Swords & Wizardry vám ukáže, jak se hrálo D&D tatíčka Gygaxe
Novinka Swords & Wizardry | zdroj: Foto: Mythmere Games

Swords & Wizardry vám ukáže, jak se hrálo D&D tatíčka Gygaxe

12. 4. 2023 10:00 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Myslím, že bych měl napsat designový článek o OSR hrách. V posledních letech se s nimi vážně roztrhl pytel a bylo by fajn nemuset ten termín znovu vysvětlovat pokaždé, když se na Kickstarteru vyloupne nějaký nový zástupce.

Než si ale takový luxus budu moci dovolit, pojďme si bleskově připomenout, že OSR (old-school revival / renaissance) jsou RPGéčka, která si kladou za cíl emulovat styl, jakým se roleplayové hry hrávaly na konci 70. a počátkem 80. let. A že jednou z prvních takových her bylo v roce 2008 Swords & Wizardry, které právě teď na Kickstarteru míří na novou edici a spolu s ní i na vaše peněženky.

 

Swords & Wizardry se řadí mezi retro klony, které velice věrně kopírují mechaniky původních OD&D (tedy úplně první edice nejslavnějšího RPG světa) tak, jak vypadaly mezi roky 1974 a 1978, ačkoli pár drobných ústupků (většinou volitelných) či rozšíření (například původně neobsažená herní povolání) v pravidlech najdete. Jinak jde ale vlastně o převedení dnes již raritní verze D&D do moderního kabátku s naprostým minimem rozdílů. Pokud vás tedy zajímá, jak se OD&D hrálo a nechcete kvůli tomu vyrabovat tucet antikvariátů, Swords & Wizardry může posloužit jako snadno dostupná alternativa s minimální ztrátou na autenticitě.

Dostupné jsou naštěstí i úrovně jednotlivých příspěvků. Pdfko základních pravidel vás přijde na pouhých pět dolarů. Pokud k němu chcete i dva scénáře a digitální produkty odemknuté během kampaně, bude to za sedmnáct dolarů. Cena fyzických odměn se pohybuje mezi 30 a 60 dolary.

Nejnovější články