Vychází druhá edice univerzálních pravidel Fantasy Age
Novinka zdroj: Green Ronin Publishing

Vychází druhá edice univerzálních pravidel Fantasy Age

18. 8. 2023 9:58 | RPG | autor: Michal Krupička |

Fantasy Age je univerzální systém, což znamená, že se dá aplikovat na jakýkoliv svět a neobsahuje v základu žádný vlastní. Můžete v něm hrát Pána prstenů, podívat se do světa Zaklínače nebo klidně vyprávět Hru o trůny a příběhy z D&D. Je to prostě na vás. Díky tomu, že se takové systémy neváží k ničemu konkrétnímu, bývají jejich mechaniky otevřené úpravám a jsou skvělé i třeba na doladění pro světy vlastní.

Kdo by potřeboval ale nějaký originální svět, nemusí zoufat. Tvůrci Fantasy Age z Green Ronin Publishing už totiž chystají svůj s názvem Stranger Shore. K hlavní knize jejich systému ale předně vychází druhá edice. Pokud Fantasy Age v něčem vyniká, je to žánr meče a magie. Pod tím si můžete představit asi nejlépe barbara Conana nebo Zaklínače, tedy přízemnější, temnější fantasy, v němž hrdinové nemusí být vždy tak hrdinští a svět není úplně černobílý.

I díky tomu je Age zajímavou alternativou k nejznámějším fantasy systémům, které se zuby nehty drží hrdinské fantasy. Jednou z nejzajímavějších mechanik systému jsou takzvané stunts. Tyhle kousky mohou být obecné i vázané na jednotlivá povolání. Zjednodušeně řečeno fungují tak, že klasickými akcemi nabíráte body, které podle ceny jednotlivých stunts utrácíte za speciální akce.

Fantasy Age zdroj: Green Ronin Publishing

Zloděj se tak dokáže rychle prosmýknout davem, válečník vyděsit své nepřátele a tak podobně. Tahle mechanika zní doopravdy zábavně a jednoduchým systémem kontroly zdrojů oživí i třeba nudné bojovníky v D&D. Druhá edice Fantasy Age by měla být otevřenější nováčkům, systémově lepší, přehlednější a propracovanější.

Hra dostane novou třídu, specializace postav přijdou již od první úrovně, stunts se rozdělí na základní a pokročilé a vlastně i hráči dostanou tak nějak víc všeho. Samotná kniha už teď jde objednat na stránkách vydavatele za 1 200 korun. Není to rozhodně ale jediná plánovaná. Vydavatelství už teď chystá knihu pro vypravěče, zástěnu a další produkty. A pokud vám nevoní zrovna fantasy, má Age pořád co nabídnout.

Fantasy Age totiž není jediným produktem, který vydavatelství vydává. Pro fanoušky sci-fi a současnosti existuje Modern Age a na tomhle systému běží i oficiální RPG populárního seriálu a knih Expanse nebo Fifth Season RPG, které zase vychází z knižní trilogie Zlomené země. K ní si na stránkách vydavatele můžete stáhnout zdarma i rychlá pravidla a podívat se, jak celý Age systém vlastně funguje.

Nejnovější články