Vydejte se do světa King Konga a Pacific Rimu v systému Everyday Heroes
Novinka zdroj: Evil Genius Games

Vydejte se do světa King Konga a Pacific Rimu v systému Everyday Heroes

15. 5. 2023 14:13 | RPG | autor: Michal Krupička |

Everyday Heroes je systém podobný D&D 5E, jelikož vychází z pravidel d20 Modern podobně jako světoznámá hra o hrdinech, dracích a kobkách. Základní příručka ale představuje hraní v současném světě, kde se díky jedné z osmnácti tříd můžete stát hackerem, vědcem, pistolníkem nebo třeba specialistou na bojová umění či popkulturní ikonou.

Postavu navíc doplní profese a příběhové pozadí, kdy profese jsou prostě vaše povolání jako popová hvězda, kuchař, detektiv, Navy Seal... Pozadí je pak posledním dokreslujícím prvkem: Jste aktivista, hráč videoher, boháč nebo třeba někdo, koho vychovali zabijáci. Na výběr je v obou případech přes dvacet možností.

Co by to ale bylo za hru bez kouzel? No, ty tu částečně nahrazují vaše body génia. Můžete mít v kapse geniální plány jako nouzový jetpack, speciální posilující drogy a další fajn věcičky, které opepří hratelnost. Tvůrci nezapomínají ani na filmovější zážitek s rozšířenými pravidly pro boj nebo třeba honičky a kompletní přepracování systému peněz. Co je ale hlavní, jejich úspěšný Kickstarter představil i season pass.

Jeho sezóna na rok 2023 slibuje prvních osm rozšíření. Nečekejte ale, že by vám daly jen nějakou třídu a dvě nové schopnosti, protože se jedná o přenesení systému do nejznámějších Hollywoodských trháků. Konkrétně je na tenhle rok naplánovaný Rambo, Total Recall, Vrána, Útěk z New Yorku, Univerzální Voják, Highlander, Pacific Rim a King Kong.

Everyday Heroes - Pacific Rim zdroj: Evil Genius Games

Poslední dvě knihy právě teď vybírají peníze v nové kickstarterové kampani, aby si je společně se základní příručkou mohli koupit i ti, co nestihli původní kampaň. V aktuální kampani jde navíc koupit základní příručku za zvýhodněnou cenu. Pokud by někdo toužil po fyzické verzi knihy, dá se koupit na oficiálních stránkách vydavatele Evil Genius Games. Tam seženete i dvě předchozí rozšíření s tématem Útěku z New Yorku a Vrány.

Každá kniha přináší úvodní kampaň pro postavy na úrovních 1-10 a nové mechaniky, které lze použít i pro jakoukoliv D&D 5E kampaň. Navíc každá příručka přichází s vlastním ozvláštněním hratelnosti a příběhem, který se liší od těch filmových, ale hráči v něm potkají staré známé postavy z filmového plátna.

Kong Skull Island přichází s příručkou Isle of the Damned a příběhem, v němž jako členové organizace Monarch spojíte síly s Mason Weaver a Jamesem Conradem, abyste odhalili vládou zatajovaná tajemství na ostrově. Vaším úkolem bude přežít smrtící faunu i flóru zpracovanou ve víc než šedesátistránkovém bestiáři. Kromě zkoumání místního ekosystému se ale postavíte i generálu Wardovi, který se rozhodl zničit titulního Konga a obnovit slávu své jednotky, která ve filmu selhala. Kromě příručky dostanete i balík kartonových žetonů, mapy a papírové figurky pro monstra i NPC.

Pacific Rim zase přináší příručku Dominion of Iron, jejíž příběh vás postaví do role pilotů, kteří zrovna vyšli akademii a odehrává se v době, kdy sláva Jeagerů byla ještě na vrcholu. Hned v prvním střetnutí se pak postavíte dvojici Kaiju, ale to je jen začátek. Bude se řešit politika v nově se rodícím spojenectví států a podíváte se do Kolumbie, Indonésie nebo třeba Číny.

Kromě epických soubojů v robotech tak dojde řeč i na průzkum nelegálního obchodu s technologií Jeagerů nebo kusy Kaiju. V cestě vám budou stát i politici a vojáci a ani tady nechybí mapy a kartonové figurky Jeagerů a Kaiju. Příručka přichází samozřejmě i s návodem, jak svého robota vytvořit a vylepšovat napříč úrovněmi.

Jedna kniha vychází v přepočtu na něco málo přes 850 korun nebo 500 korun v PDF verzi. Je možnost zakoupit i sběratelskou edici se speciálními tematickými krabičkami na knihy a komponenty. Ta vyjde v případě balíku obou knih na necelé 4 000 korun.

Everyday Heroes jsou pravidla, která hromada lidí už zná, což je určitě jejich velká síla. Díky licencovaným filmovým trhákům navíc přináší k vašemu stolu světy, které zná kde kdo a přidává do nich nové příběhy i postavy. Zároveň se zdá, že tvůrci budou chrlit obsah ve velkém, protože kromě rozšíření pro tento rok se už mluví i o dalších, která přijdou potom.

Pro mě je třeba zatím největším lákadlem právě Pacific Rim a pak svět nesmrtelných válečníků z filmů o Highlanderovi. Vybere si ale snad každý. Není se tedy čemu divit, že základní příručka má v obchodě DriveThruRPG plných pět hvězdiček z pěti. Pro vyzkoušení je ostatně ke stažení quickstart guide, kde na 99 stranách najdete základní pravidla, jež vám pomohou naskočit přímo do hry.

Nejnovější články