startovní sady pro jednoho hráče Brandenburska, Tatarů, Kozáků, Osmanů, Dánů a Ruského carství jsou o něco dražší a stojí 1 400 korun.

Tím nejzajímavějším by ale mohl být startovní balíček pro dva hráče, který v sobě skrývá polské a osmanské armády. Ten vás vyjde na 2 150 korun a naleznete v něm i pravidla, představení hry, měřítka vzdálenosti, žetony i několik desetistěnných kostek. Doprava v rámci Evropské unie stojí 325 až 540 korun a VAT se v tomto případě platit musí. Novinky dorazí někdy v listopadu.

Nejnovější články