V RPG Wilderfeast lovíte monstra, děláte si z nich dobroty a získáváte jejich schopnosti
Novinka zdroj: Horrible Guild

V RPG Wilderfeast lovíte monstra, děláte si z nich dobroty a získáváte jejich schopnosti

13. 9. 2023 11:35 | RPG | autor: Michal Krupička |

O RPG Wilderfeast jsme vás informovali v rámci jeho oznámení a nyní konečně začala slibovaná kickstarterová kampaň. Hráči se tu stanou takzvanými wildery, tedy zmutovanými lovci monster a kuchaři, kteří jsou přirozenou součástí ekosystému Jedno země. Bojují s tvory, které postihla zuřivost – prastarý virus, který z nich udělal obry. Tím udržují křehkou rovnováhu ekosystému.

Postavit se před takový úkol jen tak by mohlo být moc velké sousto i pro ostřílené dobrodruhy. Proto je potřeba je trochu zpracovat. K tomu budou wilderům sloužit obří nástroje zkázy v podobě kuchyňského náčiní, které zároveň určují třídu postavy. Bude jich k dispozici celkem šest od sekáčku přes chňapky až po špagáty.

Samotným poražením monstra to ale nekončí. Naopak tím teprve začíná tříchodové menu. Jakmile nebezpečného tvora pokoříte, je potřeba ho nejdříve připravit do podoby nějaké lahůdky, a pak samozřejmě sníst. Hra se netají tím, že si bere inspiraci třeba z videoherní série Monster Hunter, kde si z padlých nepřátel chystáte nové zbraně, výbavu i pokrmy, které představují dočasná vylepšení.

Wilderfeast zdroj: Horrible Guild

Ve Wilderfeast se vyloženě stávají tou hlavní třešničkou na dortu. Pokud totiž mělo ulovené monstrum nějaké schopnosti na vyšší úrovni než váš wilder, můžete mu je vylepšit. Nejedná se jen o obyčejné statistiky, ale také o věci typu schopnost létat a další monstrózní vychytávky. Ostatně při každém hodu budete volit, zda hrát víc na jistotu svou lidskou stránkou, nebo uvolnit svou bestiální část a mít tak menší šanci na úspěch, ale s potenciálně větším efektem.

Rozdělení hry na samotný akční lov s bojem a cestováním a na klidnější části, kdy hrajete hlavně pomocí dialogů, chystáte hostinu a vzdáváte hold zemi, která vás hostí, je velice pěkný nápad. Navíc samotný soubojový systém vypadá příjemně jak po stránce pochopitelnosti, tak taktické hloubky.

Wilderfeast zdroj: Horrible Guild

Během volné hry mezi lovem si zase smlsnete na rozvoji postav po jejich vyprávěcí stránce, budování vztahů a vůbec na všem, co vás napadne. Samotná kniha pak nabídne kromě pravidel ještě přes třicet chutných monster, čtveřici vypečených scénářů, které jde propojit do jedné kampaně, informace o Jedno zemi a rady pro vedení hry.

Pokud vám bude stačit předkrm v podobě PDF, zaplatíte v rámci Kickstarteru kolem pěti set korun. Hlavní chod v podobě fyzické knihy s mapou a bonusovou kuchařkou (obojí exkluzivně pro Kickstarter) stojí něco málo přes dvanáct set. Gurmáni dostanou navíc kostky a zástěnu pro vypravěče za necelých šestnáct set korun.

Ti, co mají chuť na banket, si k tomu ještě přihodí karty monster, oblastí, technik a kondic za dva tisíce tři sta. Poslední edice je sběratelská s časovačem pro monstra a sledovačem boje pro wildery, balíčkem stylových deníčků postav, látkovou taškou a zástěrou s logem hry. Tuto sběratelku vám tvůrci naservírují za zhruba tři tisíce korun. Jako přílohu jen nezapomeňte na poštovné, které se pohybuje od čtyř po šest set korun v závislosti na edici. Chuť kazící daň tentokrát řešit nemusíte.

Wilderfeast prostě vypadá na chuťovku, která svůj koncept „Jste to, co jíte“ využívá na maximum. Lov obřích monster i hraní rolí podává v kompletním balíčku, kdy střídá chvíle uvolněné debaty s žárem bitev a nadšeného mutování vašich wilderů. Myslím si, že na tomhle RPG si rád smlsne nejeden hráč.

Pokud navíc toužíte po ochutnávce v rámci kampaně, jsou zdarma dostupná rychlá pravidla, která představí základy hry, příběh Recept na katastrofu a čtyři monstra, z nichž se společně pokusíte jedno ulovit, nachystat a sníst. Plná hra by se k podporovatelům měla dostat příští rok v září.

Nejnovější články