RPG Cloudbreaker Alliance v sobě spojuje Final Fantasy a Star Trek
Novinka zdroj: CJ Leung

RPG Cloudbreaker Alliance v sobě spojuje Final Fantasy a Star Trek

17. 8. 2023 11:18 | RPG | autor: Michal Krupička |

Zeptali jste se někdy sami sebe, jak by vypadala kombinace Final Fantasy a Star Treku? Ne? Nedivím se, ale tvůrce CJ Leung ano a z nápadu se rozhodl udělat RPG, které 1. srpna odstartovalo svou kampaň na Kickstarteru. Pojmenoval ho Cloudbreaker Alliance – Counter Apocalyptic TRPG a má se jednat o propojení východního a západního stylu. Mezi inspiracemi zmiňuje anime, mangu i wuxiu, ale také Star Trek nebo Zeměplochu. Vyprávění je zase inspirované japonským stylem o čtyřech částech kishōtenketsu, ale i principy napětí od Alfreda Hitchocka.

Cloudbreaker Alliance se zkrátka nebojí brát inspiraci z klasických děl i myšlenek a za mě to rozhodně není ostuda. Hlavně, když v pravidlech budou podle kampaně použité i pedagogické postupy pro snadnější učení, s čímž pomůže i série videí. Příběh Cloudbreakera se pak točí kolem země rozdělené do čtyř frakcí. Jednoho dne na ní dopadly podivné mraky, z nichž se vynořila všemožná monstra a nové životní formy.

Přeživší téhle katastrofy postupně vybudovali nová útočiště a čtveřice národů se sjednotila do jediné aliance, která má za úkol bojovat, zkoumat a zahánět nebezpečí, co se z mraků vynořilo. Kupodivu mezi základními obyvateli světa nenajdeme třeba lidi, kteří tvoří menšinu a objevili se až jako jedna z ras z mraků.

Cloudbreaker Alliance zdroj: CJ Leung

Takže ne vše, co z nich vzešlo, budou jen monstra. Právě tady je vidět třeba největší inspirace myšlenkou Star Treku, tedy prozkoumávání neznámého, setkávání se s jinými rasami nebo anomáliemi. Hrát přitom půjde za víc než třináct forem života od klasických elfů až po oživlé objekty, které nabyly vlastního vědomí.

Cloudbreaker Alliance má svůj vlastní systém založený na dvou šestistěnných kostkách. V kampani se třeba chlubí tím, že upřednostňuje řešení problémů vynalézavostí než prostým poškozením. V soubojích pravidla podporují hraní role a spolupráce postav je odměňovaná žetony duše, které umožní vypouštět extrémně silné schopnosti.

Cloudbreaker Alliance zdroj: CJ Leung

Zároveň ale budou pravidla pracovat s tím, že většinu monster jde jen neutralizovat a nemusí se hned zabíjet. Nepřátelé mají žetony morálky, přes než je může vypravěč posilovat. Pokud ale přijdou o všechny, jsou poražení. Tuhle mechaniku zase tvůrce vymyslel podle slavné knihy mistra Suna Umění války.

Postavy jako takové si budou vybírat z 32 tříd a mohou dosáhnout neuvěřitelných 226 úrovní. Součástí knihy je návod, jak si do tohoto systému převádět třeba monstra z příruček pro D&D 5e, což samo o sobě dává hromadu možností, proti čemu vaši členové guildy Cloudbreakerů mohou stanout.

V rámci kampaně jsou už teď volně dostupné testovací materiály, takže lze trochu nahlédnout pod pokličku a vyzkoušet si, jak to všechno vypadá. Kampaň pak nabízí tři hlavní možnosti, jak si Cloudbreaker Alliance pořídit. Základní kniha v PDF společně s digitálními bonusy vyjde na nějakých 553 korun, ta v pevné vazbě spolu se všemi odemčenými bonusy na něco málo přes 1 200 korun a poslední edice za 1 700 korun k fyzické verzi přidá ještě sadu hrdinů na stojáncích z akrylu a knihu vám podepíše sám její autor CJ Leung.

U fyzických knih je pak ještě potřeba připočíst poštovné, které by se mělo pohybovat kolem 600 korun. Digitální variantu dostanete v únoru příštího roku, zatímco fyzické edice budou rozesílané odhadem v červenci. Do konce kampaně zbývají ještě dva týdny a požadovaný cíl 420 tisíc korun se již podařilo překonat.

Nejnovější články