Triangle Agency – originální RPG o životě korporátních agentů střežících samotnou realitu
Novinka zdroj: Haunted Table Games

Triangle Agency – originální RPG o životě korporátních agentů střežících samotnou realitu

12. 6. 2023 13:10 | RPG | autor: Michal Krupička |

Jaké to je pracovat v korporátu? To možná hodně z vás zná. Je potřeba udržovat si zdravý balanc mezi prací, volným časem, dobré vztahy a vůbec se snažit nezbláznit. Přesně o tom je i nové RPG Triangle Agency, které slaví úspěch na Kickstarteru. Není, ale třeba si poklepávat na hlavu kvůli tomu, kdo by chtěl hrát hru o korporátu. Tahle agentura není ledajaká. Vyšetřuje totiž nadpřirozené anomálie a vy jako její agenti sami budete vládnout schopnostmi mimo chápání smrtelníků. To už zní mnohem lépe, ne?

Budete pracovat v mrakodrapu uprostřed nejmenovaného města, který je širší a větší než všechny ostatní. Přesto se o něm nemluví a neobjevuje se na žádných fotografiích. Jediné jeho znamení je červený trojúhelník s číslem 333. Nad recepcí visí heslo, které se pro zaměstnance stane zásadním – Stabilizujte realitu, kontrolujte sami sebe. Právě v narušování reality totiž agentura brání.

Pravidla nabídnou mnoho rozdílných cest pro každou ze tří hlavních vlastností vašich postav. Vlastnosti představují Anomálii, která mění svět, tedy vlastně vaše nadpřirozené schopnosti; Realitu, která představuje vztah ke každodennímu životu i mimo pracovní povinnosti; a nakonec Kompetenci, která zase ukazuje vztah k agentuře a pracovnímu životu.

Každá postava bude mít také trojici důležitých NPC, která budou jejich život ovlivňovat. Nemusí to být nutně jen partner nebo člen rodiny. Klidně se může jednat třeba o kadeřníka. NPC tedy asi nejsou nejpřesnější název, protože pokud se tyto postavy objeví na scéně, chopí se jejich rolí jiný hráč a ne nutně vypravěč. Což za mě zní jako skvělý způsob, jak zabavit ostatní hráče, i když jedna z postav odehrává svá vlastní osobní dramata a zároveň dotvořit herní svět svou vlastní cestou.

Triangle Agency zdroj: Haunted Table Games

Pravidla využívají speciální D4 kostky, které mají na každé straně dvě čísla. Modré představují Chaos a červené Stabilitu. Postavy totiž díky svým schopnostem mohou doslova měnit svět kolem sebe, aby dosáhly svého. S každým takovým pokusem ale přichází možnost, že se stane něco nepředvídatelného a podivného. Protože udělat moc změn může vést k fatálním chybám v realitě.

K tomu, aby se vaše postava z toho všeho definitivně nezhroutila, slouží propracovaný systém, který nutí balancovat pracovní a osobní život. Ostatně možností je doopravdy hodně. Už volně dostupná testovací příručka umí vytvořit 729 unikátních kombinací. Rozhodně se doporučuji na ní podívat, protože tenhle systém vypadá doopravdy hodně dobře a originálně.

Kickstarterová kampaň nabízí hned několik knih. V core rulebooku se naučíte všechno o hraní i světě Triangle Agency. Obsahuje informace jak pro hráče, tak vypravěče. Druhá kniha The Vault je pak plná příběhů k odehrání. Pracovalo na ní několik autorů a dali tak dohromady sérii vhodnou na jednorázové hraní nebo i propojení do jediné větší kampaně.

Samotní tvůrci uvádějí, že Triangle Agency je nejlepší na průměrně dlouhé kampaně o 10-15 sezeních nebo na one shoty. V nabídce pak samozřejmě nechybí ani speciální kostky, které na hraní využijete a na první pohled uvidíte balanc mezi chaosem a stabilitou.

Digitální verzi pravidel pořídíte za 662 korun, fyzickou v pevné vazbě a kostkami za 1 325 korun. Pokud chcete mít doopravdy všechno, nezbývá než si zaplatit kompletní verzi, v níž jsou obě knihy fyzicky i s kostkami, a hlavně jako v jediné edici i odemčené bonusy z kampaně. Tahle edice vás vyjde na 1 988 korun.

Pokud by se někomu projekt doopravdy líbil, je k dispozici i speciální edice s replikou herní pistole Ripple Gun, která je limitovaná na pouhé tři kusy. Tento sběratelský kousek ale stojí přes 35 000 korun a není se tedy čemu divit, že jsou k dispozici pořád všechny tři kusy. Své odměny byste měli dostat příští rok v červenci a za poštovné zaplatíte od 330 do 550 korun.

První ohlasy na hru jsou velmi pozitivní. Aby taky ne, když v sobě Triange Agency kombinuje nadpřirozenou detektivku, korporátní satyru a rozmanité vyprávění o pracovním i osobním životě. Zvládá horor, vtip i podivnost v jediném zábavném koktejlu, který umí učarovat na první pohled. Hlavně tím, že se nesnaží být za každou cenu šíleně vážný a nemučí své hráče obtížným přežíváním. Protože řešení anomálií… je prostě jen další den v práci.

Nejnovější články