Hororové RPG Magnus Archives trhá rekordy na Backerkitu
Novinka zdroj: Monte Cook Games

Hororové RPG Magnus Archives trhá rekordy na Backerkitu

6. 9. 2023 14:36 | RPG | autor: Michal Krupička |

Magnus Archives je horor o organizaci katalogizující a zkoumající nadpřirozené jevy, který se stal velkým hitem. Přitom se nejedná o hru, knihu, ani seriál. Magnus Archives je totiž původem rozhlasová hra, která začala už v roce 2016, jejíž jednotlivé epizody se vysílaly týdně. Příběh sleduje osudy Jonathana Simse, nového vrchního archiváře Magnus Archives v Londýně, který se probírá jednotlivými záhadami a přednáší posluchačům podivné příběhy.

Kromě samotného epizodního děje tu nechybí ani zastřešující vyprávění hororových příběhů, které jsou dobře namluvené a plné sympatických postav. Ostatně celý Magnus Archives si na IMDB vysloužil hodnocení 9.3 a BBC Sounds ho označilo za jeden z největších britských podcastů. Roku 2020 měl přes 4 miliony stažení měsíčně.

Když pak původní rozhlasová hra skončila, přišla kickstarterová kampaň na její pokračování, které se odehrává dvacet pět let po událostech poslední epizody a nese název The Magnus Protocol. Kampaň vybrala přes dvacet milionů korun a teď z tohoto světa přichází stolní RPG, které se rovněž těší nemalé popularitě.

The Magnus Archives Roleplaying Game zdroj: Monte Cook Games

The Magnus Archives Roleplaying Game je v době psaní článku asi v polovině své kampaně na Backerkitu a už stihlo vybrat téměř 30 milionů korun. Může za to určitě jak populární předloha, tak i to, že celá hra běží na univerzálním systému Cypher System. Ten slibuje snadno aplikovatelná pravidla, která nebrání plynulé hře.

Nechybí ale ani nové mechaniky jako třeba stres, který budou vzhledem k tématu postavy nepochybně zažívat. Navíc autoři z Monte Cook Games slibují i to, že nepůjde pouze o ukazatel, ale také bude míra stresu přímo ovlivňovat průběh jednotlivých střetnutí. Už teď víme, že příručka mapuje celé dění rozhlasové hry od roku 2016 až do současnosti a setkáte se s postavami, které v ní účinkují.

The Magnus Archives Roleplaying Game zdroj: Monte Cook Games

Podobně jako hrdiny předlohy vás bude čekat vyšetřování jednotlivých případů a noření se do hlubin archivu, který je čím dál tím podivnější a začíná pomalu odhalovat svá děsivá tajemství. Nechybí samozřejmě ani pravidlové zpracování jednotlivých případů a jejich děsů.

Kniha vychází v několika edicích, mezi nimiž nechybí PDF za necelých sedm set, zatímco verze v pevné vazbě stojí necelých sedmnáct set korun. Za tři tisíce je k dispozici i sběratelská edice exkluzivní pro Backerkit. Vyšší edice pak obsahují obě verze knihy a rozdílné bonusy v podobě vytištěných pomocných karet pro hráče, deníku pro vypravěče a kostek ve speciální krabičce, která vypadá jako kniha.

V nejvyšší edici za téměř osm tisíc je navíc třeba tvůrci podepsaná kniha. Předběžnou verzi knihy by zájemci v elektronické verzi měli dostat v březnu roku 2024 a vydání plné verze je plánované na konec téhož roku. Na samotné RPG se můžete podívat v patnácti stránkové ukázce, kterou najdete zdarma tady.

Celá předloha má i rozsáhlou wiki, a co je vůbec nejlepší, všechny její epizody si můžete poslechnout zdarma třeba na Spotify. Pokud máte rádi tajemné příběhy a nevadí vám angličtina, rozhodně doporučuji se do Magnus Archives zaposlouchat. Po všech stránkách se totiž jedná o kvalitní produkt, který vás přiková k židli a nepustí.

Nejnovější články