Co nového ve Warhammeru 40,000? Vashtorr, World Eaters i Arks of Omen
Novinka zdroj: Warhammer Community

Co nového ve Warhammeru 40,000? Vashtorr, World Eaters i Arks of Omen

29. 11. 2022 14:32 | Wargaming | autor: -Katcher- |

V rámci US Open Grand Narrative Finale si Games Workshop opět připravil nějaká ta překvapení a teasery na to, čím plánuje obohatit hru Warhammer 40,000 v následujících několika měsících. Pojďme se tedy společně podívat na to, co nás na stole čeká a nemine.

Šéfík týdne – Vashtorr the Arkifane

Vashtorr je nová entita, která se zapojuje do celogalaktického konfliktu a kope za Chaos. Má se jednat o vyššího démona, téměř poloboha, který má zálibu ve zkaženosti svaté mechaniky a velmi rád staví stroje či Archy, ke kterým se dostaneme později. Jedná se vcelku o zjevnou protiváhu Belisaria Cawla jen v démonní verzi. Uvidíme, jak zapadne do posunu příběhu budoucnosti, ve které nás čeká jen válka.

vashtorr zdroj: Warhammer Community

Na stole se jedná o vysoký, avšak štíhlý model zobrazující spojení stroje a masa. Vashtorr má pěkný „H. R. Giger feel“ a jedná se o povedený kousek, který se bude hodit každému hráči Chaosu. A co bude umět? O pravidlech a fungování tohoto démonického mechanika zatím nejsou žádné zmínky, avšak lze předpokládat synergie s démonickými stroji, jako jsou Forge fiends, Helldrakes či Venom crawlery a jistě bude velký kamarád s Lordem Discondantem.

Nejnaštvanější cápci ve vesmíru – World Eaters

Vydání samostatného kodexu pro legii Požíračů světů je asi natolik překvapivé, jako že dostanete pod stromečkem ponožky. Odhalení Angrona v plné parádě proběhlo již před víc než čtyřmi měsíci a základní jednotka – Khorovi Berzerkři – byla představená v srpnu. A že to kluci ušatí potřebovali. S odslouženým věkem přes 20 let jsou tyto modely starší než někteří hráči. 

Do červené party se zálibou ve sbírání lebek přibývá pár dalších maniaků z řad Jakhals (nejedná se o překlep, to jen tvůrci kvůli právům dělají psí kusy. Schválně, jak se s tím poperou překladatelé... Čakalové?). Na rozdíl od běžných kultistů Chaosu nemají střelné zbraně, ale o chainsword (rotomeč) či sekeru navíc. Nedílnou součástí výbavy jsou dva velké kanystry náhradní krve na zádech. Kdyby náhodou došla…

jackals zdroj: Warhammer Community

Po stránce miniatur se jedná o zdařilé modely, ze kterých určitě půjde z fleku postavit gang na Necromundu či jiné post-apo herní systémy. Uvidíme ale, jak to bude s variabilitou. 

Dalšími „veselými hochy“ jsou The Eightbound, což je pravděpodobně variace na Possessed. Ale vzhledem k tomu, že víc hlav víc ví, tak každý z lehce poblázněných válečníků Chaosu honosící se tímto titulem má v sobě 8 démonů. Ale může si je zotročit a stát se Exalted. V praxi se jedná o 2 ze 4 elitních jednotek v rámci celého kodexu (dalšími jsou Terminátoři a Hellbrute) a na stole by měly pravděpodobně hodně umět nakopávat sekerou. Nepřekvapivě. Pravidla k dispozici stále nejsou, takže i v tomto případě se musíme nechat překvapit. 

juggy zdroj: Warhammer Community

Posledním představeným modelem byl Chaos lord jedoucí na juggernautovi (slangově šéfík na jogurtu). Po Lordu Invocatovi (také jedoucím na juggernautovi) se jedná o další úsměvné mrknutí zpět do historie hry WH40K jako takové. Bohužel seznam jednotek neobsahuje žádnou kavalérii a ve Fast slotu jsou pouze Chaos spawny, takže o velké khorní jízdě můžeme jen spekulovat.

Ve výsledku byla za Světožrouty představená specifická pěchota, která v rámci kodexu pravděpodobně nahradí kultisty s Mark of Khorne. V rámci pravidel a herní realizace sběratelů lebek nejsou zatím žádné konkrétní informace, ale u legie lobotomizovaných berzerků ten herní styl nebude žádná složitost. 

party zdroj: Warhammer Community

Arks of Omen

V preview byly také představené tři knihy nové dějové linie Arks of Omen – jedná se o další zlovolný plán Abaddona Znesvětitele na dobytí Impéria a uvrhnutí celé Galaxie do spárů Chaosu. Zatím víme jen to, že je celá kampaň rozdělená na čtyři části, kde každá je pojmenovaná podle hlavního protagonisty – Abaddon, Angron a Vashtorr. Jméno poslední knihy je zatím stále zahalené tajemstvím, avšak mělo by se jednat o Xenos. 

Každá kniha krom nového narativního oblouku přináší nová pravidla a nový formát hry. Dle informací uniklých na internet nám Abaddon přinese „boarding actions“ – boje o vesmírné lodi uprostřed stísněných koridorů a jiných plavidel. Tento formát je ozkoušený v Horus Heresy, kde Zona Mortalis funguje vcelku bez problémů. Výhodou je menší bodová náročnost a menší náročnost na počet modelů na stole, která bývá většinou ale vyvážená většími požadavky na terén. Tak uvidíme, jak se s tímto počinem popasovali tvůrci pravidel pro WH40K.

arks zdroj: Warhammer Community

Série tří či čtyř knížek, která posouvá děj v 41. miléniu, zní lákavě, avšak trošku povědomě. Množí se šepot a předpovědi budoucnosti o nové blížící se edici a sérii Arks of Omen někteří přirovnávají k Psychic Awakening či k The End Times. Pro novou edici Wahammeru 40,000 v současné době není moc důvodů a dle Metawatch je hra nastavená tak, jak má a její oblíbenost tomu odpovídá.

A co se týče Angrona, jako slovo závěrem prostě musím doporučit knihu Echoes of Eternity z knižní série Siege of Terra. Zde se totiž dočtete, jak to dopadlo, když si Angron na Teře vyskakoval na Sanguinia. 

Krev pro Boha Krve!

Nejnovější články