Twilight: 2000 přenáší válečné přestřelky do městských ulic. Jsou tu Urban Operations
Novinka zdroj: Free League

Twilight: 2000 přenáší válečné přestřelky do městských ulic. Jsou tu Urban Operations

7. 6. 2023 12:19 | RPG | autor: Pavel Bareš |

<libovolný fórek o tom, že se tohle militaristické postapo RPGéčko jmenuje stejně, jako Young Adult série o blyštivých upírech a polonahých vlkodlacích>

Tak, když tuhle povinnost máme z krku, pojďme rovnou k věci. Twilight: 2000 je válečné retro postapo RPGéčko vydávané švédskými Free League – respektive jde o remake původního Twilightu z roku 1984, na který Free League koupili práva, překlopili ho do svého domácího Year Zero enginu, mírně poupravili zasazení a vydali ho v modernější, oku lahodící podobě, protože když vám ilustrace dělá Martin Grip, je těžké nad výsledkem neslintat, i když jsou to vlastně jen tmavě zelení vojáci na tmavě šedém pozadí.

Pokud jste o Twilightu: 2000 nikdy neslyšeli, možná vám pomůže o něm přemýšlet jako o zelenější variantě Mutanta, respektive Zapovězených zemí. Tyhle hry spolu totiž sdílí spoustu prvků. Hrajete za jednotku ztracenou za nepřátelskými hranicemi ve válce, kterou ve finále nevyhrál vůbec nikdo. Objevujete nové lokace a hledáte cestu domů.

A když už ne domů, tak alespoň co nejdál od poslední nepřátelské frakce, kterou jste stihli nakrknout. Stavíte si základnu, opevňujete, vylepšujete… Jen místo šestákové fantasy nebo mírně ujetého postapa plného mluvících kachen hrajete drsnou, vážnou, military akci ve třetí světové válce s důrazem na taktické souboje, ve kterých může smrt přijít opravdu odkudkoli.

Základní kniha z roku 2021 se soustředila především na přežití v divoké přírodě s občasnými výpravami do dříve osídlených oblastí. Právě teď ale Twilightu vyšlo první rozšíření, Urban Operations, které přináší nové možnosti a pravidla pro přestřelky v městském prostředí a souboje na blízko. Jde opět o volnou adaptaci modulu pro původní hru, Free City of Krakow, na které Free League navazují mj. i tím, že v něm kromě švédského Karlsborgu najdete i mapu polského Krakova.

Urban Operations vychází v krabicovém setu, ve kterém kromě necelých sta stránek nových pravidel a herních materiálů najdete i nové karty setkání, tokeny a především šílenou kupu map: Od těch modulárních pro ozbrojené konflikty v městském prostředí či hezky osobně na blízko přes ty navázané na konkrétní lokace až po cestovní mapy obou výše zmíněných měst. Jak je u Free League tradicí, ke koupi fyzického boxu okamžitě obdržíte i PDF soubory. 

Nejnovější články