The Hidden Isle přináší RPG dobrodružství z renesance, které vyměňuje kostky za tarotové karty
Novinka zdroj: Causa Creations

The Hidden Isle přináší RPG dobrodružství z renesance, které vyměňuje kostky za tarotové karty

27. 10. 2023 13:44 | RPG | autor: Michal Krupička |

RPG hry zažívají poslední roky renesanci. Nezávislí tvůrci bodují na Kickstarteru a přinášejí odvážné a zábavné nápady na naše stoly. Často jsou to projekty, které věci dělají jinak a zajímavě. Skvělým příkladem je i The Hidden Isle, jehož kampaň končí už 28. října. Vžijete se v něm do role ochránců skrytého ostrova Dioscoria v období renesance.

Svět během šestnáctého století je podobný tomu, který známe z historie, zároveň ale trochu jiný. Je v něm magie a věštci, které využívá jak Anglie, tak Osmanská říše. Lidé ze skrytého ostrova jsou osvícenci, kteří bojují proti ignorantům, zachraňují posvátné texty před zničením, snaží se zachovat staré moudrosti a obecně bojovat proti bezpráví.

Váš hrdina bude z jejich řad. Může se stát mystikem, věštcem, lovcem nebo třeba šampionem. Počáteční volba ale nebrání tomu přizpůsobit si postavu k obrazu svému. U tvorby totiž přichází do hry ta nejzajímavější složka hry: Místo kostek se používají tarotové karty.

The Hidden Isle zdroj: Causa Creations

Není se třeba bát, pravidla zvládnete i v případě, že s vykládáním karet nemáte žádné zkušenosti. Prostě si postavu „vyložíte“ a kolem jednotlivých karet vymyslíte její příběh a charakter. The Hidden Isle je hra, které záleží víc na samotném vyprávění než na přesných číselných hodnotách a pravidlově neprůstřelných řešeních. Toho jsou ostatně karty skvělým důkazem.

S jejich pomocí bude probíhat každá zkouška ve hře, postavy tahají karty i před výpravou, aby určily další detaily (minulost i budoucnost postav). Třeba takovému věštci může tahání karet pomoc do budoucího příběhu vložit další prvky, kterými se pak vypravěč musí řídit.

The Hidden Isle zdroj: Causa Creations

Možná to zní trochu zmateně, ale naštěstí si v rámci kampaně můžete stáhnout zdarma testovací balík, který vám pomůže se zorientovat. Ten nabídne hned dva scénáře, a hlavně pravidla pro sólo mód, díky nimž si ho můžete vyzkoušet i bez kamarádů. Protože i v roli vypravěče hra umožňuje scénář buď klasicky připravit, nebo si ho nechat vytvořit pomocí tahání tarotu.

Samotná kniha vypadá moc pěkně. Víc než 230 stran v pevné vazbě se zlatě zdobenými deskami spolu s PDF verzí vás vyjde na 1 450 korun. Samotné PDF je za 600 korun. Nejzajímavější verze je pak ta s fyzickou knihou, ke které dostanete ještě tematický balíček tarotových karet, které zastupují kostky. V tomto případě zaplatíte 1 950 korun.

V dalších stupních si ještě můžete připlatit třeba za knihu ilustrací, herní podložky, deníky pro vypravěče a deskovou hru Sefirot. Ještě je třeba připočíst poštovné mezi 300 a 400 korunami v závislosti na edici. Daň už je naštěstí pro Evropskou Unii v ceně. Kampaň končí již 28. října a vydání hry se plánuje na léto roku 2024.

Nejnovější články