Stolní RPG podle anime Cowboy Bebop boduje na Kickstarteru
Novinka zdroj: Don’t Panic Games

Stolní RPG podle anime Cowboy Bebop boduje na Kickstarteru

7. 11. 2022 12:46 | RPG | autor: Michal Krupička |

Už je to dvacet pět let od doby, kdy se na obrazovkách objevilo kultovní anime Cowboy Bebop. Právě k příležitosti tohoto výročí přichází i jeho TTRPG adaptace. Na Kickstarter s ní přišlo italské studio Don’t Panic Games, které není v anime adaptacích žádným nováčkem. Má ze sebou deskové hry podle Naruta, Attack on Titan nebo třeba Tokyo Ghoul.

Samotná kampaň i nahlédnutí do pravidel ukazuje, že se RPG Cowboy Bebop – The Roleplaying Game snaží co nejblíže zachovat ducha samotného seriálu. Tedy space western říznutý neo noirem odehrávající se v roce 2071. Hráči se vžijí do rolí lovců odměn a vypravěč je bude provázet honem za jednotlivými případy. Zároveň budou řešit svou komplikovanou minulost. Hra se snaží být koncipovaná co nejvíc filmově, k čemuž jí napomáhají i tematicky pojaté mechanismy podkreslující celkový nádech hry.

Kdo viděl původní anime, ví, jak důležitá je v něm i hudba. Proto zde nenajdeme klasické statistiky, které jsou nahrazené pěticí veličin Rock, Dance, Blues, Tango a Jazz, jež se používají ke specifickým druhům akcí. Hráčské úspěchy se namísto odečítání životů nepříteli přidávají na ciferník hodin, které pomalu tikají při každém střetnutí.

cowboy bebop rpg zdroj: Don’t Panic Games

Pokud se něco nepovede, je možné využít pokerového čipu a pokusit se situaci obrátit k lepšímu, což ale může vést k jejímu dalšímu zhoršení. Další unikátností je třeba revolverový bubínek, ve kterém má hráč určitý počet kulek. Pokud se jeden z těchto zdrojů rozhodne vypotřebovat, úspěch ho nemine. Značí to ale také, že je v celé zápletce víc osobně zainteresovaný. Jakmile vystřílí všechny patrony, scéna selže, ukáže se problém z jeho minulosti a celý další případ by se měl točit právě kolem něj.

Na první pohled vypadají pravidla originálně, svižně a mají dobře propojené soubojové i vypravěčské systémy. Nutí hráče riskovat, aby uspěli a věrně se drží atmosféry své předlohy. Navíc hráče při tvorbě postavy nijak nesvazují. Je jen na vás, jaké popisy dáte svým traitům a vzpomínkám, které pak určují bonusy v hodech. Může to být cokoliv od ztracené rodiny až po šťastnou krabičku cigaret.

Cowboy Bebop – The Roleplaying Game bude na Kickstarteru ještě déle než týden. Tvůrci požadovali necelých 500 tisíc korun, ale v době vydání článku již vybrali osmnáctinásobek této částky, tedy zhruba 8,8 milionů korun. Nejlevnější edice s PDF verzí pravidel vás vyjde na 19€, zatímco ta nejdražší, obsahující knihu v pevné vazbě potaženou koženkou a postříbřenými stránkami, zástěnu pro vypravěče, dvě sady kostek a pokerové žetony speciálně vytvořené pro hru, vás vyjde už na 159€. Hra bude dostupná v angličtině, francouzštině a italštině.

See you, space cowboy…

Nejnovější články