Univerzální RPG pravidla Cypher System bodují v kampani na Backerkitu
Novinka zdroj: Monte Cook Games

Univerzální RPG pravidla Cypher System bodují v kampani na Backerkitu

7. 2. 2023 14:07 | RPG | autor: Michal Krupička |

Pokud jste o Cypher Systemu ještě neslyšeli, tak vězte, že se jedná o celosvětově populární RPG engine, ve kterém můžete hrát prakticky všechno, co vás napadne a za jakou postavu chcete. Pravidla jsou psaná tak, aby zvládla souboje na ostří meče, přestřelky z revolverů, ale i souboje vesmírných lodí nebo superhrdinů. Nemusíte se tak pro svou kampaň pokaždé učit nová pravidla nebo hledat, co by se pro vámi vybraný žánr hodilo.

V základu vám stačí umět hrozbám přiřazovat hodnotu hrozby od jedné do deseti a dát dohromady skupiny schopností, po kterých vaši hráči touží s pomocí jediné věty, která má tři části a vyjadřuje podstatu vašeho reka. Například tedy budete otrhaný válečník, který stojí jako pevnost nebo okouzlující řečník, který má plamennou svatozář nebo průzkumník, který se pohybuje jako vítr.

Aby nebylo vše jen na fantasii nebohých hráčů a vypravěčů, vychází k systému moduly pro jednotlivé žánry. Ty pomáhají s nápady na postavy, světy, zápletky i protivníky. Dva z nich jsou pilířem nové crowdfundingové kampaně na Backerkitu. První, nazvaný Rust and Redemption vás zavede do postapokalyptických končin. Umožňuje si tedy zahrát hry ve stylu Mad Maxe nebo The Last of Us.

Druhý s názvem Its Only Magic je pak o kouzelnících. Nejen o těch v róbě a se špičatým kloboukem, ale vlastně o všech. Chcete hrát Constantina, Dr. Strange nebo něco na styl populárního seriálu Čarodejky? Tahle kniha vám řekne, jak na to.

Cypher System zdroj: Monte Cook Games

Samozřejmě to ale není všechno. Kampaň přináší i nový starter set pro nové hráče, který vás provede základy hry. Nový bestiář a balík karet nestvůr, kterých dostanete rovnou stovku a stačí tak i náhodně tahat, co na vás zrovna vyskočí. Kniha Adventures in the Cypher System je pak sbírka dobrodružství z různých žánrů, které se dají použít jako součást kampaně i na jednorázové hraní. Najdete v ní jak hororové, tak fantasy nebo vědeckofantastické příběhy. Tady navíc vynikne další skvělá vlastnost systému – všechno je vzájemně kompatibilní. Schopnosti, pravidla i bestie z fantasy můžete prostě použít třeba ve sci-fi a naopak.

Pokud nemáte základní verzi pravidel, tak tu zde pořídíte také. V rámci kampaně ji navíc můžete ukořistit v deluxe edici v pevné vazbě s koženkovými deskami. Výše úrovní podpory se pohybují od nižších desítek po stovky dolarů, přičemž ta nejdražší za 8,5 tisíce korun nabízí i nákup všech předchozích rozšíření a věcí ze stávající kampaně v jednom. Přibydou vám tak pravidla pro lovecraftovská dobrodružství, superhrdiny, fantasy, sci-fi a hry, kde půjde hlavně o přežití v nehostinných podmínkách.

Tvůrcům se v kampani podařilo vybrat již půl milionu dolarů, tedy přes 11 milionů korun, což dokazuje, jak je ve světě Cypher System populární. Však v systému vznikla i slavná Numenera, která má svou počítačovou adaptaci a je duchovním nástupcem legendárního Planescape: Torment. Hlavně jde ale o intuitivní, rychlá a zábavná pravidla, která upřednostňují akci a vyprávění před tabulkami a zkostnatělými systémy. Což pro mě osobně znamená určitě palec nahoru.

Nejnovější články