V novém vydání staroškolského RPG Talislanta najdete úplně všechno – kromě elfů
Novinka zdroj: Everything Epic

V novém vydání staroškolského RPG Talislanta najdete úplně všechno – kromě elfů

24. 3. 2023 12:33 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Přiznávám se, že s nedávno rozběhlou gamefoundovou kampaní slyším o RPG Talislanta (což zní jako poněkud neuspokojivý anagram pro Atlantis, proč asi?) úplně poprvé. Ale jedno musím tvůrci Steveovi Sechimu nechat: Jeho fantazie rozhodně umí zaujmout.

Asi nejsnáze svoje pocity z Talislanty dokážu vyjádřit skrze přirovnání, že jde o křížence mezi Morrowindem a Zeměplochou. Tahle hra disponuje propracovaným, exotickým fantasy světem, který umí zároveň působit vážně a přitom páchat náramné bizarnosti.

Máte v něm létající lodě, desítky všemožných ras, kouzel, království a frakcí. Máte v něm ještěří koně, kteří před ostatními rasami úzkostlivě tají fakt, že umí mluvit. Máte tu armádu klonů, kteří si na kůži tetují své hrdinské skutky, aby se odlišili od svých identických bratří ve zbrani. Jediné, co tu v žádném případě nenajdete, jsou elfové. A trpaslíci. A skřeti. Víte co, ty nudné věci.

zdroj: Everything Epic

První edici Talislanty Sechi vydal již v roce 1987 a od té doby ji na ploše celkem pěti edic postupně vylepšoval, upravoval a obohacoval… Až se nakonec rozhodl všechny vydané tituly (a že jich není málo) zpřístupnit na svém webu volně ke stáhnutí komukoli, kdo o ně má zájem, bez poplatků, od první až do páté edice. 

Takže pokud vás tahle polozapomenutá kultovka zaujala, na odkazu výše si můžete probrouzdat vše, co k ní Sechi kdy napsal. Ale pokud byste za ni mermomocí chtěli platit, tak na Gamefoundu právě probíhá crowdfundingová kampaň na šestou edici (spolu z verzí kompatibilní s 5e enginem). Ta má některá pravidla aktualizovat, některá přidat (například ta pro souboje létajících lodí nebo obléhací stroje), ale hlavním úkolem se zdá být realizace tohohle RPG v moderním, pestrobarevném grafickém hávu, který konečně bude náležitě odpovídat barvitosti v textu. 

Do konce kampaně zbývá v ještě devatenáct dní a vybraná částka 2,6 milionů korun více než dvojnásobně přesáhla původní cíl. Ještě aby ne, když se tvůrce vrhl do marketingového boje s tak rozkošným trailerem

Nejnovější články