Znáte příběh o prvním prodaném kusu RPG Dungeons & Dragons?
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Znáte příběh o prvním prodaném kusu RPG Dungeons & Dragons?

13. 2. 2024 11:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Historky ze zákulisí filmů, seriálů nebo videoher jsou už naprosto běžné a používají se pro marketing, pobavení a fanoušci je rádi vytahují u piva, aby okouzlili další podobné nadšence. Co ale deskovky nebo RPG? Mají vůbec něco takového? Jistěže ano. Dnešní historka je toho důkazem. Točí se okolo prvních pravidlech RPG Dungeons & Dragons a jak je jedna z legend herního průmyslu získala, jen aby je zase ztratila.

Tenhle příběh začíná u Grega Stafforda, spoluzakladatele studia Chaosium, které přineslo světu třeba RuneQuest, Call of Cthulhu, 7th Sea nebo wargamingovou hru White Bear & Red Moon, která zaznamenala úspěch už v roce 1975. Když se ale odehrálo osudové setkání, které mu do rukou vložilo první prodaný kus Dungeons & Dragons, byl jen prodavačem přezek na opasky ve wisconsinském Ženevském jezeře.

Právě si nechával tisknout svou první verzi hry White Bear & Red Moon, kterou vydával samonákladem, když v tiskárně ve frontě potkal dalšího podobného nadšence. Otázka, co dělá, na sebe nenechala dlouho čekat a když mu bylo odpovězeno, že fantasy hru, Stafford se hned zeptal, zda by si jeden výtisk nemohl koupit.

Tak se za necelých 250 korun dostal k malé dřevěné krabičce, na které bylo napsáno Dungeons & Dragons. Když se později ptal samotného tvůrce hry Garyho Gygaxe, zda to byl první prodaný kus příručky, tak mu to odsouhlasil.

Možná byste čekali, že takový artefakt bude střežit jako oko v hlavě. To se ale nestalo a první příručka se vydala na zcela jinou cestu. Půjčil ji totiž svému vypravěči a už ji nikdy nedostal zpět. Jak sám Stafford říká: „Člověče, někdy bych si přál, abych ji nepůjčil svému DM. Už nikdy jsem ji nedostal zpátky!“

Tenhle příběh poprvé publikoval sám Stafford v prosinci roku 2015. Později ho znovu publikovalo Chaosium, které právě chystá šestou edici King Arthur Pendragon RPG, na níž už ale bohužel Greg Stafford nedohlíží, jelikož zemřel v roce 2018.

Nejnovější články