Ikhon, rozšíření pro artpunkový Mörk Borg, dále posouvá hranice umění v RPG příručkách
Novinka zdroj: Free League

Ikhon, rozšíření pro artpunkový Mörk Borg, dále posouvá hranice umění v RPG příručkách

3. 2. 2023 8:28 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Víte co? Mörk Borg – artpunkové fantasy od Free League – mi začíná být s každou novinkou čím dál tím víc sympatický. Což je nečekané, protože dřív jsem se té hry regulérně bál. A to není nadsázka. Mörk Borg se svou satanistickou vizáži a vizuálně agresivními ilustracemi na mě vždy působil dojmem, že jestli si ho někdy posadím do knihovničky, ráno najdu své RPG příručky pokryté krví a skartovaným papírem zpívat hymny v nelidských jazycích okolo plápolajícího táboráčku z osobních deníků postav, zatímco Mörk Borg bude scénu poklidně sledovat z origami trůnu složeného z pozůstatků příruček Dračí hlídky.

Ale nedá se popřít, že ta hra má prostě šarm.

Jen si vemte oznámení nejnovějšího modulu Ikhon, který má vycházet na konci měsíce. Žádné suché marketingové věty, kdepak, Mörk Borg má svůj styl. Myslíte si snad, že Ikhon je kniha? Ale kdeže. Ikhony jsou „nádoby pro starodávná božstva, ukuté levou rukou Nechrubelovou a spoutané v pouzdře z tvrzené kůže a černou smolou napuštěného dřeva.“ Bezbožná moc, kterou Ikhony svým uctívačům nabízí, je „dvouhlavým Baziliškem zavrhovaná jako výsostní hereze,“ ale copak ji to nečiní ještě o to lákavější? 

(Ano, je to modulové rozšíření nabízející nové schopnosti pod doménou čtyř zapomenutých bohů, ale body za styl se tady sakra počítají.) 

Ikhon byl sice napsaný hlavním designérem původní hry Pellem Nillssonem, ale následně „rozervaný na kusy a po stránkách poskládaný do pokřivenější, temnější podoby“ designéry ze studia MoonRat Conspiracy. Ďábelské ilustrace nesmí chybět a v Ikhon se o ně postaral paraguayský umělec Samuel Araya, tentokrát v olejomalbovém stylu, který je mi ještě sympatičtější než rozklepaná kresba originálu a u všech rohatých, možná mě opravdu schvátil antikrist, ale podívejte se na to, vždyť to je sakra umění! 

Pokud i vás přepadá chuť upsat svou duši temným bohům výměnou za profánní moc leptající duši i mysl, Ikhon vychází 28. února. A k předobjednávce obdržíte i .pdf verzi ještě pŕed vydáním.

Nejnovější články