Medvědi už neujíždí na medu. Teď chtějí kokain!

20. 6. 2023 14:13 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Tak jo, než se pustím do obhajoby tohohle nadpisu, pojďme si rychle projet dva podstatné kousky z medvědí subsekce populární kultury dvacátého prvního století.

Předmět doličný číslo jedna: Honey Heist, kultovní jednostránkové RPGéčko od Granta Howitta, ve kterém coby skupina amatérských lupičů medvědů pořádáte grandiózní loupež Pů-ovsky stylizovaného hrnce s medem. 

Předmět doličný číslo dvě: Cocain Bear, neboli Medvěd na koksu, je bé-až-céčková dejme-tomu-komedie z února 2023 o zuřícím, kokainem předopovaném medvědovi, která se v době psaní tohoto článku na ČSFD těší hodnocení mírně pod 50 % a navzdory božsky znějícímu konceptu je na ní bohužel nejzajímavější to, že je částečně založená na skutečných událostech.

Takže, RPGéčka, medvědi, medíky, kokain. Máme to? Super, teď to dejme dohromady. Respektive nemusíme, protože to za nás udělal Mike Lafferty a jeho RPGéčko Cocaine OwlBear.

Jde o přiznanou poctu oběma výše zmíněným dílům, takže není divu, že se Cocain OwlBear hraje víceméně jako přeskinovaný Honey Heist. Zvířátka (ne nutně jen sovomedvědi, ale třeba také fretky nebo jednorožci), za které budete hrát, přijdou v lese k jakémusi kouzelnému kokainu, který je obdaří lidskou inteligencí, pročež se rozhodnou pustit do nějakého toho náhodně vygenerovaného heistu.

I tady máte pouze dvě statistiky (Zvěř a Kokain), kde první zmíněná se vám přičítá k činnostem zahrnujícím animalistické, násilné chování, zatímco kokain podporuje… inteligenci, logiku a selský rozum? Velice výchovné, a to ani nemluvíme o tom, že abyste si tu inteligenci udrželi, budete se zřejmě během heistu muset průběžně došňupávat.

Hlavní ale je, že se vám body z obou statistik mohou vzájemně přelévat a pokud někdy dostanete všechny body jedné z nich, můžete skončit opět jako tupé, instinkty řízené zvíře, nebo jako chladný, docela člověčí, kokainem zfetovaný kriminálník.

Cocain Owlbear stojí na itch.io doslova jeden dolar, takže pokud jste ještě nepronikli do světa jednostránkových RPGéček a na Honey Heist se cítíte být příliš cool, kokainem zfetovaní sovomedvědi vám možná budou víc po chuti.

Nejnovější články